ODBORNICE SNS I SOCIJALISTKINJE: Nasilje nad ženama je neprihvatljivo i ozbiljna pretnja za društvo!

23.01.2019. 15:20
Piše:
Tanjug
sergej.jpg / Izvor: Foto: Printscreen/ youtube / picvajzzz
Odbornice Srpske napredne stranke u Skupštini grada Beograda, kao i žene socijalistkinje Beograda najoštrije su danas osudile uvrede koje na račun žena iznose predstavnici opozicije i istakle da je nasilje nedopustivo i da više ne sme da se toleriše

One su pozvale celo društvo da osudi neprihvatljivo ponašanje dela opozicije i upitale odbornice Saveza za Srbiju u beogradskom parlamentu zašto se nisu ogradile od mržnje i nasilja nad ženama u svojim redovima i zašto dozvoljavaju da predsednika države Aleksandra Vučića nazivaju Hitlerom.

TO ŠTO RADI TRIFUNOVIĆ NIJE KOMUNIKACIJA VEĆ VREĐANJE! Premijerka progovorila o prostačkom ponašanju glumca prema novinarki

Istakle su da su žene u Srbiji političarke, aktivistkinje, novinarke, a ne "kurve i fukse", da misle svojom glavom i podržavaju pristojnu Srbiju u kojoj postoji nulta tolerancija prema nasilju, te da drugačije ponašanje ne sme da bude opšteprihvaćeno u uređenoj i pristojnoj zemlji za koju se, kažu, zalaže SNS.

Direktorka Istorijskog muzeja Srbije i gradska odbornica SNS Dušica Bojić rekla je da žene u 21. veku ne bi trebalo da trpe uvrede i nasilje, posebno ne od strane pripadnika srpske nacionalnosti.

- Mi smo predstavnici jedne države i naroda, ako jedni druge vređamo i blatimo, ako naše žene koje rađaju naše sinove i pokolenja treba da nazivamo pogrdnim imenima, mi smo onda pljunuli na naše majke i sestre, a to nikome ne smemo da dozvolimo da radi, jer je to skrnavljenje identiteta žene - rekla je ona.

Dekan Filološkog fakulteta i odbornica naprednjaka u beogradskom parlamentu Ljiljana Marković kaže da je neprihvatljivo da na "putu Srbije ka svetskom poštovanju i ugledu" neko upućuje reči pogrde i nepoštovanja ženama.

SNS / Izvor: Srbija Danas

"Sve vas molim da prestane užasna hajka protiv žena i predsednika Aleksandra Vučića", koji, kako kaže, radi na modernizaciji Srbije.

Prema njenim rečima, takav rečnik nije prihvatljiv ni sa filološkog ni bilo kog drugog apsekta u Srbiji .

- Naš jezik mora da se čuva, čisti od svih ružnih reči, a ne da se javno, na političkoj sceni iz političkih razloga kvari atmosfera ljubavi, razvoja, dobrote i napretka koja sada karakteriše našu zemlju - smatra Marković.

Odbornica SNS Gordana Mišev rekla je da poslednje uvrede nisu jedan incident, već obrazac ponašanja koje lideri Saveza za Srbiju konstantno prenose u redove svojih stranaka.

- Ali to nije obrazac ponašanja našeg društva i zato molim sve da osude ovakvo ponašanje, kako bi prestala diskriminacija žena - rekla je ona.

Odbornica Marijana Krasić rekla je da nije potrebna velika hrabrost da se žene na društvenim mrežama nazivaju kurvama, već da je za to dovoljno da je neko "prostak".

Ona je dodala da Sergej Trifunović piše ono što lideri Saveza za Srbiju, Dragan Ðilas, Vuk Jeremić, Boško Obradović misle, jer pokušavaju da neprimerenim uvredama i pozivima na linč skupljaju političke poene.

Krasić je istakla da žene u Srbiji nisu ni kurve ni fukse i pozvala sve državne organe da osude pozive na nasilje nad ženama.

Njena koleginica Bojana Mijušković rekla je da SNS ima program u čijoj realizaciji učestvuju i žene, dok Savez za Srbiju ima program da te žene vređa i preti, kao i predsednika Vučića.

- To bi svako trebalo da osudi - istakla je ona, a takvo mišljenje dele i druge odbornice Skupštine grada Beograda.

Predsednica Gradskog foruma žena Socijalističke partije Srbije Stefana Miladinović navela je da je uvreda Sergeja Trifunovića upućena novinarki Srpskog telegrafa još jedan u nizu napada na žene kojima svedočimo u poslednjih nekoliko meseci, a koji su, nažalost, postali deo svakodnevnice. 

- To je ozbiljna pretnja za naše društvo, posebno polazeći od toga da čaša puna verbalnog ponekada može da se prelije u fizičko nasilje -  kazala je Miladinović na konferenciji za medije.

Navela je da je očigledno da svakodnevna borba protiv diskriminacije nije dovoljna, već da je danas trend da "sočnija uvreda ima veći broj lajkova".

Kako kaže, ispostavlja se da broj lajkova na društvenim mrežama predstavlja mernu jedinicu popularnosti i uticaja u društvu. 

- Ovaj talas napada kulminira u nasilje - ističe Miladinović i dodaje da socijalistkinje posebno brine ćutanje onih koji "krijući se iza građanskih protesta obmanjuju i javnost u Srbiji i građane sa kojima šetaju". 

- Sve uvrede koje pojedinačno ili zajednički i Ðilas i Obradović, Veselinović, Jeremić, Trifunović i ostali ispaljuju u javnosti refleksija su njihove politike i potvrda da oni nisu lideri opozicije, već da predstavljaju savez mizoginih - kaže Miladinović.

Dodaje da posebno zabrinjava odsustvo reakcije žena iz opozicionih stranaka koje, kaže, umeju da budu jako bučne u osudi i nasilja i uvreda, ali očigledno selektivno.

- Ta politička pilula dvostrukih standarda jednom je prošla kod građana Srbije i na sreću 2012. godine građani su je kaznili -  kaže Miladinović. 

Prvi, bilo koji, naredni izbori, kad god oni budu bili, pokazaće šta zaista građani i građanke Srbije misle o politici i onome što govore predstavnici jednog dela opozicije.

- Pokazaće se šta zapravo misle o tvitovima iza kojih se kriju predstavnici opozicije, o čupanju mikrofona, upadanju u kabinete, o vređanjima, pozivima na linč i svemu čemu svedočimo u poslednjih par meseci - navodi.

Miladinović kaže i da socijalistkinje, za razliku od žena iz opozicionih stranaka, pripadaju drugačijoj političkoj grupaciji, čiji lideri - predsednik SPS Ivica Dačić i predsednik SNS Aleksandar Vučić, nikada nisu ponižavali, niti vređali žene, niti su omalovažavali ili vređali svoje političke protivnike na ličnoj osnovi. 

- Mi predstavljamno onu drugu opciju koja promoviše rodnu ravnopravnost, koja afirmiše žene u političkom životu i to ne deklarativno, već pozicijom i predsednice Vlade, predsednice Skupštine, brojem ministarskih stolica u Nemanjinoj 11, predstavljamo onu grupaciju koja promoviše rad žena na različitim pozicijama i na republičkom i na lokalnim nivoima - kaže Miladinović.

 

Piše:
Tanjug
23.01.2019. 15:20
Pogledajte više