Predsednik državne Dume Rusije: Obezbediti pravo na iznošenje mišljenja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope

05.06.2017. 15:03
Piše:
Tanjug
Volodin / Izvor: Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić
Ističe da je sada Rusija sprečena da iznese svoje mišljenje u PS SE

Predsednik Državne Dume Federalne skupštine Ruske Federacije Vjačeslav Volodin izjavio je danas u Beogradu da bi svim delegacijama u Parlamentranoj skupštini Saveta Evrope trebalo omogućiti da iznesu svoje mišljenje, što sada nije slučaj jer je Rusija u tome sprečena. 

Posle sastanka sa predsednicom parlamenta Majom Gojković, Volodin je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da bi zato PS SE trebalo bi da pretrpi određene promene. 

Vučić dočekao predsednika državne Dume Rusije: Obratio mu se na ruskom! (FOTO)

Pre svega, kaže, trebalo bi da bude “revidiran pravilnik i poslovanje te organizacije” u smislu da se obezbede prava za sve delegacije, budući da u ovom obliku u kakvom je sada PS SE nije mesto za diskusije i izlaganje mišljenja. 

Sada se, dodaje, oduzima pravo na reč delegaciji jedne zemlje. 

- Mi apsolutno ne osporavamo da postoji većina i većina ima pravo da donosi odluke, ali svaki pojedinačni poslanik, svaka pojedinačna delegacija, politički klubovi trebalo bi da imaju pravo da iznesu svoje mišljenje. Za sada to nije slučaj u PS SE - kaže Volodin. 

Vjačeslav Volodin / Izvor: Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Ističe da je sada Rusija sprečena da iznese svoje mišljenje u PS SE. 

- Danas mi ne možemo da kažemo da je PS SE mesto za iznošenje svog mišljenja. Za sada je situacija stoji tamo vrlo loše i od 47 zemalja članica PS SE izuzeta je delegacija Rusije - kaže Volodin.

Trebalo bi, poručuje, da se pozabavimo promenom načina rada te organizacije i da obezbedimo sigurno pravo za iznošenje svog mišljenja. 

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je na otvaranju drugog zasedanje Komisije za saradnju Skupštine Srbije i Državne Dume Ruske Federacije, da je saradnja dva parlamenta odlična i na multilateralnom planu, u međunarodnim parlamentarnim organizacijama gde su obe države članovi, poput PS SE gde je srpska delegacija bila i ostaje protiv oduzimanja glasa ruskoj delegaciji. 

 

Piše:
Tanjug
05.06.2017. 15:03
Pogledajte više