Ništa od filma: U Srbiji nema dobrih scenarista koji bi opisali stradanje radnika RTS-a tokom NATO agresije

15.11.2017. 14:26
rts / Izvor: Srbija Danas
Oglasio se RTS

Iako je u bombardovanju zgrade RTS u noći između 2. i 3. aprila 1999. godine poginulo 16 zaposlenih, njih kroz filmski scenario niko neće setiti i oplakati, a sve zbog toga što u okviru konkursa ove nacionalne televizije nije izabran pobednički rad.

Ljudi ne mogu ni da zamisle šta nam je urađeno '99. godine: Dr Grujičić otkrila alarmantne posledice NATO bombi

Tiha smrt Srba 18 godina posle: Uskoro će se saznati istina o POSLEDICAMA NATO bombardovanja

Naime, žiri javnog anonimnog Konkursa "Dvadeset godina od bombardovanja zgrade RTS-a" razmatrao je pet tekstova koji su ispunili uslove konkursa, sa ciljem da dođu do kvalitetnog filmskog scenarija koji bi poslužio za realizaciju filma o stradanju RTS-a i njegovih radnika.

Ipak, morali su da konstatuju da "nijedan tekst ne pruža osnovu za realizaciju vrednog umetničkog dela kojim bi se obeležila godišnjica bombardovanja RTS-a".

- Svesni činjenice da se bliži obeležavanje šezdeset godina od nastanka naše kuće, Radio-televizija Srbije je 23. aprila 2017. godine, raspisala Javni anonimni konkurs na temu "Dvadeset godina od bombardovanja zgrade RTS-a", koji je trajao do 29. septembra. U njemu su mogli učestvovati svi scenaristi koji su državljani Republike Srbije - piše u saopštenju RTS.

Scenariji su pristizali poštom, bili su potpisani šifrom a ne imenom i prezimenom autora, a tročlani stručni žiri u sastavu: Predrag Perišić, profesor FDU (Predsednik žirija), Milan Vlajčić, novinar (Član žirija) i Vladimir Đurđević, dramaturg (Član žirija), doneo je odluku o rezultatima Konkursa.

Žiri je održao tri sastanka na kojima je, od ukupno sedam prispelih tekstova, razmatrao pet tekstova koji su ispunjavali uslove raspisanog konkursa i doneo sledeću odluku:

- Ceneći i poštujući rad autora koji su svoje tekstove poslali na konkurs, posle detaljne analize prispelih tekstova, sa žaljenjem konstatujemo da nijedan tekst ne pruža osnovu za realizaciju vrednog umetničkog dela kojim bi se obeležila godišnjica bombardovanja RTS-a. Odluka je doneta jednoglasno - rekli su članovi žirija i dodali da će RTS uložiti dodatni napor kako bi obeležili ovu godišnjicu stradanja.

15.11.2017. 14:26
Pogledajte više