Mladiću nisu dali penkalo: PLAŠE SE GENERALA, a sve počelo zbog Praljaka

16.05.2018. 07:07
Piše:
Srbija Danas/Alo
Ratko Mladić / Izvor: Profimedia
Ministarka pravde o Hagu i Ratku Mladiću

Ministarka pravde u Vladi Srbije Nela Kuburović dala je izjavu o sumnjivim odlukama Haškog suda u slučaju Ratka Mladića i detaljima vezanim za njegov proces.

Na konstataciju da su garancije Srbije za puštanje Jovice Stanišića prihvaćene, a za Ratka Mladića nisu ministarka kaže:

Nela Kuburović / Izvor: Profimedia

- To pokazuje kakav je stav Haškog tribunala prema ratku Mladiću, naročito imajući u vidu razloge zbog kojih je odbrana tražila puštanje na slobodu, a to su zdravstveni razlozi. Kao ministar pravde, imajući u vidu da smo davali i garancije i preporuke da se usvoji to, a i slali smo obaveštenje, imala sam mogućnost da izvršim uvid u lekarsku dokumentaciju. I to je bio razlog što se Vlada opredelila za tako nešto, to nije usvojeno, odluka koja se tiče odbijanja zahteva je poverljiva, podatke ne mogu da iznosim, ali mogu da kažem da je po pitanju pružanja lekarske nege bilo dosta čudnih situacija. Na primer, po davanju lekarske dokumentacije odbrani takođe je bilo dosta čudnih situacija, odugovlačilo se sa davanjem lekarskih nalaza, što baca senku i izaziva sumnju zašto je tako rađeno - kaže ministarka.

Na pitanje šta se desilo sa penkalom koje je poklonila Mladiću ministarka je izjavila:

Ratko Mladić / Izvor: Profimedia

- Tokom decembra sam bila u Hagu, kada je bila i svečana ceremonija zatvaranja. Mladić je izrazio želju da se sretne sa mnom, odazvala sam se tom pozivu, a penkalo smo poneli kao poklon, jer nam je rečeno da piše knjigu. To penkalo je vraćeno odbrani i nije mu uručeno iz mere predostrožnosti, imajući u vidu iskustva koja su imali sa Praljakom. Oni su sami uzeli poklon i rekli da će nakon provere biti dostavljen - nastavlja Kuburović.

- Prošla su četiri meseca, pa je poklon vraćen i to tek nakon što je odbrana ili sam Darko Mladić pitao da li mu je poklon uručen. Do Mladića poklon nije došao, iako smo ga mi obavestili da smo mu to doneli, on je poklon tražio i od stražara - zaključuje ministarka.

 

Piše:
Srbija Danas/Alo
16.05.2018. 07:07
Pogledajte više