VISOKO SVEŠTENSTVO U TRCI ZA MESTO PATRIJARHA: Vladike SPC se okupljaju u Beogradu na Saboru 18. februara!

03.02.2021. 10:16
Piše:
Srbija Danas/Alo
crkva / Izvor: SD/ilustracija
Svega petnaestak dana ostalo je do Svetog arhijerejskog sabora SPC na kom će biti izabran novi patrijarh, a većina episkopa ovih dana ima samo jednu preokupaciju - sačuvati se od korone!

Da ne bi, zbog zaraze morali da izostanu sa skupa u Patrijaršiji koji je zakazan za 18. februar i propuste priliku da lično glasaju, ali i da budu birani, i oni koji su se ranije prema epidemiji odnosili blago, sada su, prema rečima iz SPC, počeli i prekomerno da se čuvaju.

"Treba da se ugledamo na velike pretke" Kako je Patrijarh Irinej govorio o Stefanu Nemanji?

"Treba da se ugledamo na velike pretke" Kako je Patrijarh Irinej govorio o Stefanu Nemanji?

"TAJ NIVO DUHOVNOSTI VIDEO SAM SAMO JOŠ JEDNOM PRE TOGA" On je bio do poslednjeg dana uz dvojicu srpskih patrijarha

"TAJ NIVO DUHOVNOSTI VIDEO SAM SAMO JOŠ JEDNOM PRE TOGA" On je bio do poslednjeg dana uz dvojicu srpskih patrijarha

VAŽNI IZBORI PRED GRAĐANIMA SRBIJE: Ko su najjači kandidati za novog poglavara SPC?

VAŽNI IZBORI PRED GRAĐANIMA SRBIJE: Ko su najjači kandidati za novog poglavara SPC?

- Ima onih koji sada nose po dve maske jer su pročitali da je tada zaštita duplo veća, a od flašice alkohola kojom svako malo dezinfikuju ruke, ne odvajaju se ni noću. Smanjili su i broj liturgija koje lično služe. Naravno da bi se glas onih koji bi bili sprečeni da dođu na Sabor takođe čuo, neki drugi arhijerej bi bilo ovlašćen da prenese njihovo mišljenje i ubeleži njihov glas, ali niko od njih ne želi da dođe u tu situaciju i propusti izborni Sabor koji će biti veoma neizvestan i na kom se svašta može očekivati. Naravno, sada su najbezbrižniji oni episkopi koji su odbolovali koronu i koji imaju antitela - navodi se nezvanično iz SPC, dodajući da je razumljivo što niko neće da propusti Sabor jer vladike uglavnom u prvom krugu glasanja na ceduljici napišu svoje ime.

Inače, pravo glasa imaju 43 arhijereja, od kojih 34 ispunjavaju uslov da budu i birani za tron SPC. U crkvenim krugovima se spekuliše da bar dvadesetak njih ima ambicije da stavi belu panu na glavu.

Potcenili smo virus, te pretrpeli gubitke

Mitropolit Hrizostom, koji je čuvar pećkog trona nakon smrti patrijarha Irineja, priznao je da se u SPC nisu svi jednako i odgovorno poneli prema koronavirusu.

- Nismo shvatili opasnost od koronavirusa. Možda smo ga potcenili, a on nas je žestoko kaznio i opomenuo. Žalosno je da smo izgubili poglavara naše Crkve, blažene uspomene patrijarha Irineja, te velikog mitropolita Amfilohija i jednako velikog vladike valjevskog Milutina. Nažalost, izgubili smo desetine sveštenika i sveštenomonaha, a veliki je broj nas koji smo, blagodaću božjom i molitvama Crkve, pretekli i evo nas da svedočimo kako je kovid-19 veoma opasna i teška infekcija - rekao je on.

Srpska pravoslavna crkva / Izvor: Srbija Danas

Sveti arhijerejski sinod, koji je ovlašćen za zakazivanje zasedanja najvišeg crkvenog tela, izborni Sabor zakazao je još u decembru.

Ovom sednicom, kao najstariji arhijerej, predsedavaće episkop šabački Lavrentije, koji je bio i na čelu Sabora koji je 2010. godine izabrao vladiku niškog Irineja za poglavara SPC.

Patrijarh se bira tajnim glasanjem. Za izbor patrijarha biraju se trojica arhijereja koji dobiju više od polovine glasova članova izbornog Sabora. Imena trojice vladika stavljaju se svako u posebnu kovertu. Ona se potom zapečati i stavlja u jevanđelje koje se odnosi u oltar hrama. Prethodno izabran duhovnik - neko od uglednih monaha, nakon molitve priziva Duha svetog i izvlači iz jevanđelja jednu od tri zapečaćene koverte. Glasnim izgovaranjem imena novoizabranog patrijarha predsedavajući potom zaključuje izbornu sednicu.

Piše:
Srbija Danas/Alo
03.02.2021. 10:16
Pogledajte više