OVEREN PRED DECOM SA 30 METAKA: Ubistvom ovog čoveka počele su krvave likvidacije DEVEDESETIH (VIDEO)

11.12.2016. 09:28
Piše:
Kurir
Beli / Izvor: Foto: YoutubePrintskrin/Rudar
"Ma neće mi oni praviti Spartu u srcu Beograda“…

Brutalno ubistvo kojim je počeo krvavi niz devedesetih bilo je ono u kome je sa više od 30 metaka izrešetan Branislav Matić Beli,  glavni finansijer SPO i tadašnje opozicije.

Motiv je bio i više nego jasan, ubistvo je do današnjeg dana ostalo nerešeno kao i mnoga druga iz tog perioda, a upućeni su nalogodavce tražili među najvišim državnim strukturama.

KO JE KO U CRNOGORSKOM KLANU: Zemunci su za njih DEČIJA PREDSTAVA

Beli je bio jedan od najboljih prijatelja čuvenog Giške, kao i jedan je od osnivača i glavnih finansijera Srpske garde.

Branislav Matić zvani Beli bio je vlasnik 70 auto otpada u Srbiji i najvećeg auto otpada u Holandiji. Jedan je od osnivača i glavnih finansijera Srpske garde. Bio je bogat čovek. Ubijen je ispred svoje porodične kuće u Ulici Milana Raspopovića 3, na kućnom pragu, 4. augusta 1991. godine, u 21.20 sati.

Beli / Izvor: Youtube Printscreen

Na Branislava Matića - Belog, s leđa i bez opomene, ispaljeno je oko 30 metaka, najvjerovatnije iz automata “uzi”. Ubice su se nalazile iza parkiranog belog kombija, u maskirnim uniformama, a posle zlocina pobegli su belim “mercedesom” bez tablica, odnosno isparili u noć…

EVO KAKO JE POGINUO PRAVI ŠVABA IZ RANA: Pucao je na Interventnu, a kada su uzvratili...(VIDEO)

- Parkirali smo se ispred naše kuće, a u automobilu su bili Branislav, naša komšinica, dvoje njene dece, devojka Đorda Božovića i ja, pričala je Tanja Matić.

- Tek što smo izašli i krenuli prema kapiji, iza belog kombija pojavila su se dva čoveka u maskirnim uniformama i kapama sličnim graničarskim. Branislav je u tom trenutku zaključavao auto. Zapraštali su rafali. Te zveri nisu obratile pažnju ni na to što je jedno dete spavalo u sobi koju su izrešetali meci. Moj otac ga je doveo pre nego što smo se mi vratili kući. S obzirom da su već tada čekali, morali su da znaju da je dete u kući. Ni danas, još se ne zna ko je ubio, i zašto, Branislava Matića Belog.

Vuk Drašković o Belom

“Branislava Matića Belog, jednog od organizatora Srpske garde, na užasan način ubili su ljudi koji su iza sebe imali srpsku državu”, rekao je na konferenciji za štampu 5. augusta Vuk Drašković, lider Srpskog pokreta obnove.

“Pucali su u njega iz “uzija”, a desetine metaka ispaljeno je kada je vec bio mrtav. Niko ne može da kaže ubica je taj i taj, ali sve indicije pokazuju da je ubistvo političko i da ga je organizovao sam vrh Srbije…”

PRVA DAMA SRPSKOG PODZEMLJA: Giška je bio nenormalno nežan, al moja najveća ljubav bio je...

Branislav Matić Beli (39), nekoliko dana prije likvidacije, dobio je najozbiljnije upozorenje od „prijatelja“ da se mane političkog angažmana oko SPO-a i svih poslova finansiranja i organizovanja Srpske garde! Jer, postao je već bio ozbiljan trn u oku ondašnjem režimu, pogotovu njegov i Giškin angažman u Srpskoj gardi, čija se obuka u Košutnjaku i prijem novih članova, te 1991. godine - bili u punom jeku! Tih dana neko je među Voždovčane doneo komentar iz vrha države: „Ma neće mi oni praviti Spartu u srcu Beograda“…

Beli overen pred decom sa 30 metaka

Kako se zaista odigralo ubistvo Belog za tadašnju "Reviju 92" govorio je Jovan Otašević, osnivač Srpske garde,  u kojem je teško optužio SPO za razne malverzacije.

Milica je tog dana sa tada dve maloletne kćerke bila u kolima sa Branislavom. On je izašao iz vozila, a njih tri odmah za njim. Snajperista je sa nekoliko metaka pogodio Belog. Čim je čula pucnjavu, Milica je legla na zemlju pored dece.

- Beži, Milice, neće tebe! - povikao je teško ranjeni Beli.

Dok je Milica ležala na zemlji, pored nje je prošao drugi ubica i stao joj nogom na ruku. Bez reči je prišao Belom i pucao u njega sa nekoliko metaka. U telu Matića policija je pronašla 29 metaka. Branislav Matić Beli je bio istaknuti član i finansijer Srpskog pokreta obnove.

Beli je bio u Giškinom džipu, kojim je prevozio ženu i decu. Vozio je brzo, prvi stigao u Beograd i naišao na ubice.

U zelenom ‘fordu’ i belom ‘golfu’ čekala su po dva likvidatora. Branislav Matić Beli je pokošen rafalom iz ‘kalašnjikova’ pred očima dece Jovana Otaševića. Ubica, koji je u Belog ispalio 26 hitaca, potom je otvorio vrata džipa i ‘overio’ ga pred decom.

Gišku je najviše pogodila njegova smrt

- To je jedna od najsurovijih likvidacija, a organizovala ju je Državna bezbednost. Između džipa u kome su bili Beli i deca i njihovih kola nalazio se kombi, za koji smo kasnije utvrdili da pripada MUP-u Srbije ali je, navodno, bio iznajmljen firmi ‘Jugoagent’ - rekao je Otašević.

Te noći, tvrdio je on, načelnicima policije na Ubu i u Valjevu naređeno je da propuste zeleni ‘ford’ i beli ‘golf’. Otašević je rekao i da su, po njegovim saznanjima, u ‘Sablji’ uhapšeni neki momci koji su priznali da su dobili 300.000 maraka da likvidiraju Belog.

- Gišku je ovaj zločin strašno pogodio. Te noći, nekoliko momaka je selo u automobile, napravilo kolonu i od Slavije do Terazija pucalo u vazduh iz 36 mašinki. Vlast i DB su se toga najviše plašili - pričao je Otašević.

Policajac Rade Avramovski, prema Otaševićevim navodima, tada se zakleo Giški da će pronaći ubice. Mesec dana kasnije, kada je došao do izvesnih podataka, ubijen je u jednom beogradskom kafiću.

Piše:
Kurir
11.12.2016. 09:28
Pogledajte više