SRBIJA OTVORILA POGLAVLJA 5 i 25! U toku međuvladina konferencija u Briselu

13.12.2016. 17:52
Piše:
Srbija Danas/Tanjug
Brisel / Izvor: Profimedia
Premijer Aleksandar Vučić ne prisustvuje konferenciji što se tumači kao odgovor na blokadu podglavlja 26.

U Briselu je počela Međuvladina konferencija o pristupanju Srbije EU na kojoj će biti otvorena dva poglavlja - 5 od javnim nabavkama i 25 o nauci i istraživanjima, a prethodno je održan i redovni Savet za pridruživanje i stabilizaciju EU-Srbija.

Međuvladinoj konferenciji, iza zatovrenih vrata, prisustvuje ministarka Jadranka Joksimović, ali ne i premijer Aleksandar Vučić koji je sinoć, posle sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, odlučio da otputuje iz Brisela i ne prisustvuje Međuvladinoj konferenciji EU-Srbije.

NIKOLIĆ: Zar je moguće da je Hrvatska "jača" od svih zemalja EU zajedno?

To je premijerov odgovor na činjenicu da EU nije otklonila prepreke za otvaranje i poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU, odnosno nije postignut dogovor sa Hrvatskom da povuče svoju blokadu na to otvaranje.

Brisel / Izvor: Profimedia

Srbija je kako se ocenjuje dosta uradila u oblasti javnih nabavki i na planu reformi i otvaranje poglavlja 5 koje je veoma važno za borbu protiv korupcije je rezultat toga. U okviru tog poglavlja srpsko zakonodavstvo se usaglašava sa zakonodavstvom EU.

Govoreći o poglavljima 5 i 25 koja će biti otvorena, Ministarka bez portfelja zadužena za evropske intergacije Jadranka Joksimović izjavila je da će poglavlje 5 doprineti da se Srbija efikasnije bori protiv korupcije koja postoji u sistemu javnih nabavki u javnom sektoru, a da će poglavlje 25 mladim naučnicima omogućiti pristup fondovima.

VUČIĆ ZBOG HRVATA NAPUSTIO BRISEL: Ova POGLAVLJA Srbija danas IPAK OTVARA

Poglavlje 25 kao i 26 koje neće biti otvoreno važi za jedno od najlakših i ono bi trebalo da danas bude otvoreno i zatvoreno.

Piše:
Srbija Danas/Tanjug
13.12.2016. 17:52
Pogledajte više