MISTERIJA duga 70 godina: Čiča Dražo, gde su tvoje naočare?

09.11.2017. 18:18
Piše:
Srbija Danas/ Ekspres
Draža Mihajlović / Izvor: Profimedia
Iz masovne grobnice na Zlatiboru iskopane su naočari iste kao one što je nosio Mihailović

U masovnoj grobnici na Zlatiboru pronađen je okvir naočara isti kakav što je nosio đeneral Draža Mihailović, što je ponovo otvorilo temu o tome gde je sahranjen vođa Ravnogorskog pokreta.

"ČUVENI" IZVEŠTAJ koji je mnogima promenio mišljenje o DRAŽI MIHAILOVIĆU!

RAT NA TVITERU ZBOG DRAŽE: Od ''koljača'' do ''heroja''

Iz masovne grobnice na Zlatiboru iskopane su naočari iste kao one što je nosio đeneral Draža Mihailović.

Kako pišu „Večernje novosti”, ovaj pronalazak bi mogao da reši misteriju o tome gde je sahranjen Čiča Draža, koja traje više od 70 godina.

Nedavno otkriće jame Cerova, potkrepljeno svedočenjima najstarijih meštana tog kraja, pokazalo je da su na ovom mestu na Zlatiboru u junu 1945. surovo i bez presude likvidirani srpski mladići, povratnici iz rata.

Tajna sve do sada

Prethodnih dana, speleolozi su se još jednom spustili na dno jame. Među kostima su pronašli jedan prepoznatljiv predmet – staklo i deo okvira za naočare kakve je uoči streljanja 1946. godine nosio i komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, kaže da ovo baca novo svetlo na dosadašnje verzije o mestu ubistva Mihailovića, te se sada može pretpostaviti da je on u stvari streljan baš kod te jame i bačen u nju.

Ekspres / Izvor: Foto: Ekspres

– Pored dela naočara koje smo pronašli u jami Cerova, a koje izgledaju baš kao one koje je imao Mihailović, postoje i svedočenja da su se šef Ozne i vođa akcije hvatanja generala Draže, Slobodan Penezić Krcun, kao i Miloš Minić, tužilac u sudskom procesu protiv Mihailovića, u poratnim godinama na Zlatiboru lično raspitivali o jami. Komunisti su godinama vešto podmetali tragove o lažnom grobu vođe Ravnogorskog pokreta, a isto tako su revnosno odvraćali istraživače od jame Cerova. Tako je ona bila tajna sve do sada – objašnjava Stamatović.

Gde se sve pominjalo da je lokacija Dražinog groba
* Staro Sajmište
* Ada Ciganlija
* Lisičji potok u blizini Belog dvora na Dedinju
* Marinkova bara na Voždovcu
* Zlatibor, jama Cerovo
* Jedna od teorija kaže čak da je 1946. ubijen Dražin dvojnik pošto su saveznici napravili dogovor s Titom da pravog Dražu prebace u Francusku

Do odgovora da li na dnu jame Cerova zaista počivaju ostaci Mihailovića, kao i da li su pronađene naočare njegove, znaće se kada se završe sve analize ukoliko ih bude.

Stamatović je izjavio da je o svemu odmah obaveštena policija i da je Tužilaštvo dužno da pokrene istragu, uprkos, kako je rekao, višedecenijskom zataškavanju slučaja.
Ako je to istina, odvraćanje javnosti sa Zlatibora bilo je vrlo uspešno.

Naime, u medijima se poslednjih godina mnogo puta spekulisalo da je pronađen Dražin grob, ali to nikada nije zvanično potvrđeno. Pominjale su se najrazličitije lokacije, od logora Staro Sajmište do Lisičjeg potoka na Dedinju i Ade Ciganlije.

Kada je ova poslednja teorija ugledala svetlost dana, tadašnji državni sekretar Slobodan Homen izjavio je da smo „blizu konačne istine”…

Opširnije čitajte u štampanom izdanju Ekspresa, koji je na kioscima svakog petka

 

Piše:
Srbija Danas/ Ekspres
09.11.2017. 18:18
Pogledajte više