Brnabić i Krivokapić nakon sastanka "Crna Gora i Srbija će zajedno raditi na jačanju ekonomije obe zemlje" (FOTO/VIDEO)

03.11.2021. 11:41
Piše:
Srbija Danas
Ana Brnabić / Izvor: Foto: Tanjug/Rade Prelić
Dobra saradnja i prijateljski odnosi ključni za obe zemlje.

Premijerka Srbije Ana Brnabić i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić obratili su se građanima obe zemlje nakon zajedničkog sastanka.

Vučić srdačno dočekao Krivokapića na Andrićevom vencu: Važni razgovori za Srbiju i Crnu Goru (FOTO)

Vučić srdačno dočekao Krivokapića na Andrićevom vencu: Važni razgovori za Srbiju i Crnu Goru (FOTO)

VAŽAN SUSRET ZA SRBIJU I NJENU POLITIKU: Vučić sutra sa Ramom i Dimitrovom

VAŽAN SUSRET ZA SRBIJU I NJENU POLITIKU: Vučić sutra sa Ramom i Dimitrovom

PREKINUT PROGRAM, ŠEŠELJ SE VANREDNO UKLJUČIO: Ni u komunističko vreme nije bilo ovakvog maltretiranja zatvorenika

PREKINUT PROGRAM, ŠEŠELJ SE VANREDNO UKLJUČIO: Ni u komunističko vreme nije bilo ovakvog maltretiranja zatvorenika

Pitanja novinara

 Na pitanje kada će biti potpisan Temeljni ugovor, premijerka Brnabić navodi da Srbija radi na dobrim odnosimo sa Crnom Gorom, bez obzira šta mediji pričaju i pišu oko dočeka na aerodromu, oblačenju ministra Nedimovića i lošim odnosima dve zemlje.

- Jeste prekršen diplomatski kod, ali nije bilo loše namere. Ljudi ne razmišljaju o suštini, već samo o formi, a to zaista nije bitno - istakla je premijerka.

- Mi nismo razgovarali o Temeljnom ugovoru niti mi kao Vlada Srbije imamo prava da o tome pričamo. To je stvar SPC-a - rekla je premijerka.

Zdravko Krivokapić prokomentarisao je jučerašnji doček na aerodromu od strane ministra Nedimovića rekavši da je u potpunosti saglasan sa onim što je premijerka rekla.

- To u protokolarnom smislu može da predstavlja određenu poruku, ali njegove reči su ono što meni suštinski znače - rekao je Krivokapić i dodaje da ga mediji navlače na skandale, čega on ne želi da bude učesnik.

Krivokapić je na pitanje o sastanku sa stranim ambasadorima rekao da je želeo da optimizira vreme i iskoristi na najbolji mogući način, a ne na želju da uvredi na domaćine.

Premijerka Brnabić istakao je da je ovo dugo očekivana poseta o kojoj se mnogo pričalo.

Ana Brnabić / Izvor: Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Sada kada imamo ovako važnu posetu i razgovore, jedan deo javnosti se bavi samo izmišljanjem nekih uvreda da se prekršio neki diplomatski protokol. Narativ koji se šalje na taj način je potpuno suprotan od onoga o čemu smo mi razgovarali - ističe premijerka i dodaje da od toga moramo što pre pomeriti.

- Ovo su bili jako važni razgovori, atmosfera je bila pozitivna i ovakvom posetom smo uspeli da kao rezultat nametnemo drugačiji dijalog i odnose ove dve zemlje, kao i obnovu dijaloga na najvišem nivou. To je ono čime smo ponosni, a ono o čemu se priča i piše, to nije priča kojom želimo da se bavimo - rekla je premijerka Brnabić.

Premijerka je dodala da je njoj oduvek na prvom mestu bilo to kako pričate i ophodite se prema nekom, poverenje, a ne da li je neko u farmerkama ili nije.

Kada je reč o Zapadnom Balkanu, premijerka ističe da svi imaju otvoren poziv i zahvalila se premijeru Crne Gore na prilici da mu Srbija predstavi svoj plan za Otvoreni Balkan.

- Mislim da je to budućnost Balkana i nešto u šta vredi investirati energiju, novac i sve što treba - rekla je premijerka.

Na pitanje da li će Srbija i Crna Gora dobiti ambasadore u obe zemlje, premijerka ističe da obe zemlje imaju strategiju u rešenju svih problema.

- Ova poseta je bila usmerena na pozitivne stvari koje lako možemo rešiti kako bi se promenila dinamika odnosa. Kada tako gradite odnose, neka pitanje ne otvarate na prvom sastanku, ona će se rešiti vremenom, a kada je reč o ambasadorima, to je pitanje za svaku Vladu pojedinačno - ističe premijerka.

Kada je reč o izručenju Svetozara Marića, premijerka ističe da će to morati da proveri sa pravosuđem jer ona kao predsednica Vlade nema informacije vezane za taj slučaj.

Ana Brnabić / Izvor: Foto: Tanjug/Rade Prelić

Zdravko Krivokapić prokomentarisao je i situaciju u Crnoj Gori rekavši da Vlada Crne Gore ima podršku sve dok se nešto novo i suprotno ne desi.

- Za novu Vladu i premijera mora postojati saglasnost poslanika. Od početka stupanja na dužnost imam jednu opstrukciju koja nije primerena i koja traje do današnjeg dana. Sa državom se ne možemo igrati, narod je važniji od politike, zato, hajde da se ne igramo. Za Crnu Goru je najvažnije da joj damo podršku na projektima koje je pokrenula ova Vlada Sada. Ja bih voleo da ostvarimo obećanja narodu, i uvedemo promene. Na početku svog nastupa ja sam govorio "Ne želim zamenu, želim promenu".

Ističe da je ucena ako neko utiče na volju građana, a njegov mentalitet teško podnosi ucenu.

- Spreman sam da ojačamo naše investicije kako bi naši građani imali benefit od toga - rekao je Krivokapić i dodaje da je težište današnjeg razgovora bila dobra saranja i prijateljski odnosi koji će se vremenom nadograđivati.

- Još uvek nemam zvaničan poziv, verujem da ću ga uskoro dobiti i čim ga budem dobila uklopiću ga da što pre odem u Crnu Goru - rekla je premijerka Brnabić.

Na pitanje zašto Beograd ne odustaje od sadašnjeg ambasadora u Crnoj Gori, premijerka odgovara da je Srbija rekla šta je imala i da se na dalje korake čeka Crna Gora.

- Svi znaju da se problemi ne stavljaju pod tepih. Crna Gora je uputila zvanični dopis u kome smo istakli dobru nameru da se Svetozar vrati kući, a šta se u međuvremenu dešavalo, ja ne znam. To nije stvar Vlade već drugih institucija koje to treba da reše. Mi pokušavamo da zastupamo najbolje interese Crne Gore, a ova poseta pokreće lanac dobrih odnosa, poverenja i saradnje. Ja sam odlučio, u dogovoru sa premijerkom, da pričamo o onome što nas spaja, a da goruća pitanja ostavimo za sledeći susret. Započećemo aktivnosti koje će biti dobre za obe strane - rekao je Krivokapić.

 

Obraćanje Krivokapića

Premijer Crne Gore zahvalio se na srdačnom gostoprimstvu koje će, kako kaže, pamtiti do kraja života. 

Zdravko Krivokapić istakao je da je sa premijerkom razgovarao o svim ključnim temama, od kojih je najbitnija razvijanje auto-puta.

- Mi ćemo učiniti sve da to i ostvarimo. Srbija je napravila sjajan dijalog na polju infrastrukture koja će doneti mnoga dobra svim zemljama - ističe Krivokapić i dodaje.

- Modernizacija železnice je nešto bez čega ne možemo da budemo konkurenti drugim državama. Ljudski potencijal i priroda koji ovi naši prostori imaju su možda i veći od onih kakve ima Evropa. 

Premijer je istakao da je predsednik Vučić danas iskazao izuzetnu spremnost da u svakom smislu iskažemo ono što je najbolje, najznačajnije i u interesu svih građana.

- Mi smo se opredelili da to bude "Strategija odmerenim korakom" - ističe Krivokapić i dodaje je preko medija dolaze "otrovne strele" u obe zemlje, a da je to ono što najmanje treba i Crnoj Gori i Srbiji. 

- Nadam se da će ovaj moj dolazak biti korak ka još boljoj saradnji i odnosima - rekao je Zdravko Krivokapić za kraj.

Obraćanje Ane Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić obratila se svim prisutnima uz reči zahvalnosti premijeru Zdravku Krivokapiću na dolasku, za koji, kako kaže, nada se ne i poslednji.

- Premijer Zdravko Krivokapić i ja smo se više puta susretali i razgovarali, tako da mi je danas naročito drago što smo danas prvi put zvanično razgovarali na temu politike, regionalne stabilnosti, povezivanja i mnoge druge teme - rekla je Brnabić i ističe da Srbija i Crna Gora moraju imati dobre odnose kako bi prebrodili sve buduće krize i situacije. 

Brnabić ističe da će Srbija i Crna Gora nastaviti saradnju, pogotovu kada je u pitanju ekonomija obe zemlje. 

- Srbija podržava rad Crne Gore u okviru EU. Mislim da treba da radimo i držimo se zajedno i da podržavamo svakog partnera u okviru Zapadnog Balkana. Naš strateški prioritet za stabilan region je najvažniji i da u tom smislu nastavljamo razgovore za sve druge oblasti, i infrastruktura, i ekonomija, i sve ostale sfere poslovanja - istakla je Brnabić i dodaje da se trenutno radi na dva izuzetno važna projekta, auto-put Miloš Veliki koji će spojiti Srbiju i Crnu Goru.

Premijerka Srbije istakla je da će smo dobra povezanost učiniti da bude dobra saradnja u regionu.

- Jedna od značajnijih inicijativa jeste i zajednički granični prelazi, kao i njihovo proširenje, kako za putnički, tako i za privredni saobraćaj - ističe Brnabić i dodaje da Vlada Srbije ima tim koji radi samo na tome, te se nada da će takvi radovi ići što brže i efikasnije.

Premijerka je javno pozvala premijera Zdravka Krivokapića da razmisli o inicijativi Otvoreni Balkan te da se priključi njoj i da doprinese boljem kvalitetu života svih građana iz regiona.

- Hvala vam što ste posetili Srbiju. Ovde imate dobrog prijatelja i partnera i nadam se najboljoj saradnji - rekla je Brnabić za kraj.

Brnabić upriličila svečani doček za Krivokapića

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić upriličila je danas svečani docek za premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića, koji boravi u poseti našoj zemlji.

Premijerka je dočekala svog crnogorskog kolegu ispred Palate Srbija, uz počasnu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himni dve zemlje.

Brnabić i Krivokapić / Izvor: Foto: Tanjug/Rade Prelić

Brnabić i Krivokapić razgovaraće najpre u četiri oka, a zatim će uslediti plenarni sastanak delegacija dve vlade.

Krivokapić će se danas sastati i sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

 

Vučić i Krivokapić sastali se danas na Andrićevom vencu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem.

- Poželeo sam dobrodošlicu predsedniku Vlade Republike Crne Gore, objavio je jutros predsednik Srbije Aleksandar Vučić na zvaničnom Instagram nalogu Budućnost Srbije - poručio je predsednik Srbije prilikom dočeka.

- Za Srbiju su odnosi sa Crnom Gorom, kao i sa svim susedima, od suštinskog značaja. Postoji obostran interes za revitalizaciju infrastrukture koja nas povezuje, a posebnu važnost pridajemo razvoju ekonomskih odnosa - piše u opisu profila "buducnostsrbijeav".

 

Predsednik i premijerka Srbije razgovarali sinoć sa Krivokapićem

Uoči dolaska u Beograd Krivokapić je rekao da će njegova poseta Srbiji biti realizovana "u duhu dobrosusedskih odnosa i zajedničke evropske perspektive". On je ranije najavio da tokom posete Beogradu neće potpisati Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Tokom prve zvanične posete Srbiji, Krivokapić sa najvišim zvaničnicima razgovara o jačanju bilateralne saradnje, posebno na ekonomskom planu, i o situaciji u regionu i procesu evrointegracija.

Krivokapić je juče doputovao u dvodnevnu posetu Srbiji, a na aerodromu ga je dočekao potpredsednik Vlade Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Podsetimo, predsednik i premijerka Srbije Ana Brnabić još sinoć su se sreli za crnogorskim premijerom Krivokapićem. 

- Večeras smo u Beogradu poželeli dobrodošlicu premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću. Uveren sam da Srbija i Crna Gora mogu i moraju bolje da sarađuju, kako na političkom nivou, tako i na polju ekonomije - poručili su nakon susreta.

Piše:
Srbija Danas
03.11.2021. 11:41
Pogledajte više