JUGOSLAVIJA U RATU: Kako je narodni otpor preokrenuo rat u savezničku korist!

09.05.2017. 10:45
Piše:
Srbija Danas - N. M.
Nemci u Jugoslaviji 1941 / Izvor: Profimedia
Ulazak Jugoslavije u Drugi svetski rat bila je jedna od ključnih prekretnica koje su osigurale pobedu savezničkih sila protiv sila Osovine.

Drugi svetski rat u Jugoslaviji trajao je od 6. aprila 1941. do 15. maja 1945. Počeo je napadom sila Osovine na Kraljevinu Jugoslaviju koja je nakon kratkotrajnog Aprilskog rata poražena i podeljena između Nemačke, Italije, Mađarske, Bugarske i kvinsliških režima.

PUTIN ČESTITAO DAN POBEDE: Naša je dužnost da čuvamo uspomenu na stradale u Velikom otadžbinskom ratu

Iako je rat zvanično bio završen, nezvanično se tek "krčkao", a pripremali su ga pokreti otpora koji su se u zemlji digli do kraja '41. godine. Taj rat protiv fašista i njihovih marionetskih režima (poput NDH) bio je gerilski, a vodili su ga pripadnici Jugoslovenske Vojske u otadžbini (JVuO) i partizani, predvođeni komunistima. Međutim, posle 1941. ova dva pokreta su počela da se sukobljavaju i između sebe, tako da je rat protiv okupatora postao i građanski.

Nemci u Srbiji 1941 / Izvor: Profimedia

Sile Osovine su pokrenule niz ofanziva sa ciljem da unište otpor okupaciji i skoro su to i uspeli u zimu i proleće 1943. Uprkos gubicima, partizani su opstali kao značajna borbena snaga, stekli su priznanje zapadnih Saveznika i postavili temelje za posleratnu Jugoslaviju.

IZ OKA JEDNOG SRBINA: Ovako izgleda Moskva pred proslavu Dana pobede nad fašizmom (FOTO)

Uz podršku u vidu logistike, dopremanja oružja i zaliha, obuke i vazdušnih snaga i sovjetskih kopnenih snaga u Beogradskoj operaciji, partizani su uspeli da steknu kontrolu nad celom državom i pograničnim delovima Italije i Austrije.

Partizani / Izvor: Profimedia

Doprinos pobedi nad fašizmom

U doprinos naroda Jugoslavije savezničkoj pobedi ne treba sumnjati. Sam ulazak Jugoslavije u Drugi svetski rat bila jedna od ključnih prekretnica koje su osigurale pobedu savezničkih sila protiv sila Osovine. 

TITOV PAPAGAJ JE I DALJE ŽIV: Od gazdine smrti izgovara samo ŠOKANTNE REČI (VIDEO)

Aprilski rat u Jugoslaviji odložio je napad na Sovjetski Savez i oduzeo dve nedelje lepog vremena koje su Nemcima bile potrebne da osvoje rusku prestonicu. Ovako, ruska zima ih je sustigla na vratima Moskve, što je pak Sovjeti dalo na vremenu da reorganizuju pozadinu i krenu u odlučan kontranapad, koji neće stati sve do zidina Rajhstaga.

Tokom celog sukoba na jugoslovenskom ratištu, fašistička sila je bila prinuđena da drži više divizija gde je navodno "rat bio završen". Nemačka je na vrhuncu operacija (1944.) imala skoro pola miliona vojnika, što je najmanje osam divizija. Dok su, sa druge strane, Italijani imali čak sedamnaest divizija.

Nemačko povlačenje / Izvor: Profimedia

Slobodne teritorije

Jugoslavija je, takođe, bila jedina porobljena država u Evropi koja je imala slobodne teritorije. 

Konstatno i sistematsko uništavanje železničkih deonica na svim glavnim linijama Jugoslavije postalo je žestoka glavobolja za neprijatelja. Time pre što su nemačke trupe na drugim ratištima bile odsečene od dragocene logistike.

Ako to nije dovoljno, tu i strašna cena pobede plaćena u krvi. 

OVO NIKADA NISTE ČULI: Jedini snimak Hitlera gde govori NORMALNO (VIDEO)

Ljudske žrtve u Jugoslaviji bile su ogromne i njihova tačan broj ni do danas nije utvrđen, ali se uglavnom prihvata da je najmanje 1, 7 miliona ljudi nastradalo. Procenjuje se da su Srbi činili između 48 odsto i 58 odsto od ukupnog broja žrtava.

Za vreme nacističke okupacije, ustaški režim je vršio genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima, dok su nemački vojnici vršili masovna streljanja civila kao odmazde za aktivnosti pokreta otpora.

Piše:
Srbija Danas - N. M.
09.05.2017. 10:45
Pogledajte više