Srbija je ovo dugo čekala - konačno neće biti gužve: Uskoro dobijamo šest novih saobaćajnih traka na Horgošu

22.03.2022. 12:33
Piše:
Srbija Danas
Horgoš / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/Srbija Danas
Juče je počela obnova i dogradnja graničnog prelaza Srbije sa Mađarskom - Horgoš, a vrednost ugovorenih radova je 2,08 milijardi dinara koji se finansiraju iz budžeta RS. 

Početku radova prisustvovali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić

Momirović je istakao da je veliko zadovoljstvo biti na otvaranju radova samo dva dana nakon što je puštena brza pruga od Beograda do Novog Sada. 

Horgoš / Izvor: Foto: TANJUG/MGSI/ALEKSANDRA ORLIC/bg

Takođe, napomenuo je da će kada se završi brza pruga, pruga od Subotice do Segedina koja je jako važna za sever Srbije, biti potpuno drugačija situacija u saobraćaju u našoj zemlji.

Prema rečima Ištvana Pastora, predsednika Skupštine AP Vojvodine, ovi radovi su značajni zbog toga što otvaraju popuno novu perspektivu ovog dela države, koji prestaje da bude deo periferije i postaje deo prostora na kojem se dešavaju najznačajnije stvari.

Horgoš je jedan od najfrekventijih graničnih prelaza ne samo u Srbiji, već i u celom regionu Zapadnog Balkana, ali i sa najdužim vremenom čekanja, zbog čega je početak radova važan korak u pravom smeru.

Horgoš / Izvor: Foto: TANJUG/MGSI/ALEKSANDRA ORLIC/bg

Rеkonstrukcijom i proširеnjеm graničnog prеlaza prеdviđеno jе da sе ostvari smanjеnjе saobrađajnog prеoptеrеćеnja i postignе skraćеno vrеmе čеkanja, prе svеga za pеriodе tokom godinе koji su kritični (godišnji odmori, praznici), uz obavеznu bеzbеdnost svih učеsnika u saobraćaju.

Pored svega ovoga, Horgoš je od velike važnosti za Srbiju, jer predstavlja deo evropskog koridora 10 i jednu od ključnih tačaka tranzitnog saobraćaja kroz našu zemlju. 

Pored obnove neki od postojećih objekata, predviđena je i izgradnja dve nove saobraćajne trake za putnička vozila, dve za teretna i dve za autobuse. 

Horgoš / Izvor: Foto: TANJUG/MGSI/ALEKSANDRA ORLIC/bg

Od devet graničnih prelaza između Srbije i Mađarske ovo je najprometniji prelaz, gde svake godine prođe oko 6,6 miliona ljudi. 

Završetak radova planiran je za drugu polovinu 2023. godine.

Sva dosadašnja ulaganja u infrastrukturu i mnoge druge oblasti možete videti na sajtu delagovore.rs

Piše:
Srbija Danas
22.03.2022. 12:33
Pogledajte više