OVU IGRAČKU NIKAKO ne smete da date detetu ako želite da PROGOVORI na vreme!

17.06.2017. 09:32
Piše:
Srbija Danas/Srpski Telegraf
Dete sa tabletom / Izvor: Profimedia
Mlađi od dve godine nikako ne bi smeli da dolaze u dodir sa njima

Deca su nam kratkovida, govor im se razvija sa zakašnjenjem od godinu dana, kičma im je kriva i sve zahvaljujući ekranima mobilnih telefona, tableta, kompjutera na koje su mališani navučeni i pre druge godine života, upozoravaju sručnjaci.

KO JE U PRAVU?! Majka dečaka (8) tvrdi da su joj sina PREBILI na ekskurziji, direktorka SVE DEMANTOVALA

Kreće brčkanje na bazenima: Evo kako će raditi SC "11. april"

Odrastanje bez ovih uređaje u savremenom svetu gotovo da je nemoguće, a lekari apeluju na roditelje da decu i ograniče njihovu upotrebu.

Dečji psilog Jelena Holcer ocenjuje da je strašno što mnoge roditelje u našoj zemlji ne interesuje koliko su po dete štetni mobilni telefon, tablet, kompjuter...

- Oni im daju ove aparate pre nego što napune dve godine, a mališani vrtićkog uzrasta, čim uđu u kuću odmah sedaju za kompjuter. Kod njih se javljaju nerazuman govor koji se svodi na polurečenice, jer igrice koje po ceo dan igraju ne zahtevaju složenu komunikaciju. Time je uništena rana stimulacija dela dečjeg mozga u koji spadaju govor i vid. Deca su nam kratkovida jer su oči naviknute da gledaju u ekran udaljen nekoliko centimetara od lica – upozorava Holcerova.

deca sa telefonom / Izvor: Profimedia

Ona naglašava da deca mlađa od dve godine ne smeju upošte da dolaze u dodir sa ovim uređajima.

- Detetu dajte kompjuter tek kad nauči da govori! Korišćenje ovih uređaja usporava razvoj govora, pa deca umesto sa godinu progovore sa dve, jer žive u virtuelnom svetu – kaže Holcerova.

 

Na sastanku društva američke akademije padijatrije nedavno je predstavljena studija koja je pokazala da kod dece između šest meseci i dve godine koja 30 minuta dnevno provode ispred ekrana, telefona ili kompjutera dolazi do kašnjenja u govoru.

dete sa telefonom / Izvor: Profimedia

- U istraživanju je učestvovalo 900 dece, a roditelji su odgovarali na puitanja koliko vremena njihovi mališani provode ispred ekrana dnevno do svojih godinu i po dana. Dvadeset odsto njih provodi dnevno 28 minuta gledajući u ekran, a svako povećanje od 30 minuta povećava rizik od kašnjenja u govoru za 49 odsto – kažu pedijatri sa ove akademije.

Oni smatraju da deci mlađoj od 18 meseci treba u potpunosti zabraniti ekran. Prema nekim podacima, čak 40 odsto deve do dve godine je koristilo mobilni telefon, a pretpostavlja se da će taj broj u budućnosti drastično rasti.

Pogubni po razvoj govora i pažnje kod dece utiče i vaj-faj, smatra dr Momir Dunjić.

- Ovo zračenje dovodi do pada imuniteta i negativno utiče na rad hormona, uvodi u elektromagnetni stres. Vaj-faj zračenje podrazumeva frekvencije koje utiču negativno na stvaranje melatonina, glavnog kontrolora našeg imuniteta. Ako ga nemamo dovoljno, imunitet pada. Zračenje je posebno štetno tokom noći, kada treba da spavamo u mraku van elektromagnetnog polja i omogućimo normalno stvaranje melatonina – objašnjava dr Dunjić, predsednik Udruženja za integrativnu medicinu Srbije.

dete sa telefonom / Izvor: Profimedia

Vaj-faj i mobilni telefoni još u majčinom stomaku remete bebine funkcije u mozgu i rad enzima jetre i pankreasa.

- To može da ima štetno dejstvo na plod, da dovede do razvojnih poremećaja u govoru i do poremećaja pažnje, hiperaktivnosti, pa čak i autizma. Zato je važno pre svega isključiti Internet uređaje noću – poručuje dr Dunjić.

 

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) svrstala je mobilne telefone u grupu kancerogena 2B, što znači da su potencijalni faktor koji uz određene predisipozicije može dovesti do raka.

Piše:
Srbija Danas/Srpski Telegraf
17.06.2017. 09:32
Pogledajte više