Vučić se OBRATIO NACIJI: Nema lakog rešenja za Kosovo, potreban nam je MIR I STABILNOST (VIDEO)

07.08.2018. 09:11 12:41
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Sava Radovanović
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao Konferenciju za novinare, na kojoj govori o pregovorima o statusu Kosova i drugim pitanjima vezanim za Srbiju i region

UŽIVO KONFERENCIJU PRATITE NA VIDEO SNIMKU ISPOD!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je 2014. godine kada je postao predsednik Vlade doneta važna odluka da se zemlja povede putem bolnih reformi. Tada je izabran teži put od uobičajenog puta svakodnevnog preživljavanja i ličnog bogaćenja. Izabran je put bolje budućnosti, a rezultati su vidljivi.

- Godine 2014. doneli smo odluku da zemlju povedemo putem važnih reformi. Izabrali smo put napretka i ozdravljenja Srbije. Danas su rezultati vidljivi. Bavili smo se najtežim problemima naše zemlje. Smatrao sam da zarad budućnosti Srbije treba da rešimo pitanje Kosova i Metohije - rekao je predsednik Vučić na početku konferencije i dodao:

/ Izvor:

- Rezultati ekonomski, zaposlenosti, govore da smo na dobrom putu i da jačim reformama možemo postati država koja se ubrzano približava zemljama centralne Evrope. Obećao sam da neću sedeti i ne raditi ništa, da će meni biti lepo, a ostalima loše. Rekao sam da ćemo se baviti najtežim problemima, a jedan od najtežih je, svakako, Kosovo

Obraćajući se naciji, Vučić je istakao da Albanci nisu ispoštovali dogovore koje smo postigli sa njima. Podseća da je Srbija ispunila svoje uslove, a da je ZSO ostala neformirana. Srbi, kako kaže, prema Briselskom sporazumu treba da biraju komandanta regionalne policije, upravo zato što nije formirana ZSO. Srbima su uskraćena mnoga prava ne formiranjem Zajednice, podseća predsednik.

/ Izvor:

- Šta preostaje Srbiji, pošto Albanci nisu formirali ZSO? Ili da Srbija formira sama ZSO, a to bi poslužilo Zapadu i Albancima preuzmu jednostrane akcije na šteti Srba sa severa Kosova? Zato je savet Srbima da pažljivo radimo i pratimo dešavanja u međunarodnoj zajednici, da tražimo svoja prava i postupamo po interesima ali da očuvamo mir, stabilnost i ne ugrozimo bezbednost naših grđana. Zato ćemo nastaviti rad sa Srpskom listom, predstavnicima Srba i našim narodom i znati kako da dođemo do ostvarenja svojih prava. Insistiraćemo na rešenju odnosa prema crkvi, prema formiranju zaštićenoih zona. Po ranijim planovima bilo ih je 44, a u zavisnosti od toga šta nudimo za rešenje kosovskog čvora, videćemo koliko će morati da ih bude - kaže Vučić.

/ Izvor:

Predsednik je rekao da ćemo nastaviti rad sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohija, da ćemo insistirati na zaštiti SPC i formiranju zaštićenih zona. Takođe, istakao je da sva imovina mora da bude sigurna i da ima garancije da će sve ostati u vlasništvu SPC. Rešavanje imovinskih pitanja jedno je od ključnih elemenata kod rešavanja kosovskog pitanja zaključio je Vučić. 

- Potreban nam je dugotrajan mir između Srba i Albanaca. Tražimo rešenje koje će nam doneti sigurnost, mir i stabilnost. Tada možemo da se posvetimo ekonomskom napretku naše zemlje. Tako bismo poboljšali dolazak stranih investicija, a imidž zemlje bi bio popravljen. Demografska slika Srbije je takva, da ćemo ukoliko ne rešimo pitanje Kosova, imati milion stanovnika manje do 2050. godine - kaže predsednik Vučić.

Osvrćući se na rezultate dijaloga sa Prištinom Vučić je rekao da su mnogo kritikovali dijalog i govorili kako je on neuspešan. Međutim, "rezultati su vidljivi".

/ Izvor:

- Pregovori daju rezltate. Jedni nas optužuju da smo veleizdajnici, a drugi da smo zločinci koji bi da prave etničke podele - istakao je Vučić.

Predsednik je istakao da je pozicija Srbije popravljena, da je naša država poštovanija, da se naš glas čuje.

- Uspeli smo da dođemo do pokušaja priče o kompromisnom rešenju. Daleko smo od rešenja, ali smo na putu ka priči o njemu. Krenula je salva napada i shvatio sam da mali broj želi kompromisno rešenje, da smo podeljeni na one koji su za celovitost nezavisne države Kosovo jer vole da smo gubitnici koji kukaju nad svojom sudbinom i da se žalimo narednih sto i 200 godina, i na one koji nisu za razgovor i misle da će doći bolja vremena kada ćemo moći da isteramo milion i po Albanaca preko Prokletija. Ne ide to tako i to znaju racionalni ljudi! Nije čudno kada pogledate da na 180 km od Pančićevog vrha stoje jedinice Kfora. Mnogo toga teškog pred nama je u septembru, ali građanima poručujem da ne brinu jer nema tajnih odluka i rešenja, ako se uopšte i približimo nekom rešenju, u šta sumnjam jer se to vidi po izjavama Albanaca, po izjavama srpskog društva. Izaći ću pred narod sa rešenjem i neću ih lagati i obmanjivati. Govoriću istinu ma koliko da me boli, koliko god bilo katastrofalno po moju stranku i politiku, jer to je odgovoran pristup. Neću dozvoiliti da Srbi budu bez ičega, bez svojih prava, da srpske crkve i manastiri ne budu zaštićeniji nego ikada, ako se ikada pred vas pojavim sa nacrtom i predlogom rešenja. Nećemo moći zbog toga da slavimo, niti će druga strana slaviti - kaže Vučić. 

Aleksandar Vučić je poručio građanima da nema razloga za brigu i da će on lično izaći pred njih sa predlogom kada ga bude bilo.

- Želim građanima da poručim da ne moraju uopšte da brinu jer nikakvih tajnih odluka i rešenja neće biti. Budemo li se približili nekom trajnom rešenju, u šta sumnjam, ja ću lično dati sve od sebe da sa predlogom izađem pred ljude i neću ih lagati i obmanjivati. Ja mislim da je to državnički, ozbiljan odlučan pristup. Neću dozvoliti da Srbi budu bez svojih prava, neću dozvoliti da srpski manastiri i crkve ne budu nezaštićenijie nego ikada. Da li će to biti nešto zbog čega ćemo moći da slavimo - neće nikada. Ukoliko dođemo do rešenja neće ni oni moći da slave - dodao je Vučić.

On je dodao da je zahvalan zemljama koje su uz Srbiju i koje nisu priznale nezavisnot Kosova.

- Odgovornost će morati da pokažu svi građani, a ja od sopstvene neću bežati. Narod će biti taj koji će da donosi konačnu odluku o bilo čemu ako budemo mogli da dođemo do bilo kakvog rešenja. Narod će imati vrlo jasno i precizno da se izjasne o potencijalnom sporazumu do kojeg bi smo možda jednog dana mogli da dođemo - iskren je predsednik Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik Srbije pričao je o informaciji koja se juče pojavila u medijima o potencijalnom rešenju za KiM koje je dala Angela Merkel.

- Što se tiče rezolucije 1244 ona je formalno na snazi. Zapadne sile su je u potpunosti suspendovale. U njoj ima i loših stvari za nas samo zato što nismo nikada hteli da čitamo našem narodu - rekao je predsednik i pročitao prisutnima detalje iz rezolucije 1244.

Predsednik Srbije se osvrnuo i na to što su Nataša Kandić i Sonja Biserko tražile od Federike Mogerine da spreči etničku podelu Kosova.

- Što se tiče pisma dela nevladinog sektora ne mogu da ga komentarišem. Poštujem sve one koji su to potpisali, a još više poštujem one koji ga nisu potpisali. Boriću se za mnogo više i neće me u tome sprečiti niko i boriću se da Srbija dobije mnogo više nego ovo što oni traže od gospođice Mogerini.

 

Piše:
Srbija Danas
07.08.2018. 09:11 12:41
Pogledajte više