Komeserijat za izbeglice: Srbija je spremna za sve scenarije migrantske krize!

19.03.2017. 10:02
Piše:
Tanjug
migranti / Izvor:
Za sva lica koja trenutno nisu u centrima, a prihvatili bi našu pomoć ima dovoljno mesta

Zamenica komesara za izbeglice Svetlana Velimirović kaže da je Srbija od samog početka migrantske krize sprema za sve moguće scenarije, kao i da u ovom trenutno ima dovoljno smeštajnih kapaciteta za sve migrante koji bi prihvatili pomoć države.

PADOBRANCI NA OBUCI U RUSIJI! Srpski specijalci na zajedničkim vežbama sa ruskim i beloruskim vojnicima

SLAVLJE U PORODICI! Zorica Spasić poverovala da je dobila stan tek kad joj je zazvonio telefon

- Redovno se ažurira plan reagovanja za slučaj masovnog priliva migranata - rekla je Velimirović  komentarišući pretnje Turske da će okončati sporazum sa EU o smanjenju priliva migranata u Uniju.

Ona je navela da radna grupa redovno razmatra trenutnu situaciju i predviđanja na osnovu informacija koje se trenutno dobijaju sa terena i da se priprema za naredni period.

Protest migranata / Izvor: Srbija Danas

- Važno je da je Srbija veoma aktivna i da je uključena u sve postojeće mehanizme za razvoj informacija na operativnom i diplomatskom nivou - rekla je Velimirović.

Podsećajući da su se 2015. godine sve zemlje dva puta dogovorile da će imati isti pristup prema migrantima, te da su ministri unutrašnjih poslova na ruti dva puta potpisali sporazum gde su ujednačili politiku i postupanje prema migrantima, ona je istakla da verujem i da bi se u slučaju ponovnog masovnog priliva ponovio isti scenario, odnosno da bi se ministri i države dogovorile opet o zajedničkom pristupu.

Velimirović je navela i da u ovom trenutku u Srbiji ima dovoljno smeštajnih kapaciteta za sva lica koja su prihvatila pomoć države da budu zbrinuta i dobiju osnovne usluge.

- Za sva lica koja trenutno nisu u centrima, a prihvatili bi našu pomoć ima dovoljno mesta - rekla je ona i dodala da ima nekoliko stotina slobodnih mesta i da nema nikakvih problema.

 

Piše:
Tanjug
19.03.2017. 10:02
Pogledajte više