"Jeremić je trebalo da da ostavku ako se nije slagao sa tekstom rezolucije o Kosovu u UN iz 2010. godine"

04.12.2017. 19:19
Piše:
Tanjug
Vuk Jeremić / Izvor: Profimedia
Jeremić je tih godina uložio veliki napor u lobiranje za nepriznavanje kosovske nezavisnosti , bio je pristalica "tvrđeg" teksta koji bi Srbiju uveo u konflikt sa EU - kaže Nebojša Krstić

Medijski stručnjak Nebojša Krstić poručuje da je Vuk Jeremić trebalo da da ostavku ako se nije slagao sa tekstom rezolucije o Kosovu u UN, iz 2010. godine, kako je to danas "obelodanio".

- Jeremić je mogao i trebalo je da podnese ostavku ukoliko se nije slagao sa tekstom rezolucije. Današnje njegovo objašnjenje te situacije vidim kao samohvalisavost, naknadnu pamet i početak kampanje u kojoj on, kao šef jedne populističke stranke, vrši pripreme za predstojeće izbore - rekao je Krstić.

Jeremić je ranije danas za portal Fakti rekao da je bila pogrešna odluka tadašnjeg državnog vrha da prvobitno pripremljen tekst rezolucije zameni novim, kompromisnim, pripremljenim u dogovoru sa EU.

Krstić, inače bivši savetnik tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića, smatra da je ta odluka upravo bila u interesu Srbije i njenih građana, i onih koji žive na KiM, i onih u ostalim delovima Srbije.

Propali projekti koji su obeležili Đilasovu vlast u Beogradu

Krstić je objasnio šta se dešavalo te 2010. godine, pred zasedanje generalne skupštine UN, koja je trebalo da donese rezoluciju o KIM, navodeći da je vođena intenzivna diplomatska aktivnost, kao i debata o samom tekstu rezolucije. 

Nebojša Krstić / Izvor: Srbija Danas

U predvečerje zasedanja Beograd su, kaže, posetili britanski ministar spoljnih poslova Viljem Hejg, a potom i nemački, Gvido Vestervele. 

U tim, kao i u mnogobrojnim drugim kontaktima, stvorena je slika o koristi ili šteti koja bi po Srbe sa Kosova, ali i čitavu Srbiju, nastala u slucaju različitih intonacija u tekstu rezolucije, dodao je Krstić.

"Jeremić optužuje druge i izigrava istražitelja, a neće da kaže odakle mu milioni"

Vuk Jeremić / Izvor: Profimedia

Krstić navodi da je Jeremić tih godina zaista uložio veliki napor u lobiranje za nepriznavanje kosovske nezavisnosti i bio je pristalica "tvrđeg" teksta koji bi Srbiju uveo u konflikt sa EU, ail i drugim velikim silama. 

"Naneo više štete, nego NATO": Jeremić je OTAC OSNIVAČ takozvanog nezavisnog Kosova

On lično smatra da evropski put Srbije nije smeo da bude zakočen zarad formalizacije "patriotskih fraza" od koji Srbija neće imati koristi. 

Objasnio je da je debata koja je vođena u tadašnjem srpskom državnom vrhu svakako uključivala Jeremića, kao ministra, ali i njegov tim iz Ministarstva. 

Tadašnji predsednik Boris Tadić takođe kaže da je Jeremić mogao da da ostavku, ukoliko se nije slagao sa tekstom rezolucije, kao i da je prećutao koja bi bila "cena" tvrđeg teksta rezolucije, a to su, kaže, evrointegracije.

- Trebalo je da podnese ostavku ako se nije slagao sa njom, umesto što je ostao na mestu ministra spoljnih poslova, da bi tek danas iznosio neslaganja sa politikom vlade čiji je bio član - rekao je Tadić.

 

Piše:
Tanjug
04.12.2017. 19:19
Pogledajte više