"Ne znam da li ćemo se vratiti, ali idem prvi!" General Đukić poveo Srbe u pobedu, a sad mu Hrvati pišu presudu

21.11.2018. 10:07
Piše:
Srbija Danas
Borislav Đukić / Izvor: Foto: Privatna arhiva
Posle kršenja svih ljudskih prava srpskog generala, hrvatski sud će generalu Borislavu Đukiću, kojeg Srbi pamte kao svog spasioca, izreći presudu, iako je od početka jasno da protiv generala Đukića nema nikakvih dokaza

General Đukić rođen je 1948. godine u selu Gornje Vodičevo kod Bosanskog Novog (danas Novog Grada) u domu vrednih zemljoradnika Petra i Danice.

Nakon gimnazije završio je Vojnu akademiju u Beogradu, a potom i Višu vojnu akademiju i ratnu školu. Službovao je kao oficir u Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Republici Srpskoj Krajini i Srbiji. Vojnu karijeru započeo je na mestu komandanta bataljona i dogurao je do komandanta Uprave posebnih jedinica milicije i načelnika Glavnog štaba vojske u Republici Srpskoj.

Raspad Jugoslavije ga je zatekao na službi u Kninu, gde je kao oficir JNA učestvovao u zaštiti srpskog naroda.

Tri puta je vanredno i jednom prevremeno unapređivan do čina general-majora koji je dobio 18. jula 1992. godine, tačno na dan kada je 23 godine kasnije uhapšen.

General Đukić ostao je upamćen među Srbima u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj kao njihov spasilac i jedan od najznačajnijih srpskih oficira u proboju "koridora života". 

Borislav Đukić / Izvor: Foto: Youtube Printscreen/ CentarVeritas

Inicijalna kapisla za za odluku o proboju koridora bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika za adekvatan tretman.

Kada se kretalo u proboj koridora koji je morao da spreči da se takva tragedija nikad više ne ponovi, general Đukić je izašao pred svoje borce i ohrabrivao ih.

- Mi krećemo u tešku, krvavu borbu. Ne znamo da li ćemo se vratiti. Ako neko nije spreman da položi život za svoju zemlju, neka slobodno istupi i ne krene u bitku - poručio je general Đukić i prvi krenuo u neizvesnost, a svi vojnici su krenuli za njim.

Niko nije rekao "neću"! 

Posle penzionisanja, general Đukić se bavio volonterskim radom u raznim zavičajnim i strukovnim udruženjima i pisanjem. Objavio je pet knjiga, od kojih je najznačajnija "Razbijanje Jugoslavije - mesto i uloga Hrvatske", kao i više bibliografskih jedinica u zbornicima radova. Živeo je skromno i kao čovek vedrog duha i dobre naravi puno se družio sa kolegama i prijateljima.

Uhapšen je 18.07.2015. godine na aerodromu Tivat u Crnoj Gori po hrvatskoj poternici, koja ga tereti za navodni ratni zločin u Krajini.

U međuvremenu, Crnoj Gori se obratila i Srbija, čiji je državljanin, sa zahtevom za izručenje. U pritvoru u Crnoj Gori, u Spužu, proveo je skoro osam meseci, čekajući odluku crnogorskih sudova i Ministra pravde o izručenju Srbiji ili Hrvatskoj.

General Đukić / Izvor: Foto: Printscreen RTS

Iako su sudovi doneli rešenja da su ispunjeni uslovi da se izruči i jednoj i drugoj zemlji, Ministar pravde Crne Gore doneo je odluku da se izruči Hrvatskoj. Ova odluka je bez prava žalbe i izvršena je 08.03.2016. godine.

General Đukić je svoju vojničku dužnost obavljao časno i pošteno u interesu svoje države i naroda i nije nikada naredio, ili izvršio ratni zločin, zašta ga tereti hrvatsko tužilaštvo. U ratnim sukobima na prostoru RSK učestvovao je kao oficir JNA i rizikovao je svoj život u spašavanju napadnutih pripadnika JNA, njihovih porodica, imovine JNA i zaštiti srpskog naroda.

Protiv njega se već godinama vodi medijska hajka, u kojoj učestvuju i hrvatski zvaničnici, a naročito posle njegovog svedočenja u Haškom tribunalu u odbrani Milana Martića i objavljivanja knjige "Razbijanje Jugoslavije – mesto i uloga Hrvatske".

Protiv generala se vodio montirani proces u kojem je bilo nemoguće dokazati nevinost. Pored toga, on je čovek od 71 godine, narušenog zdravlja i godinama se leči od dijabetesa na VMA.

Treba imati u vidu da proces u Županijskom sudu u Splitu nije samo suđenje jednom čoveku, nego i suđenje JNA, Vojsci RSK, Srbima i Srbiji, da bi se opravdali ustaški zločini.

Odbrana generala Đukića je skupa s obzirom na to da se proces vodi u Hrvatskoj. 

 

Piše:
Srbija Danas
21.11.2018. 10:07
Pogledajte više