MIRA MARKOVIĆ GA JE ZVALA IZ RUSIJE! Jović o Miloševiću i politici: Sve je trajalo dok se nije umešala ona

13.09.2021. 21:47
Piše:
Srbija Danas/Mondo.rs
Jović i Mira Marković / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/Novo jutro/BBC HARDtalk
Mnogi pamte Jovićeve reči o tome šta je bio koren raspada Jugosavije

Zanimljivo je da ceo proces dezintegracije Jugoslavije može da se posmatra i kroz lične odnose trojice jugoslovenskih čelnika - Josipa Broza, Aleksandra Rankovića i Edvarda Kardelja. Prve ozbiljnije čarke među njima počeće s kraja pete i početkom šeste decenije 20. veka. Kamen spoticanja bile su pripreme za promenu ustava - na jednoj strani su bili Tito i Ranković, a na drugoj Kardelj. "Sin naših naroda i narodnosti" tada je još bio za federaciju.

Muči vas ambrozija? Evo šta kažu alergolozi kako da rešite problem

Muči vas ambrozija? Evo šta kažu alergolozi kako da rešite problem

PREMINUO POZNATI SRPSKI POLITIČAR: Korona savladala visokog funckionera SPS-a

PREMINUO POZNATI SRPSKI POLITIČAR: Korona savladala visokog funckionera SPS-a

NEMAČKI MEDIJI DANIMA BRUJALI O OVOME: Posle sastanka sa Tadićem Merkelova izašla BESNA, a danas je situacija OVAKVA

NEMAČKI MEDIJI DANIMA BRUJALI O OVOME: Posle sastanka sa Tadićem Merkelova izašla BESNA, a danas je situacija OVAKVA

Borisav Jović, bivši predsednik Predsedništva SFRJ preminuo je danas od posledica korona virusa, a mnogi pamte njegove reči o tome šta je bio koren raspada Jugosavije, kao i da ima dosta širu konotaciju od dešavanja i delanja Slobodana Miloševića.

- Bio je dogovor da se Jugoslavija ne rastura dok traje Hitlerova najezda, a da nakon toga može da izađe ko želi. Nakon toga ispalo je da mora svi da izađu. Sam Tito je zahtevao da Hrvatska pri raspadu Jugoslavije izađe sa teritorijama na kojima žive Srbi - kazao je Jović u intervjuu 2019. godine.

- Najbolje bi bilo da se pravo naroda na samoopredeljenje zameni pravom republike na otcepljenje i to je urađeno. Otcepljenje je urađeno po republikama - objasnio je on i rekao da se na taj način i desio progon Srba sa teritorija koje nisu Srbija.

Upitan da li je istina da je postojao predlog Moše Pijade da se stvori neka nova republika čije sedište bi bilo u Banjaluci, Jović kaže da za to ne postoje dokazi.

- Nisam video konkretne dokumente za to, ali sve je vrlo verovatno - dodao je, pa otkrio da li je istina da je Josip Broz Tito Albancima obećao Kosovo.

- Zna se da su Albanci za vreme Drugog svetskog rata bili na strani Hitlera, a Tito je njima obećao da će ako pređu na našu stranu dati njima Kosovo. Enver Hodža je došao po to obećanje nakon rata, a Tito kao što je prevario mnoge, rekao mu je, 'to ćemo ostvariti kada napravimo Balkansku Federaciju, sada bi mi Srbi zamerili'. Kasnije ih je osposobio da podižu pobune i da se onda i odvoje - tvrdio je Jović.

On se dotakao i odnosa sa Slobodanom Miloševićem za koji kaže da je pošao nizbrdo dolaskom Mire Marković.

- Mi smo jako dobro sarađivali u vreme dok smo bili u partiji, kada je on bio predsednik, a ja član Predsedništva i to je trajalo sve dok se nije umešala njegova supruga. Suština stvari je da više nije bilo dogovora između mene i njega u politici, nego između nje i njega i onda naravno da sam bio suvišan. Ja s njom nikada nisam razgovarao, sem kada me je jednom zvala iz Moskve dok je bila živa - zaključio je tada Jović, ali nije odao zbog čega ga je Mira Marković tom prilikom pozvala.

 

Piše:
Srbija Danas/Mondo.rs
13.09.2021. 21:47
Pogledajte više