PONOS VOJSKE SRBIJE: Pogledajte naša tri najmoćnija borbena sistema (FOTO/VIDEO)

09.05.2018. 13:29
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar / Izvor: Srbija Danas
Mnoge vojske bi želele da ih imaju

Pogledajte tri savremena borbena sistema naoružanja Vojske Srbije, ponos srpskih oružanih snaga. Reč je o samohodnim haubicama "Aleksandar" i "Nora", kao i o samohodnom modularnom višecevnom lanseru raketa "Šumadija".

Radi se o tri veoma snažna sistema, koja su se već dokazala na brojnim vežbama i testiranjima. Sva tri sistema su dobila visoke ocene na sajmovima naoružanja u inostranstvu i zemlji zbog specifikacija koje imaju i odličnog učinka koji ostvaruju.

Samohodna haubica "Aleksandar" 

Novi artiljerijski sistem je i vizuelno i konstrukcijski drugačiji. Kabina nišandžije sada na prednjoj strani vozila, odvojena od automatskog punjača. Ovaj sistem ima mogućnost gađanja u oba smera, koje se ostvaruje pomoću četiri ugrađene hidrauličke stope i čini ga jedinstvenim sistemom u svetu.

Aleksandar / Izvor: Srbija Danas

Kao i ranije verzije iz "Nore", novo oruđe ima kalibar 155 milimetara, sa dužinom cevi od 8,06 metara, zapreminom komore od 23 litra ili od 25 litaramaksimalnim dometom od 30 kilometara sa običnim projektilom, 42 sa aktivno-reaktivnim i 60 kilometara za projektil sa raketnim motorom. Domet zavisi, pre svega, od vrste projektila i zapremine komore.

Srpska haubica "oborila" Arape (VIDEO)

Aleksandar / Izvor: SD/ilustracija

Najvažnija komponenta modula naoružanja predstavlja potpuno automatizovani punjač u koji staje 12 projektila i barutnih punjenja. Kao dodatak, na platformu je dodata još jedna automatizovana dopuna sa još 12 raketa.

Brzina kojom gađa "Aleksandar" je 6 granata u minuti, što je brže od "Nore", a to je bio i glavni zahtev Vojske Srbije za novo artiljerijsko oruđe. Topovi i haubice koje je ranije imala naša vojska imale su manje brzine gađanja od tri do četiri granate u minuti, u zavisnosti od uvežbanosti posada.

Oni su gradili dom za "Lazara" i ubojitu "Noru"

Nova top haubica dolazi u kompletu sa komandno-izviđačkim vozilom i brzo napušta položaj, koristeći taktiku "udari i beži", uz pogon na svih osam točkova. "Aleksandar" je apsolutno automatizovan, pa je vreme prelaska iz marševskog u borbeni položaj znatno smanjeno, te mu je od trenutka zaustavljanja do ispaljivanja prve rakete potrebno svega 60 sekundi!

Potrebna su svega tri člana, smeštena u oklopljenu kabinu vozila, za upravljanje kako vozilom tako i njegovim naoružanjem. Kabina je veoma dobro zaštićena, pa je i nivo bezbednosti u vozilu izuzetno visok.

PONOS SRPSKE ODBRANE: Ova "pametna" bomba pronalazi teroriste i likvidira ih!

Samohodna haubica "Nora"

Jedan od najprodavanijih izvoznih proizvoda srpske namenske industrije "Nora B-52" kalibra 155 mm testirana je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ovo je prvi put da je na području zone Bliskog istoka testirana ova samohodna top-haubica, čiji razvoj datira još od 2003. godine, sa manjim ili većim modifikacijama.

Nora / Izvor: Srbija Danas

"Norin" balistički sistem omogućava ostvarivanje maksimalnog dometa od 41 kilometra. Visoka taktička pokretljivost ove haubice omogućuje brzo zauzimanje vatrenog položaja na različitim vrstama terena. "Nora" zbog svoje pokretljivosti ima mogućnost veoma brzog zauzimanja vatrenog položaja.

Ekskluzivno sa sajma naoružanja: ALEKSANDAR i LANSER za raketu "Šumadija"! (FOTO)

Nora / Izvor: SD/ilustracija

Za "Noru" je važno naglasiti da zadovoljava i zahteve takozvane strategijske pokretljivosti. Sa ukupnom masom od 28 tona Nora se može efikasno transportovati avionima "Iljušin-76" ili drugim letelicama sličnog tipa.

Automatski punjač omogućava takozvano robotizovano dovođenje projektila i barutnog punjenja na liniju punjenja i njihovo potiskivanje u ležište granate.

DŽINOVI VOJNE INDUSTRIJE U BEOGRADU: Otvoren 8. Sajam naoružanja PARTNER 2017

Jedna od najvažnijih odlika modernih samohodnih haubica, pa i sistema "Nora", je takozvano mrežno centralno ratovanje (network centric warfare). U pitanju je koncept koji se zasniva na potpunom informatičkom mrežnom povezivanju svih delova vodova na bojištu koji obično kombinuju sva tri vida oružanih snaga: kopnene vojske, vazduhoplovstva i mornarice. Ovime se postiže mnogo bolji uvid u borbenu situaciju na terenu.

"Nora" za funkcionisanje traži posadu od četiri do pet ljudi. Ova haubica je inače u skladu sa svim normama i standardima NATO.

Samohodni modularni višecevni lanser "Šumadija"

Samohodno višecevno lansirno oruđe "Šumadija" namenjeno je za transport i lansiranje artiljerijskih raketa vatrene podrške sa korekcijom putanje, dometa 285 km.

Šumadija / Izvor: Srbija Danas

U zavisnosti od taktičke situacije i operativnih uslova upotrebe lansirno oruđe može da prenosi i lansira četiri ili osam raketa. Rakete se pakuju u fabrici, u module koji služe za skladištenje, transport i lansiranje. Svaki modul sadrži dve rakete koje su spakovane u cevima izrađenim od segmenata od kompozitnog materijala spojenih čeličnim okovima i zaštitnim poklopcima. Poklopci omogućuju potpunu izolovanost od uslova sredine.

ČELIK 2017: SRBIJA pokazuje NAJSAVREMENIJE adute svoje VOJSKE (FOTO) (VIDEO)

Lansirno oruđe može da transportuje i lansira i raketu kalibra 262 mm iz dva lansirna modula, od kojih svaki sadrži po šest raketa, dometa 70 km - J2 (Jerina2).

Kontejner - modul, izrađen od čelika, sadrži dve cevi sa raketama. Kontejner se u pripremi za dejstvo dizalicom sa logističkog vozila postavlja na platformu elevacije lansirnog uređaja i tu se učvršćuje pomoću brave.

Šumadija / Izvor: SD/ilustracija

Po ispaljivanju raketa iz kontejnera, prazan kontejner se zamenjuje punim pomoću logističkog vozila sa dizalicom po napuštanju vatrenog položaja. Lansirna platforma je obrtna, a sistem omogućava lansiranje u smeru preko kabine pod uglom azimuta plus 30 stepeni.

EKSKLUZIVNI SNIMCI SA PROBE "ČELIK 2017"! Pogledajte kako gađaju Miloš, Lazar, Nora i Morava (VIDEO)

šumadija / Izvor: Srbija Danas

Lansirni uređaj se sastoji od platforme azimuta i platforme elevacije, koje se pomeraju po pravcu i visini pomoću elektromotora sa odgovarajućim reduktorima. Opremljen je digitalnim enkoderima za pravac i elevaciju, inercionim navigacionim sistemom (INS) koji je pričvršćen za platformu elevacije, dok je uređaj za orijentaciju i navigaciju na bazi GPS letve sa dva GPS prijemnika smešten na kabini.

Lansirni uređaj je pričvršćen za ram koji je fiksiran za šasiju vozila. Za ram je učvršćen sistem za oslanjanje koji obuhvata četiri stope sa elektromotorima (ili sa hidrauličkim upravljanjem). Rakete se lansiraju pod maksimalnim uglom elevacije od 48 stepeni. Posadu čine četiri člana, komandir i operator su smešteni u kabini iza kabine vozača.

DŽINOVI VOJNE INDUSTRIJE U BEOGRADU: Otvoren 8. Sajam naoružanja PARTNER 2017

Šumadija / Izvor: Srbija Danas

Raketni sistem je integrisan u savremeno mrežno centralno bojište, putem komandno-informacionog sistema, navigacionog sistema i sistema za upravljanje vatrom. Sistem karakteriše kratko vreme prelaska iz marševskog u borbeni položaj kao i izrazito kratko vreme napuštanja vatrenog položaja.

Sistem može da ispali četiri ili osam raketa na jedan ili više ciljeva na daljini od 285 km sa verovatnim kružnim rasturanjem (CEP) ispod 50 m u modu INS/GPS vođenja, ili oko 150 m u modu INS vođenja.

Ovo moćno naoružanje pokazuje opredeljenost Srbije za mir, ali i jačanje srpske vojske kako bi se lakše očuvala situacija bez vojnog sukoba na ovim prostorima, a pre svega na prostoru južne srpske pokrajine. 

 

Piše:
Srbija Danas
09.05.2018. 13:29
Pogledajte više