LAZANSKI: Ne može neko ko nema kvalifikacije da komentariše novog ministra odbrane

28.06.2017. 15:55
Piše:
Srbija Danas
miroslav-lazanski / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić
Vojni analitičar Miroslav Lazanski prokomentarisao kandidaturu Aleksandra Vulina za ministra odbrane, kao i srpsko naoružanje

Vojni analitičar Aleksandar Radić, govoreći o Aleksandru Vulinu kao ministru odbrane, juče je na jednoj televiziji izjavio je da je u pitanju "poniženje" jer budući ministar nije služio vojni rok. Pitali smo ratnog izveštača i vojnog analitičara Miroslava Lazanskog, da prokomentariše ovu izjavu.

Kako vi gledate na činjenicu da budući ministar odbrane Aleksandar Vulin nije išao u vojsku, i da li će to uticati na njegov posao u ministarstvu?

 -Činjenica je da mi već nekoliko godina nemamo obavezno služenje vojske. U svim zemljama u kojima nije obavezno služenje vojnog roka ovakva vest uopšte ne bi uopšte zavređivala pažnju medija. Iako konzervativni deo Srbije voli da ima ministra odbrane koji ima vojni rok, nepobitna činjenica je da čak šest američkih ministara odbrane nije išlo u vojsku. Trenutni ministri Italije, Nemačke, Španije i Francuske nisu služili vojni rok i to ih ne sprečava da uspešno rukovode ministarstvima odbrane.

Aleksandar Vulin se dokazao kao ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike, kada je Srbija postala glavna vest u svim svetskim medijima, zbog svog odličnog odnosa prema migrantskoj krizi, tako da je njegova menadžerska sposobnost ono što se računa i što je najbitnije za bilo koje ministarstvo.

Aleksandar Vulin / Izvor: Foto: Tanjug/ Zoran Žestić
Koliku težinu ima ovakva izjava jednog vojnog analitičara u medijima?

- Ovo je politizacija cele priče.  Svako ko daje određene izjave o nekome, taj mora biti jako dobro kvalifikovan u svojoj oblasti, ne samo formalno nego i na drugi način, da bi bio argumentovan i da ima tu vrstu kompetencije. Ne može neko ko nema kvalifikacije da komentariše novog ministra odbrane. Neko ko hoće da diskutuje o tome, mora da ima neko formalno obrazovanje, kao i iskustvo u toj oblasti, da bi njegovi argumenti bili validni. Zato je ovo potpuno nerelevantna izjava, koja nema nikakvu težinu.

Šta je sa izjavama da Vojska Srbije kupuje naoružanje koje joj nije preko potrebno?

-Vojska kupuje ono što je operativnim planom razvoja i eventualnim procenama razvoja situacije oko nas potrebno. Kako može da zna šta je potrebno, neko ko nije član Generalštaba?

Miroslav Lazanski / Izvor: Tanjug
Koliko je po vama Sajam naoružanja "Partner" važan za Srbiju ili je on "lokalnog" karaktera?

-Sajam naoružanja nikako nije lokalnog karaktera, jer je došlo preko 40 stranih izlagača, uključujući i kinesku vojnu industriju, sajam je nešto što Srbiji treba. A činjenica da su najveći štandovi bili domaći, je logična jer je Srbija domaćin. Svaki sajam u svetu je pre svega sajam domaće industrije. Vojni sajam je izložba njenih vojnih dostignuća u oblasti namenske industrije, a onda i drugih država. SDPR je najzastupljeniji na sajmu jer je ovo Srbija, a ne Singapur.

/ Izvor:
Da li mislite da sistem "Šumadija" može da se protumači kao pretnja državama u regionu?

-Tako može da se nabavka hrvatskog naoružanja da se shvati kao pretnja Srbiji, onda rumunsko naoružavanje sa F-16 isto kao pretnja Srbiji. Šta to znači, može da se protumači? Ja mogu da uzmem nož i da kažem da ću da ubodem prvog komšiju, a mogu i da odsečem krišku hleba i da odnesem tom komšiji. To su pogrešni pristupi. Oružje samo po sebi ne određuje svoju namenu, već onaj koji ga koristi.

šumadija / Izvor: Srbija Danas
Piše:
Srbija Danas
28.06.2017. 15:55
Pogledajte više