Lome se koplja oko srpske pokrajine: Putin u Srbiju dolazi zbog Kosova!

03.07.2018. 06:18
Piše:
Srbija Danas/Kurir
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin / Izvor: Profimedia
Moskva neskriveno daje podršku

Briselski dijalog o Kosmetu po svemu sudeći ulazi u poslednju fazu, a tzv. kosovski zvaničnici su u sve većoj panici zbog očekivanog kompromisnog rešenja, pošto su aktivirali staru ideju da se u pregovore uključe Sjedinjene Američke države.

Ukoliko bi uopšte došlo do takve izmene formata dijaloga, na zahtev Beograda, za pregovaračkim stolom bi se pojavila i Rusija, kao protivteža albanskim interesima.

Moskva neskriveno daje podršku Beogradu kad je reč o Kosovu, što će sigurno biti jedna od tema razgovora između predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, koji dolazi u novembru u Beograd. To je, inače, 13.susret dvojice državnika.

Kosovo / Izvor: Profimedia

- Vučić i Putin će sigurno razgovarati o Kosovu. Putin može da pruži podršku Srbiji, od Vojne preko ekonomske do političke. Sve zavisi koliko je beograd spreman da ide u svojim zahtevima prema Moskvi, a zbog rizika u odnosima sa Zapadom. Jednako je verovatno da se Rusjia uključi u pregovore koliko je izvesno da to učine SAD. Beograd se sigurno neće saglasiti da samo Vašington bude novi igrač i u tom slučaju insistiraće da za pregovaračkim stolom bude i predstavnik Rusije kako bi se sprečila rešenja nepovoljna po nas – ocenju politički analitičar Dragomir Anđelković.

Samoprozvani premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da jedino uključivanje Amerikanaca može doneti rezultat u dijalogu.

Ramuš Haradinaj / Izvor: Profimedia

Iza toga se kriježelja Prištine da ojača poziciju oslabljenu diplomatskim angažovanjem srpskog državnog vrha.

Upravo je američki ambasador u Srbiji Kajl Skot juče izjavio da bi dijalog trebalo da uđe u intenzivniju fazu i da kompromis bede postignut, možda čak i ove godine, ali naglasio je da je „jasno da nijedna strana neće dobiti sve što hoće“:

- Zato je toliko važan ovaj dijalog koji vodi EU.

Zvaničnici EU smatraju da izmena formata dijaloga ne bi ubrzala nagodnu o normalizaciji odnosa dve strane. Na konstataciju da Vašington vidljivo traži da se dijalog ubrza i približi konačnom rešenju, a Priština da se SAD direktno uključe u pregovore, izvori iz Brisela odgovaraju da su Amerikanci i dosad bili neposredno uključeni u dijaog.

Piše:
Srbija Danas/Kurir
03.07.2018. 06:18
Pogledajte više