DOBILI DOZVOLU ZA SANACIJU, PODIGLI SPRAT: Nelegalna gradnja na Novom Beogradu (FOTO)

18.04.2017. 11:58
Piše:
Srbija Danas
Nelegalna gradnja na Novom Beogradu / Izvor: Profimedia
Opština Novi Beograd odobrila je zahtev za rekonstrukciju, ali ne i za zidanje

Za manje od dva meseca prizemna barakica u blizini Studentskog grada na Novom Beogradu transformisala se u dvospratni nelegalni poslovni prostor. 

Beograd dobija još jedno građevinsko čudo! Stiže blizanac Mosta na Adi ali na Ada Huji!

NOVO IZLETIŠTE ZA BEOGRAĐANE! Krajem godine počinje uređenje Ade Huje! (FOTO)

Novi Beograd / Izvor: Srbija Danas

Ova divlja gradnja nikla je na mestu malog restorana "Indeks deset" u Studentskoj 45, gde se sada nalazi ogroman objekat prekriven plavom ceradom.  Opština Novi Beograd zatvorila je sredinom marta ovo nelegalno gradilište i naložila uklanjanje objekata, ali građani tvrde da nisu sasvim stali. 

NAJBRŽI BULEVAR U BEOGRADU: Od Požeške do Tošinog bunara za SAMO 5 minuta! (FOTO)

Narastao dva sprata

Predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić kaže da je firma koja je poslovala na tom mestu prekoračila dozvolu koju je dobila, pa im je zato inspekcija zabranila dalji rad. 

- Na tom mestu se već godinama nalazi ugostiteljski objekat. Oni su legalno predali zahtev za rekonstrukciju i za to su dobili dozvolu. Međutim, nisu samo sanirali objekat, nego su počeli i da dižu sprat, za šta im nismo dali dozvolu. Zato smo poslali inspektore na teren i zapečatili im gradilište. To je sve što smo za sada mogli da uradimo - kaže Šapić. 

Aleksandar Šapić / Izvor: MN Press

Ovaj objekat zapanjio je i glavnog gradskog urbanistu Milutina Folića. 

 - Pre više od mesec dana dobili smo prijave građana o nelegalnoj gradnji u okolini Studentskog grada. Od tada, pa dosad taj objekat je narastao dva sprata. Istog trenutka smo kontaktirali sa opštinom Novi Beograd, u kojoj su nam rekli da su upoznati sa ovim problemom, da opština nije dala dozvolu za gradnju i da rade na njgovom rešavanju - kaže Folić. 

Dar Al Džihad: Da li znate koji grad u Srbiji se ovako zvao?

On objašnjava da je to uzurpacija javne površine, koja pripada svim građanima, a ne samo pojedincima. 

- Neverovatno je da privatno lice na ovako bahat način može da uzurpira javnu površinu i da jednim delom zauzme trotoar, a drugim prostor namenjen za potrebe studenata. To je isto kao da neko počne da gradi na Trgu republike ili nasred Terazija. Divlja gradnja obesmišljava ceo koncept urbanizma - objašnjava Folić. 

Zanimljivo je da na rešenju inspekcije zalepljenom na zid objekata stoji da je investitor nepoznat, a narandžasta traka kojom inspekcija zatvara gradilišta je pocepana. 

 

Piše:
Srbija Danas
18.04.2017. 11:58
Pogledajte više