ANA BRNABIĆ I MINISTRI ODALI POČAST UBIJENOM PREMIJERU: Položen venac na mestu ubistva Zorana Đinđića

12.03.2019. 12:09
Piše:
Tanjug
Polaganje venca / Izvor: FOTO: Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, praćena ministrima, položila je danas venac u dvorištu vlade, gde je na današnji dan pre 16 godina ubijen premijer Zoran Ðinđić.

Premijerka Ana Brnabić je venac položila u prisustvu ministara iz Vlade Republike Srbije, kao i državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Veljka Odalovića.

Najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske i odbranu Srba u Bosni: Danas je bitan dan za Ratka Mladića!

Najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske i odbranu Srba u Bosni: Danas je bitan dan za Ratka Mladića!

Ana Brnabić / Izvor: Foto: Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Ubijen je u atentatu ispred sedišta Vlade Srbije, 12. marta 2003. godine, za koji su na 40 godina zatvora osuđeni Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović. Na dugogodišnje kazne zatvora osuđeno je još 12 osoba, dok polička pozadina ubistva nikada nije otkrivena.

Zoran Đinđić je rođen u Bosanskom Šamcu (današnjem Šamcu), 1. avgusta 1952. godine. Nakon završene osnovne škole došao je u Beograd, gde je završio Devetu gimnaziju. Posle toga je studirao filozofiju na Univerzitetu u Beogradu, a zanimala su ga predavanja iz istorije umetnosti, sociologije i ekonomije. Politika, za koju je govorio da se oko nje ne treba nervirati, opčinila ga je za vreme studentskih dana. Posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine, tačnije 25. januara 2001. godine biva izabran za premijera. 

Iza sebe je ostavio suprugu Ružicu i dvoje dece, Jovanu i Luku. Nekoliko naziva ulica, trgova i spomenika nose ime Zorana Đinđića. 

 

Piše:
Tanjug
12.03.2019. 12:09
Pogledajte više