KUBUROVIĆ I DEVENPORT U RENOVIRANOJ ZGRADI PRAVOSUĐA: Dobri uslovi su neophodni za kvalitetan rad! (FOTO)

14.11.2016. 15:50
Piše:
Tanjug
Nela Kuburović i Majkl Devenport / Izvor: Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Ministarka pravde Nela Kuburović i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport složili su se danas da je značajno smanjen broj starih predmeta u sudovima, te da očekuju da će broj starih predmeta do početka sledeće godine biti manji za milion.

Zgrada površine oko 12.000 kvadratnih metara je renovirana sredstvima Evropske investicione banke, uz podršku Evropske unije i trebalo bi da obezbedi efikasniji i brži rad sudova i tužilaštva.

U zgradi se nalaze Drugi osnovni sud i Drugo osnovno javno tužilaštvo u beogradu, Apelaciono javno tužalastsvo, Republičko javno tužilaštvo i Državno veće tužilaca, a zbog rekonstrukcije Palate pravde, tu su još i Krivično odeljenje Višeg suda, kao i sudska uprava Višeg suda, navela je ministarka.

Kuburović je istakla da će ministarstvo nastaviti sa izgradnjom sudskih objekata, navodeći da je prošle nedelje počela izgradnja Prekršajnog suda u Požarevcu, a do kraja godine će početi da se gradi Prekršajni sud u Pančevu.

Devenport je rekao da je reč o bitnom projektu koji pokazuje želju da se ulože evropska sredstva u modernizaciju sudstva i tužilaštva u Srbiji i da se na taj nacicn doprinese reformi pravosuđa u okviru implementacije akcionog plana za poglavlje 23.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

On je dodao da su dobri uslovi neophodni za kvalitet rada pravosudnih organa.

- Ovo je deo velikog programa renoviranja sudova i kancelarija tužlaštava, ne samo u Beogradu već u celoj Srbiji - rekao je Devenport.

Predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović ukazao je da su sada uslovi za rad daleko kvalitetniji.

- Samim tim efikasnost rada suda u Beogradu biće daleko bolji. U kratkom periodu smo to i pokazali. Ostvariće se oni zadati ciljevi akcionim planom za poglavlje 23 - rekao je Stepanović.

Predstavnica Evropske investicone banke Dubravka Negre navela je da ta banka kao institucija EU ulaže u Srbiju od 2001. i da je do sada odobreno finansiranje u iznosu od 4,7 milijardi evra.

- Ovaj projekat predstavlja podršku pravosdunom sistemu Srbije, koji je jako bitan za evriopske integracije Srbije - rekla je Negre.

Inače, Ministarstvo pravde nje u protekle dve godibe za potrebe pravosudnih organa renoviralo 29 objekata širom Srbije.

Piše:
Tanjug
14.11.2016. 15:50
Pogledajte više