SASTANAK VUČIĆA I DŽONSONA: Amerika podržava evropski put Srbije i mi smo joj zahvalni na tome!

29.08.2017. 19:27 20:17
Piše:
Tanjug
Aleksandar Vučić i Ron Džonson / Izvor: Foto: Tanjug/Tanja Valić
Ron Džonson na čelu Odbora za unutrašnju bezbednost

U Vili "Mir" večeras je počeo sastanak predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sa američkim senatorom Ronom Džonsonom.

Predsednik Vučić otvoreno o kampanji protiv njega: Ludilo nema granice!

VUČIĆ OTVORIO ROŠTILJADU U LESKOVCU: Počastvovan sam jer otvaram NAJPOSEĆENIJU MANIFESTACIJU u Srbiji!

- Ron Džonson je ukazao našoj zemlji izuzetnu čast. Najduže smo razgovarali o ekonomiji. Danas imamo važnu vest za vas, simbolično važnu vest. Sećate se kada sam otišao da otvorim fabriku THC, e danas su prve pastrmke otišle za Los Anđeles - rekao je na početku predsednik.

Aleksandar VUčić i Ron Džonson / Izvor: Foto: Tanjug/Tanja Valić

- Ovo govori da razmišljamo o američkim investitorima, saradnji sa Amerikom. O ovome smo Džonson i ja i razgovarali. Pričali smo i o Kosovu i Metohiji, o dijalogu unutar Srbije i sa Prištinom, kao i o tome kako da razumno pristupimo rešavanju problema - rekao je predsednik Vučić, dodajući da ovi razgovori nisu laki. 

On je podsetio da je i SAD priznala nezavisnost Kosova, ali da će se nastaviti unapređenje saradnje sa ovom državom, te da budućnost naše zemlje neće biti opterećena ovom činjenicom. 

- Senatoru sam zahvalan jer je jedan od retkih koji me je pitao u Vašingtonu da li sme potpredsednika Pensa da obavesti o našem razgovoru, a onda me je Pens nazvao i rekao da ima sve detalje mog i Džonsonovog razgovora.

Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/Tanja Valic

Amerika, kako mi je Džonson saopštio, podržava evropski put Srbije. Zahvalan sam mu zbog toga i zbog posete Beogradu i iskoristio sam priliku da pozovem predsednika SAD i potpredsedniku Pensu da dođu u našu zemlju - rekao je Vučić novinarima. 

Senator Džonson se zahvalio Vučiću na gostoprimstvu i hrabrom vođstvu koje pokazuje. 

- Ljudi žele bezbednost, prospretitet i mir, a ja znam koliko je Vučić zabrinut za mir u regionu i državu. Imam samo reči hvale za vašu politiku, a u Srbiju sam došao jer je Srbija vrlo važna za regionalni mir i stabilnost. Prošlost je prošlost, a vaša budućnost i budućnost naše saradnje je dobra, ako budemo donosili dobre odluke - rekao je kongresmen. 

Kada je reč o hapšenju Mitrovića, Vučić je rekao da iza toga stoji politika, jer ne postoje naznake da je učinio nešto loše. 

Aleksandar Vučić i Džonson / Izvor: Foto: Tanjug/Tanja Valic

- Plašim se da je ovo pokušaj da se spreči dijalog, a nepošteno je jer ispaštaju porodice. Očekujem da će EU uložiti napor da stabilizuje situaciju na Balkanu, koji Brisel smatra važnim delom sveta u kojem moraju da se sačuvaju stabilnost i mir - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara. 

Džonson je i predsedavajući Senatskog odbora za unutrašnju bezbednost Sjedinjenih Američkih Država. To je njihov drugi susret za manje od dva meseca.

Vučić je u julu, tokom posete Vašingtonu, razgovarao s američkim potpredsednikom Majkom Pensom i senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem. Tada je ocenjeno da Srbija ima važnu ulogu u rešavanju otvorenih pitanja i izazova na Balkanu, uz obostranu želju da se odnosi dve zemlje unaprede.

Džonson je na čelu senatskog Pododbora za evropsku i regionalnu bezbednosnu saradnju, a svrstava se među konzervativnije senatore iz Republikanske partije.

On je i predsednik senatskog Odbora za unutrašnju bezbednost.

Aleksandar Vučić / Izvor: Profimedia

Kao predsednik Pododbora za evropsku i regionalnu bezbednosnu saradnju, Džonoson je nadležnom Odboru za spoljne odnose preporučio ulazak Crne Gore u NATO i podršku SAD partnerima u Evropi. 

- Jačanje i širenje NATO-a ključno je u vreme kada terorizam i ruska agresija nastavljaju da prete našim evropskim saveznicima -  naveo je ranije ove godine Džonson. 

Posle njihovog susreta će se održati konferencija za novinare.

Piše:
Tanjug
29.08.2017. 19:27 20:17
Pogledajte više