Nemam s kim da se družim niti gde da izađem: Više od polovine DEPRESIVNIH PACIJENATA mlađi od 30 godina

25.02.2018. 09:41
Piše:
SrbijaDanas/Novosti
Filozofski fakultet / Izvor: Srbija Danas
Srbi godišnje popiju 5,3 miliona kutija lekova za smirenje

Usamljenost, život koji se svodi na korišćenje društvenih mreža, nedostatak emotivne veze i besparica razlog su zbog kojih mladi posećuju psihijatra u čak 80 slučajeva, a podaci domova zdravlja pokazuju da mladi čine više od polovine onih kojima je potrebna pomoć u lečenju depresije.

Preciznije, podaci domova zdravlja u Beogradu pokazali su da čak 60 odsto onih kojima je potrebna pomoć psihijatra u lečenju depresije jesu mladi između 20 i 30 godina.

Zbog problema sa depresijom pacijenti prvo traže pomoć lekara opšte prakse koji ih zatim upućuje na psihijatre u domovima zdravlja. Broj onih koji u toku jednog dana potraže pomoć  u poslednjih godinu dana je udvostručen.

bolnički hodnik / Izvor: Srbija Danas

- Razgovor uglavnom počinje tako što pokušavam da ih opustim i da saznam zbog čega su tu. Onda počinje plač, uz objašnjenje "nemam s kim da se družim, nemam gde da izađem, nemam momka. Pogledajte koliko imam pratilaca na instagramu, a nemam gde" - svakodnevnu situaciju objašnjava psihijatar Maja Perić iz Doma zdravlja "Zvezdara".

Na lečenju je najviše devojaka koje često depresiju objašnjavaju time što nemaju dovoljno novca za promenu izgleda koji je postao jedino merilo uspeha u njihovom okruženju. Prema iskustvu psihijatra, problem je velika nesigurnost zbog postavljenih standarda koji ne mogu da se ostvare.

- Misle da ih niko ne primećuje, da uopšte ne postoje ako nisu mršave, nemaju velike usne, velike grudi i atraktivne fotografije koje javno objavljuju. Ubeđene su da će im to pomoći i da pronađu drugarice koje će ih prihvatiti - kaže dr Perić.

Srbija do kraja godine dobija besplatnu vakcinu protiv virusa koji izaziva RAK

Sa druge strane, muškarci koji se leče od depresije nesrećni su jer ne zarađuju dovoljno, u čemu nalaze opravdanje što nemaju devojke ili supruge. Jasni znaci da je potrebna pomoć psihijatra su osećaj bezvrednosti, sumoran pogled na budućnost, poremećaj sna i oštećenje koncentracije i pažnje.

- Daju se antidepresivi, stabilizatori raspoloženja ili sedativi, zavisno od toga koliko je depresija uzela maha. Razgovor sa mladom osobom podjednako je važan - kaže dr Perić.

Statistika potvrđuje ovu sumornu sliku. Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za za zdravstveno osiguranje u Srbiji se popije neverovatnih 5,3 miliona kutija sa lekovima za smirenje tokom jedne godine.

 

Piše:
SrbijaDanas/Novosti
25.02.2018. 09:41
Pogledajte više