NEVEROVATAN podvig lekara u Srbiji: Odličnim timskim radom za tri dana SPASILI su DVE ruke

25.10.2017. 10:15
Piše:
Srbija Danas/Večernje novosti
bolnica / Izvor: Profimedia/ilustracija
Niko ne može da veruje šta se dogodilo

Niški plastični vaskularni hirurzi, ortopedi i anesteziolozi uspešno su, u dva odvojena slučaja, u samo tri dana, spasli dve potpuno otkinute desne nadlaktice. Prvu operaciju obavili su u petak po podne, a drugu u ponedeljak, i kod oba pacijenata su šanse da sačuvaju desnicu optimistične.

Priča devojčice Biljane (13) je rasplakala Srbiju: Obolela je od najtežeg oblika kancera, a ovo je njena BORBA

Venčanje iz pakla: Svadba je bila u punom jeku, a onda su se pojavili ONI i sve upropastili

Drvoseča iz Jelašnice i rudar iz okoline Aleksinca imali su sreću da su ih u Klinici za plastičnu hirurgiju operisali za manje od šest sati posle nezgode, što je optimalno vreme za preživljavanje odsečenog tkiva.

Dejan Demirović (46), iz Jelašnice u okolini Niša, pomagao je sinu da iseče drva za ogrev, kada je, u trenutku nepažnje, pao na mašinu za cepanje drva, koja mu je odsekla ruku iznad lakta.

Bolnica / Izvor: Profimedia

- Srećan sam što me više ništa ne boli, a najviše me je usrećilo predviđanje lekara da neću ostati invalid. Nemam reči da opišem zahvalnost lekarima koji su se satima mučili da mi spasu ruku. Zahvalan sam i ekipama iz Hitne pomoći i Urgentnog centra, koje su brzo reagovale, pa sada mogu da se nadam srećnom završetku ove moje nesreće. Bio sam svestan svega, sve dok nisam ušao u operacionu salu - kaže Dejan Demirović, koji je u utorak pušten iz intenzivne nege i uspešno se oporavlja. 

Vreme je bilo presudno

Direktor Klinike za plastičnu hirurgiju prof. dr Predrag Kovačević, koji je u oba slučaja bio na čelu tima lekara koji su obavili replantaciju potvrdio je da je vreme bilo presudno.

Bolnica / Izvor: Profimedia/ilustracija

- Važno da tkivo bude što kraće odvojeno od tela. Najpre smo obavili spajanje krvnih sudova i koštnog sistema, a zatim spajanje živaca i mišića. Operacije su trajale više od četiri sata, a postigli smo da krvotok ruka funkcioniše. Kod prvog pacijenta prošla su tri dana od operacije, njegovo zdravstveno stanje je stabilno i ne postoje komplikacije, ali je još rano govoriti o tome kakva će mu biti funkcija ruke. To ćemo moći da kažemo tek za nedelju dana - kaže Kovačević, i dodaje da su u timovima bili plastični hirurg Predrag Đorđević, vaskularni hirurg Irena Janković i ortopedi Saša Milenković i Vlada Jovanović.

Jedna beba je već umrla: Zaraza sa Kosova se širi na celu zemlju, sve veći broj obolelih

Prof. dr Goran Stanojević, pomoćnik direktora Kliničkog centra, ističe da su lekari pokazali veliku spremnost i stručnost, jer su u samo tri dana imali dve komplikovane operacije.

Oporavak rudara iz okoline Aleksinca

Dalibor Rangelov (24), rudar iz okoline Aleksinca, povredio je ruku kada se na njega obrušila veća količina zemlje. I njemu je desna ruka takođe bila potpuno odvojena od tela. On je i dalje u intenzivnoj nezi, a njegov oporavak protiče bez komplikacija.

- Ima još povreda na telu, ali su sve zbrinute. Medicina je takva da nije lako davati garancije, ali što više vremena prolazi bez komplikacija veće su šanse da ne ostane bez ruke - kaže Kovačević.

 

Piše:
Srbija Danas/Večernje novosti
25.10.2017. 10:15
Pogledajte više