Predsednik Vučić obišao radove na obnovi KCS: Hoćemo da zadržimo medicinske sestre u Srbiji

22.07.2018. 13:55
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Sava Radovanović
Uloženo oko 800 miliona evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na obnovi Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije i izgradnji novog Centra za "iks" nož koji je jedan od najsavremenijih medicinskih aparata.

- Srećan sam što danas vidimo radnike jer ovde 50 godina nije menjan ni crep, stolarija je jednom menjana, ali kao da nije. Urgentni centar je jedna od institucija sa kojom se svako od nas nažalost sretao, a naši zdravstveni radnici su radili u najtežim uslovima – rekao je Vučić i dodao da je u radove uloženo oko osam i po miliona evra.

Vučić je najavio da će sledeće nedelje biti potpisan ugovor o rekonstrukciji celog KCS za koji je postignuta cena niža od očekivane i naglasio da će obnova celog kompleksa iznositi 69 miliona evra.

Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Sava Radovanović

- KCS je kao veliki grad, sedam hiljada ljudi ovde radi, a bar deset hiljada svakodnevno dolazi. Zdravstvo predstavlja odraz ili sliku vašeg standarda. To je pokazatelj našeg napretka. Kao što smo napravili najmoderniji klinički centar u Nišu, tako ćemo napraviti i u Beogradu, Kragujevcu i Novom Sadu. I to nije mali novac, a kao država to nismo mogli da uradimo toliko godina. Radimo sveobuhvatne radove i kupujemo najsavremeniju opremu – rekao je Vučić i dodao da je svaka operacija "iks" nožem u inostranstvu država koštala 20.000 evra.

Šta je "iks" nož?

"Iks" nož je vrlo precizan aparat i tokom intervencija na kičmi tim aparatom se izbegava oštećenje kičmene moždine.

Aparat može da se primeni na tumore svih lokalizacija koji su veličine pet do šest centimetara. Njime može da se da veća doza zračenja nego kod klasične radioterapije pa se period zračenja sa tri ili četiri nedelje skraćuje na samo jednu. Takođe omogućava preciznije zračenje samog tumora uz poštedu zdravog tkiva koju obični linearni akceleratori ne mogu postići.

Država Srbiju, prema njegovim rečima, petinu budžeta troši na zdravstvo.

- Naročito ćemo voditi računa o medicinskim sestrama jer hoćemo da zaustavimo njihov odliv. Hoćemo da im poručimo da su potrebne Srbiji i da smo svesni da je potrebno da ih platimo više – rekao je Vučić.

U izgradnju Centra za "iks" nož u KCS i nabavku opreme uloženo je oko 800 miliona dinara.

Predsednik je obišao i radove na obnovi fasade Urgentnog centra. Radovi na obnovi fasade, sanaciji krova, zameni dela prozora i adaptaciji tavanskog prostora na objektu Urgentnog centra počeli su 24. maja i biće završeni do 22. oktobra.

Sa predsednikom su Urgentni centar obišli i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

 

Piše:
Srbija Danas
22.07.2018. 13:55
Pogledajte više