JOHANES HAN DANAS U BEOGRADU! Potpisivanje 80 miliona evra vrednog ugovora o transfomaciji srpske javne uprave

05.12.2016. 07:05
Piše:
Tanjug
Poplave u Srbiji / Izvor: Profimedia
Osamdeset miliona evra predstavlja jedan od najvećih ugovora između Srbije i EU.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han danas će u Beogradu razgovarati sa srpskim zvaničnicima i zajedno sa premijerom Aleksandrom Vučićem, prisustvovati ceremoniji potpisivanja Finansijskog ugovora za podršku temeljnoj transformaciji srpske javne uprave.

Pored Vučića, Han će se sreti sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, kao i studentima i predstavnicima akademske zajednice.

JOHANES HAN: Srbija napravila važne korake napred!

Ugovor za podršku Evropske unije temeljnoj transformaciji srpske javne uprave, vredan je 80 miliona evra, saopštila je Delegacija EU u Srbiji.

To je prvi Ugovor o sektorskoj reformi za Srbiju, a finansira se iz fondova Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) 2015 Evropske unije.

Johanes Han / Izvor: Profimedia

Dokument će, prema saopštenju Delegacije EU, potpisati ministarka zadužena za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović i direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj komsiji Henoveva Ruis Kalavera.

Nakon ceremonije potpisivanja ugovora u 11.10 časova u EU info centru, Vučić i Han će se obratiti medijima.

- Osamdeset miliona evra predstavlja jedan od najvećih ugovora između Srbije i EU. Ovo je bespovratna pomoć EU, preko koje će 70 miliona ići direktno u budžet Srbije u nekoliko tranši u periodu od tri godine, dok se 10 miliona evra odvaja za podršku realizaciji Ugovora o sektorskoj reformi, navodi se u saopštenju.

VULIN PORUČIO HANU: U migrantskoj krizi želimo tretman kao članica EU

Kako se dodaje, EU ulaže ova sredstva u sveobuhvatnu reformu javne uprave koju Srbija preduzima da bi se osigurale bolje i brže javne usluge za sve srpske građane i firme, za organizovaniju i delotvorniju javnu upravu, za povećanu transparentnost javnih resursa i uključivanje građana u kreiranje politike.

- Zahvaljujući tome srpska javna uprava će biti bolje opremljena da odgovori na izazove sveobuhvatnih reformi, fiskalne konsolidacije i evropskih integracija, ističe se u saopštenju.

Sredstva će biti obezbeđena kao direktna podrška budžetu za sufinansiranje nacionalnih planova sektorske reforme za postizanje održivih rezultata.

HAN U SKUPŠTINI SRBIJE: Snažna podrška EU reformama!

Pred posetu, komesar Han je izjavio da "Srbija pripada porodici Evropske unije i čini izvanredan napredak u pravcu svog strateškog cilja, članstva u EU".

On je naglasio da je EU Srbiji najbolji partner u trgovini, investicijama i finansijskoj podršci u svim sektorima.

- EU pruža konkretnu korist građanima Srbije - za obrazovanje, poslovanje, vladavinu prava, javnu upravu, puteve, mostove i bezbednost hrane. Blisko sarađujem sa Srbijom, zajedno smo jači kao partneri i prijatelji u prevazilaženju problema migracija, nezaposlenosti, bezbednosnih izazova, i u očuvanju mira i stabilnosti u regionu", rekao je Han.

Piše:
Tanjug
05.12.2016. 07:05
Pogledajte više