ISPRAVKA: Putin nije Srbiji ponudio ulazak u Evroazijsku uniju i ODKB u zamjenu za preuzimanje Kosova i Metohije

01.07.2017. 18:33
Piše:
Srbija Danas/Politika
Vladimir Putin / Izvor: Reuters
U članku objavljenom na našem portalu, naime, iznesena je tvrdnja kako je "Putin ponudio ozbiljan plan za Kosovo i da će Rusija preuzeti Kosmet, a Beograd ući u ODKB i EAU", a reč je o izjavi ruskog političkog komentatora koja se u dezinformativnim narativima godinama pripisuje Vladimiru Putinu, te se tako predstavlja kao zvanična državna politika, a to nije.

Mediji, a među njima i naš portal, prvobitno je preneo informaciju o tome kako je "Putin ponudio ozbiljan plan za Kosovo i da će Rusija preuzeti Kosmet, a Beograd ući u ODKB i EAU" , ali te informacije nisu tačne i u ovom tekstu se nalazi ispravka takvih informacija i promenjena je struktura članka tako da se sada jasno vidi šta je istina. Tekst je ispravljen na osnovu analize organizacije raskrinkavanje.ba. 

U članku objavljenom na našem portalu, naime, iznesena je tvrdnja kako je "Putin ponudio ozbiljan plan za Kosovo i da će Rusija preuzeti Kosmet, a Beograd ući u ODKB i EAU", a reč je o izjavi ruskog političkog komentatora koja se u dezinformativnim narativima godinama pripisuje Vladimiru Putinu, te se tako predstavlja kao zvanična državna politika, a to nije.

U prvobitno objavljenom članku se tvrdilo sledeće:

- Ako Srbija zatraži i bude primljena u Evroazijsku uniju i ODKB, problem Kosova i Metohije postao bi i ruski problem, što bi u startu garantovalo bezbednost i život za Srbe, jer Rusija priznaje celovitost Srbije.

- Ovaj plan ponudio je Srbiji, ruski filozof i lider Međunarodnog evroazijskog pokreta Aleksandar Dugin. On je, međutim, dodao i da to ne znači da bi Rusija odmah pokrenula vojnu operaciju, ali bi pružila određene garancije sa kojima bi moglo spokojnije da se živi.

Potom se navodi:

- Dugin, koga smatraju savetnikom predsednika Rusije Vladimira Putina, rekao je bi da bi u slučaju da Srbija zatraži prijem u Evroazijsku uniju i ODKB, Rusija morala da razmotri taj zahtev uzimajući u obzir volju naroda. On smatra da Srbija treba da izvrši političko samoubistvo da bi ušla u EU.

Šta su činjenice?

Centralna tvrdnja iz naslova o tome kako je Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije, Srbiji “ponudio” preuzimanje kontrole nad Kosovom i Metohijom u zamjenu za ulazak Srbije u Evroazijsku uniju i Organizaciju dogovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB) netačna. U samom tekstu ističe se da je ovaj plan “ponudio” ruski politički analitičar, strateg i filozof Aleksandr Dugin, a ne Vladimir Putin. Njegova knjiga “Osnovi geopolitike: Geopolitička budućnost Rusije”, iz 1997. godine, smatra se uticajnom u ruskim vojnim i spoljno političkim krugovima te se koristila u svrhe podučavanja u Vojnoj akademiji Generalštaba Oružanih snaga Rusije. No, dok je Dugin uticajan mislilac u spoljno političkim krugovima, Andre Radin i Clint Reach iz RAND Corporation, američkog think-tanka, smatraju kako Dugin nema uticaja na donošenje zvaničnih odluka:

Nadalje, dok se navodi da Dugin ima veze s ruskim zvaničnicima, uključujući i rusko vojno rukovodstvo i, iako ruski lideri mogu povremeno citirati njegove radove ili ideje, ne čini se da je on direktno uticajan u kreiranju ruske politike. Njega je moguće najbolje koncipirati kao ekstremističkog provokatora s nekim ograničenim i perifernim uticajem nego kao uticajnog analitičara s direktnim uticajem na politiku. Čini se da nema direktne veze s glavnim političkim strankama - poput Jedinstvene Rusije, Komunističke partije, Liberalno demokratske partije Rusije i Rodine - koje zagovaraju antizapadnu i agresivnu regionalnu politiku. On je takođe smenjen s položaja na moskovskom državnom univerzitetu nakon što je pozvao na ubistvo ukrajinskih nacionalista, a ponudio je i značajne kritike Putinove politike u Ukrajini.

Dakle, ne samo da Dugin nije savetnik ruskog predsednika već su njegove direktne veze s vlastima upitne. Osim toga, Dugin je izneo ideju o ulasku Srbije u Evroazijsku zonu i ODKB kao ideju u intervjuu koji je dao za web portal Politika u Srbiji, u junu 2017. godine:

-Hajde, samo na trenutak zamislite sledeću situaciju: današnja Srbija, koja zaista ne žuri u NATO, izjavljuje – želimo da budemo primljeni u Evroazijsku uniju i ODKB. Šta dalje? Tada problem Kosova postaje i problem Rusije. Onda mi, sa našim nuklearnim oružjem, vojnom komponentom i autoritetom koji imamo na Istoku, zasučemo rukave i rešavamo problem.

Shodno informacijama iznesenim u analizi Raskrinkavanja možemo zaključiti da ruski predsednik nije imao ništa s iznošenjem ove ideje u javnost, kako se netačno tvrdilo u prvobitno objavljenom članku na portalu SrbijaDanas. 

 

Piše:
Srbija Danas/Politika
01.07.2017. 18:33
Pogledajte više