Premijerka sa Pensom i Markovićem: Brnabićeva će u Podgorici imati niz bilateralnih sastanaka

01.08.2017. 17:48
Piše:
Tanjug
Ana Brnabić / Izvor: Foto: Tanjug/Rade Prelić
Premijerka Brnabić istaći će doslednu privrženost Srbije očuvanju regionalnog mira i stabilnosti

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, učestvovaće sutra u Podgorici na sastanku Američko-jadranske povelje, gde će imati i bilateralni susret sa potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država Majkom Pensom.

Joksimović sa Fratinijem: Do kraja godine biće otvoreno još poglavlja sa EU!

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, premijerka će imati i bilateralni sastanak sa predsednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem.

Kako je Demokratska stranka dozvolila da se Srbijom proširi FOTOGRAFSKA MAFIJA

Učešće premijerke Srbije na radnom delu ovog skupa biće prilika da se razmotre pitanja od zajedničkog interesa i da se razmeni mišljenje o tome kako dalje unaprediti regionalnu, evropsku i globalnu stabilnost.

Ana Brnabić / Izvor: Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Premijerka Brnabić istaći će i doslednu privrženost Srbije očuvanju regionalnog mira i stabilnosti, kao i da se sva otvorena pitanja sa susedima rešavaju kroz dijalog i traženje kompromisnih rešenja.

Održiva stabilnost, pomirenje, sprovođenje reformskih procesa i jačanje međusobne povezanosti ključni su preduslovi za ekonomski oporavak i razvoj i dostizanje evropskih standarda.

Američko-jadranska povelja, odnosno Povelja o partnerstvu između SAD i Albanije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore (A5), je program saradnje ustanovljen 2. maja 2003.

Njen osnovni cilj je jačanje regionalne bezbednosti i sigurnosti, uz podršku SAD državama regiona koje nastoje da ispune standarde za prijem u NATO. 

Srbija u okviru Američko-jadranske povelje ima status posmatrača, od decemba 2008. godine i nije njena članica zbog svoje politike vojne neutralnosti.

Piše:
Tanjug
01.08.2017. 17:48
Pogledajte više