JOŠ ČVRŠĆI ODNOSI DVE DRŽAVE: Delegacija iz Banja Luke stigla u dvodnevnu posetu Beogradu

03.02.2017. 18:20
Piše:
Srbija Danas
Delegacija Beograda i Banja Luke / Izvor: Foto: Grad Beograd
Cilj je da saradnja bude podignuta na nivo koji će zadovoljiti obe strane

Šestočlana delegacija iz Banjaluke stigla je u dvodnevnu posetu Beogradu, susret dve delegacije desio se u Starom dvoru a tokom ova dva dana biće organizovani sastanci iz domena finansija, privrede i ekonomije

VULIN: Srbija će produbljivati svoje veze sa Republikom Srpskom

Delegacija iz Banjaluke, predvođena je načelnicom Odeljenja za finansije Božanom Šljivar a dobrodošlicu su im poželeli član Gradskog veća Dragomir Petronijević i načelnica Gradske uprave grada Beograda Sandra Pantelić.

Kako je na prvom skupu istakao Dragomir Petronijević, cilj je da saradnja bude podignuta na nivo koji će zadovoljiti obe strane, kako bi zajedničkim radom pružali još bolje usluge sugrađanima.

DAN REPUBLIKE SRPSKE: Nikolić i Vulin na svečanoj proslavi

– Podelili smo se u timove koji će razgovarati tokom čitavog dana s namerom da dođemo do konkretnih rezultata. Sva naša iskustva biće preneta prijateljima iz Banjaluke, a timski ćemo pratiti i realizaciju projekata. U Beogradu se gradi i dolaze novi investitori, a dokaz za to su izdate dozvole za čak 600.000 kvadrata otkada je uveden nov sistem elektronskih dozvola. Takođe, značajana su i naša iskustva u oblasti preduzetništva, naročito mladih, tako da imamo nameru da povežemo mlade i pomognemo im da naprave zajedničke kompanije i tako ostanu u svojim gradovima, sarađuju i prave dodatnu vrednost i novac – rekao je Petronijević.

VLADA REPUBLIKE SRPSKE: Incko da se izvini zbog uvreda, prekidamo odnose do tad

On je dodao da će se praviti presek urađenog na tri, a potom i na šest meseci jer ova saradnja treba da omogući bolji života građana Beograda i Banjaluke.

SLAVILA JE I REPUBLIKA SRPSKA: Ovako je Dodik čestitao srebro košarkašima Srbije (VIDEO)

Sandra Pantelić je naglasila da u proteklih 12 godina nije mnogo urađeno kako bi se saradnja podigla na više nivo, te je sporazum ostao samo slovo na papiru.

DODIK: Zalaganje Izetbegovića za građansku BiH je podvala i laž!

– Zato smo odlučni da se krene sa mrtve tačke, a nakon sastanka gradonačelnika naša dva grada u decembru prošle godine ovo je prvi potez kojim se ide u pravcu konkretizacije saradnje. Možemo mnogo toga da naučimo jedni od drugih i ovo je jedinstvena prilika da razmenimo iskustva u direktnom kontaktu. U skladu s politikom Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića da Srbija treba da bude lider u regionu, posebno kada je reč o razvoju dobrosusedskih odnosa koji su osnov za razvoj i ekonomske i svake druge saradnje, Grad Beograd razvija ovakav vid kontakata s Banjalukom, ali i s drugim gradovima u Republici Srpskoj, sa kojima naša država ima posebne veze. Nastavićemo da razvijamo saradnju i sa gradovima u drugim susednim državama jer je to jedini način da se okrenemo budućnosti i da radimo u korist naših građana – rekla je Sandra Pantelić.

DODIK: Izetbegović pričom o tužbi protiv Srbije pokazuje, ne dvoličnu, nego TROLIČNU politiku!

Stari dvor, Skupština Grada Beograda / Izvor: Srbija Danas

Ona je navela da je Srbija mnogo učinila na uklanjanju birokratskih prepreka investitorima jer svaka nova investicija donosi nova radna mesta i bolji život građana.

DODIK: Nemam informaciju da sam pod sankcijama EU (VIDEO)

– U Beogradu nastavljamo da sprovodimo vladinu politiku i ovakvi susreti su primer da privreda može da bude prethodnica svake druge saradnje, poput kulture, sporta, obrazovanja. Ovakvi sastanci su prva stepenica u razvijanju dobrosusedskih odnosa na kojima Vlada Srbije zasniva sve druge vidove saradnje i zato Grad Beograd ulaže napore da bude primer drugim lokalnim samoupravama. Ovo je način i da se privuku investitori, ali i da se ponude iskustva i razmene saveti, jer Beograd je u poslednje tri godine postigao značajne rezultate u mnogim oblastima, a sve u cilju poboljšanja uslova života svojih sugrađana – naglasila je Sandra Pantelić.

Božana Šljivar precizirala je da je za Republiku Srpsku saradnja sa Srbijom od izuzetnog značaja, kako u političkom tako i u ekonomskom, kulturnom i svakom drugom pogledu.

NEĆE SRPSKU NIKO DIRATI: Dodik JASNO poručio svima koji bi da menjaju GRANICE RS!

– Takvu saradnju želimo da prenesemo i na lokalni nivo i da budemo mnogo operativniji nego do sada. Izuzetno pozitivna iskustva, dobru praksu i uspehe Beograda želimo da primenimo u Banjaluci u što većoj meri, doduše uz zadržavanje izvesnih specifičnosti, ali konceptualno ćemo veći deo prihvatiti. Cilj saradnje jeste da doprinese što boljem funkcionisanju i jednog i drugog grada, na zadovoljstvo građana – naglasila je Božana Šljivar.

DODIK POENTIRAO: Republika Srpska mora biti vezana za Srbiju!

Privredne manifestacije, ali i kulturne i sportske, te zajedničko obeležavanje istorijskih jubileja – sve je to deo palete moguće međusobne saradnje, dodala je Šljivar i izrazila očekivanje da delegacija Beograda u što skorije vreme uzvrati posetu Banjaluci.     

Piše:
Srbija Danas
03.02.2017. 18:20
Pogledajte više