Na Kosovu se sprema CRNO PROLEĆE! Dovoljna je samo JEDNA STVAR da oružani sukob POČNE! (VIDEO)

26.02.2018. 09:22
Piše:
Srbija Danas/ Sputnjik
Albanci / Izvor: Profimedia/ilustracija
Ozbiljno upozorenje!

Prof. dr Vladimir Cvetković upozorio je da s prvim danima proleća na Kosovu i Metohiji može doći do krvavih oružanih sukoba.

On je izjavio i da su mogući i politički, ekonomski i finansijski pritisci. 

- Pribojavam se proleća, jer je to vreme kada se donose dramatične političke odluke, revolucije, ratovi. SAD nesumnjivo iz sve snage pritiskaju svoje evropske saveznike da se završi sa pričom o Kosovu i to je nešto što mi moramo da istrpimo, ne znam kako. Tu postoje sve opcije — od političkih, ekonomskih i finansijskih pritisaka, pa do, čak i otvorenih, oružanih sukoba koji su na Kosovu mogući u svakom trenutku. Dovoljno je samo da se povuče jedna jedinica Kfora. Koliko smo mi, s jedne strane vojno i bezbednosno spremni na to, a s druge strane, kako će reagovati velike sile u takvoj situaciji… Nimalo nije ružičasta ova naša prolećna budućnost - kaže Cvetković.

On ističe da je Srbija "ostrvce u NATO moru".

- Sve zavisi od odnosa snaga velikih sila. Balkan, uključujući i Srbiju, nikada nije bio autonoman u meri da može da samostalno odlučuje. Na ovom prostoru autonomiju nema niko. Kad bismo je imali, našli bismo zajednički jezik, ali velike sile i njihov međusobni odnos snaga su te koje odlučuju. Onog trenutka kad se raspala Jugoslavija, raspao se i Sovjetski Savez. Kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, nekoliko meseci kasnije je počela priča sa Gruzijom i onaj čuveni ruski odgovor. Na Balkanu imamo još jednu veliku silu, nikad postojeću na našem prostoru, a koja čak ima ubedljivo najveći interes da tu i bude - Kinu. Prvi put u istoriji dolazi velika sila bez vojske, ali sa velikim ekonomskim i finansijskim potencijalom, koja pravi lom. Brisel čini ogromne napore da spreči ulazak Kine kroz Srbiju u Evropu. Niko nikad nije mogao da zamisli projekat te vrste kakav je "Put svile". To su stvari koje treba sagledati, imati pogled sa strane i sa visine, da vidite šta se valja iza brda, za narednih godinu, dve, pet ili deset, ali i da izdržite - izjavio je profesor Cvetković.

 

Piše:
Srbija Danas/ Sputnjik
26.02.2018. 09:22
Pogledajte više