Premijerka Brnabić: Srbija više nije društvo jeftine radne snage

25.11.2017. 07:04
Piše:
Tanjug
Ana Brnabić / Izvor: Foto: Tanjug/ Tanja Valić
Ana Brnabić u Petnici

Od ekonomije zasnovane na investicijama moramo zakoračiti u ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i dodala da Srbija više nije društvo jeftine radne snage.

 - Ekonomija zasovana na inovacijama je ekonomija u kojoj se ne takmičimo po jeftinoj radnoj snazi, subvencijama nego po tome koliko se oslanjamo na sopstvene resurese - rekla je Branbić na konferenciji "Korak u nauku" koja se po 16. put održava u istrazivačkoj stanici Petnica.

Ona je dodala da nije sigurna da će se taj cilj ostvariti u mandatu ove vlade, ali da ova vlada ima obavezu da to započne kako bi ga sledeća žavršila.

STEFANOVIĆ PORUČIO: Opozicija kandiduje politiku sopstvene fotelje i sopstvenog džepa

- Ako mi ovo danas ne započnemo onda smo izgubili voz, izgubili smo priključak i nijedna sledeća vlada to neće uspeti da uradi zato što će već biti kasno - naglasila je Brnabić.

Ona je dodala da je Vlada Srbije tu da podrži mlade, talentovane ljude poput mladih u Petnici kako bi se Srbija što brže modernizovala.

Ana Brnabić / Izvor: Foto: Tanjug/ Tanja Valić

Obrazovanje je, dodaje, prioritet Vlade Srbije jer je ulaganje u obrazovanje ulaganje u budućnost.
Vlada kroz Fond za mlade talente ulaže u talentovane srednjoškolce i studente, rekla je ona i podsetila da je od 2008. godine stipendirano 23.000 učenika i studenata sa 5,6 milijardi dinara.

Ministar Popović se sastao sa ambasadorom Koreje: Otvoreni smo za nova ulaganja i privlačenje investicija

Na konferenciji "Korak u nauku" predstavljeni su rezultati istraživačkih projekata 140 polaznika letnjih programa istraživačke stanice Petnica.

Direktor Petnice Vigor Majić podsetio je da je Petnica osnovana pre 35 godina i da je počela sa radom u staroj seoskoj školi, bez učila i naučnih instrumenata.

On je dodao da su prezentovani projekti produkt ideja mladih srednjoškolaca.

- Započeti posao doveli ste do kraja. To je važna i velika stvar - naglasio je Majić.

Piše:
Tanjug
25.11.2017. 07:04
Pogledajte više