PREDSEDNIK VUČIĆ SUTRA PRED SKUPŠTINOM SRBIJE: Predstavljanje izveštaja o Kosovu i Metohiji

21.06.2021. 15:54
Piše:
Tanjug
Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić posebnu sednicu o KiM sazvao je sutra u 12 sati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstaviće sutra poslanicima u parlamentu izveštaj o toku pregovora sa Prištinom i o stanju na Kosovu i Metohiji.

POSTANI DEO MERIDIAN TIMA – PLATA PREKO 60.000 DINARA!

POSTANI DEO MERIDIAN TIMA – PLATA PREKO 60.000 DINARA!

Predsednik Vučić danas sa delom opozicije: Predstavljanje izveštaja o KiM Radnoj grupi za međustranački dijalog

Predsednik Vučić danas sa delom opozicije: Predstavljanje izveštaja o KiM Radnoj grupi za međustranački dijalog

"AMERIKA DA SAMA SEBI UVEDE SANKCIJE ZBOG JUGOSLAVIJE" Nikad oštrija Marija Zaharova postavila SAD na svoje mesto

"AMERIKA DA SAMA SEBI UVEDE SANKCIJE ZBOG JUGOSLAVIJE" Nikad oštrija Marija Zaharova postavila SAD na svoje mesto

Vučić će, na posebnoj sednici parlamenta, predstaviti Izveštaj o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju u periodu od maja 2019. godine do juna ove godine, kao i Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini od maja 2019. do 15. juna ove godine.

Predsednik je pre nekoliko dana najavio da će 22. juna u parlamentu govoriti podrobno, detaljno i temeljno o apsolutno svakom pitanju od ključnog značaja za situaciju na KiM, planovima i idejama Srbije, ali i o objektivnoj situaciji sa kojom se suočavamo u međunarodnoj zajednici.

Dijalog Beograda i Prištine na političkom nivou, nastavljen je 15. juna nakon višemesečnog zastoja, a u Briselu su razgovarali predsednik Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

Vučić je rekao da je to bila do sada najčudnija faza, a da su predstavnici Prištine želeli da navedu beogradsku delegaciju da razgovore napusti i insistirali su samo na temi priznanja tzv. Kosova.

Inače, predsednik Srbije podneo je parlamentu izveštaj o Kosovu i Metohiji 27. maja 2019. godine, a od tada do danas u razgovorima pod okriljem Brisela, gotovo se ništa nije promenilo, osim predstavnika prištine za pregovaračkim stolom.

Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Dragan Kujundžić

 

Pre sutrašnjeg predstavljanja Vučić sa danas sa predstavnicima vanparlamentarnih stranaka

Priština i dalje odbija da ispuni obavezu iz Brisleskog sporazuma i formira Zajednicu srpskih opština, a jedino konkretno pitanje oko kojeg se može reći da je došlo do nekog pomaka su nestale osobe.

U maju 2019. dijalog je bio blokiran, nakon što je Priština uvela takse na robu iz centralne Srbije krajem 2018. godine.

Takse su ukinute gotovo godinu i po dana kasnije, tek u aprilu 2020, da bi sredinom jula te godine dijalog u Briselu bio nastavljen - 20 meseci nakon prekida.

To je bio prvi sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i tadašnjeg prištinskog premijera Avdulaha Hotija u Briselu, a domaćini su bili šef evropske diplomatije Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Tom susretu prethodio je video-samit o KiM u Parizu, 10. jula, čiji su domaćini bili predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel, kao i trilateralni video-sastanak predstavnika Beograda, Prištine i EU.

Kada je u oktobru 2019. predsednik SAD Donald Tramp postavio je Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, i uz njegovo posredovanje, Beograd i Priština dogovorili su da obnove avioletove, činilo se da će doći do izvesnog pomaka u odnosima Beograda i Prištine, pre svega u uspostavljanju sabraćajnih, ekonomskih veza i rešavanju problema vezanih za život građana.

Tako su, zahvaljujući ovoj inicijativi Vučić i Hoti potpisali su 4. septembra prošle godine, u prisustvu predsednika SAD Donalda Trampa, u Vašingtonu Sporazum o ekonomskoj normalizaciji. Tada su potpisana dva zasebna dokumenta - jedan je potpisao Vučić, a drugi Hoti.

Vučić i Hoti posle Vašingtona, 7. septembra sreli su se i u Briselu, gde je dogovoren nastavak dijaloga za 28. septembar, koji je potom otkazan zbog pandemije korona virusa.

U međuvremenu je na predsedničkim izborima u Sad pobedio Džozef Bajden, a na KiM na mestu premijera privremenih institucija u Priština, namesto Hotija, ponovo se našao Aljbin Kurti, čija je nekonstruktivnost u pregovorima sa Beogradom bila često kritikovana iz SAD.

Tu nekonstruktivnost je Aljbin Kurti pokazao i u Briselu, gde se prvi put našao za pregovaračkim stolom sa predsednikom Vučićem 15 juna - sa jednim zahtevom da Srbija prizna nezavisnost Kosova i bez ikakve namere da primeni bilo šta od do sada postignutih sporazuma.

Tako da kada je reč o rezultataima zvaničnih pregovora sa Prištinom predsednik Vučić neće imati mnogo šta da prenese poslanicima sutra u parlamentu. Ali treba očekivati da će sa njima podeliti i iskustvo u vođenju pregovora, pritiscima i zahtevima kojima je Srbija izložena, očekivanjima i stavovima koje on kao predsednik Srbije zastupa i za koje traži podršku.

Pre sutrašnjeg obraćanja poslanicima, predsednik Vučić danas će se sastati sa predstavnicima vanparlamentarnih stranaka, koje ne žele učešće stranih predstavnika u međustranačkom dijalogu, i predstaviti im izveštaj o KiM i rezultate dosadašnjeg dijaloga sa Prištinom.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić posebnu sednicu o KiM sazvao je sutra u 12 sati.

Piše:
Tanjug
21.06.2021. 15:54
Pogledajte više