Ovo su PROMENE koje važe za sve APOTEKE, a tiču se svih građana Srbije

05.03.2017. 07:31
Piše:
Srbija Danas/Blic
Apoteka / Izvor: Profimedia
Važne novine

Apoteka do apoteke, posebno oko bolnica i domova zdravlja, slika je koja će uskoro pripasti prošlosti. Naime, najmanja udaljenost između dve apoteke uskoro će morati da bude najmanje 300 metara. Takođe, apoteke više neće moći da budu u bilo kakvim lokalima, već u prostorima sa najmanje 40 kvadrata.

Ovo su novine koje će biti regulisane novim Zakonom o apotekarskoj delatnosti, koji će prvi put biti donet u Srbiji. Zakon je prošao javnu raspravu i sada se unose promene.

lekovi / Izvor: Profimedia

Utvrđeno je da će svako mesto do 4.000 stanovnika morati da ima apoteku. Takođe će morati da budu otvorene apotekarske stanice, sa zaposlenim stručnim licem za izdavanje lekova, u svakom selu koje je najmanje pet kilometara udaljeno od najbliže apoteke.

ANA BRNABIĆ: Privatizacija državnih apoteka je komplikovano političko pitanje!

Razlog za to je upravo haotična situacija u ovoj delatnosti, gde su pojedine državne apoteke na ivici bankrota i većina je u neverovatnim dugovima. Takođe, ideja je da se novim zakonom reši problem nelojalne konkurencije, koja već godinama postoji između privatnih i državnih apoteka.

Pomoćnica ministra zdravlja za organizaciju zdravstvene službe Mirjana Ćirić objašnjava da niko neće zatvarati postojeće apoteke, koje su sada oslonjene jedne na drugu i ne ispunjavaju uslov od 300 metara razmaka. Takvih "grozdova" najčešće ima oko bolnica i kliničkih centra. Novi kriterijumi važiće samo za apoteke koje će sa radom početi posle stupanja na snagu ovog zakona.

NOVA PREVARA: Mislite da ste ušli u apoteku, ali zapravo je u pitanju NEŠTO SASVIM DRUGO

To, međutim, znači da ako je u jednom gradu, zadovoljen njihov broj, neće se dozvoljavati novo otvaranje objekata. Ipak, mnoge od postojećih apoteka neće preživeti neke od novih kriterijuma rada, koji se odnose na kvadraturu lokala i zaposleni kadar.

Ne reklami

Biće zabranjeno reklamiranje proizvoda i izlepljivanje apoteka koje nude raznorazne popuste na medicinska sredstva.

U MEDICINSKE SVRHE: Kanabis stiže u hrvatske apoteke

- Moćiće da obaveštavaju građane o nekim zdravstvenim ili naučnim temama, ali reklamiranje radi pospešivanja prodaje biće zabranjeno. Cilj ovog zakona je da poboljša sistem, da se podigne kavlitet farmaceutske usluge, jer lek nije roba. On se mora izdavati, a ne prodavati - kaže Ćirić.

Lekovi / Izvor: Profimedia

Biće osnovana i nova farmaceutska inspekcija, koja će kontrolisati apoteke, rok trajanja lekova, kao i u kojim uslovima prave galenske i magistralne lekove.

Piše:
Srbija Danas/Blic
05.03.2017. 07:31
Pogledajte više