Roditelji PAŽNJA: Ovo su signali koji poručuju da vaše dete razmišlja o SAMOUBISTVU!

22.05.2017. 22:52
Piše:
Srbija Danas
tužan dečak / Izvor: Profimedia/ilustracija
Ovo su najčešći znaci da vaše dete ima problem

Branka Kordić, koja je godina radila na linijij SOS za sprečavanje samoubistava, gde je razgovarala sa brojnim građanima otkrila je sedam alarma koji ne smeju nikako da se zanemare:

Ovo je Zoranova priča, njegov sin (16) se UBIO: Bio je dobro dete, u smrt ga je odveo ovaj problem

Đorđe iz Niša ostavio tri oproštajna pisma pre samoubistva! Ove reči je napisao

1. "Osećam se loše, hoću da me nema"

- Iako izrazito zatvoreni i neskloni da sa odraslima razgovaraju o svojim problemima, adolescenti ponekad i ovakvim rečenicama najavljuju samoubistvo. Ovakva izjava definitvno je razlog za uzbunu i hitan razgovor sa vašim tinejdžerom.

2. Otkazivanje izlazaka

- Ako vaš tinejdžer iznenada počne da otkazuje omiljene aktivnosti poput izlazaka sa društvom, uz nemušta objašnjenja ili izjave da njega "za vikend ionako neće biti", morate da reagujete.

3. Oproštajni pokloni

- Ako adolescent počne da svojim prijateljima, porodici, poznanicima, poklanja svoje sasvim nove, nedavno kupljene stvari, odeću, CD-ove, igrice, to može da znači da se na neki način oprašta od svog sveta i daje oproštajne poklone najbližima.

Tužna devojka na krevetu / Izvor: Profimedia/ilustracija

4. Pad uspeha u školi

- Kada u pkoli popuste oni adolescenti kojima je odličan uspeh uvek bio jedan od prioriteta, to može da bude znak da ih muče problemi sa kojima teško izlaze na kraj. Usled toga, sledi pad koncentracije i energije koji je nužan za učenje.

5. Alkohol, duvan i droga

- Često se dešava da tinejdžeri znaju da im nije dozvoljeno da konzumiraju alkohol i duvan i zbog toga osećaju krivicu, ali to ipak rade, što može da znači da u društvu nailaze na ogroman pritisak kojem ne mogu da se odupru.

6. Ljubavni problemi

- Neuzvraćena ljubav predstavlja za adolescente ne samo emotivni udarac koji nikome ne pada lako, već i udarac na ono malo samopouzdanja koje su uspeli da steknu. Ako se na emotivni neuspeh nadoveže još porodični problem, odlazak jednog od roditelja iz kuće, razvod- oni se sa tim teško nose.

7. Promena ponašanja

- Živahan tinejdžer, sklon druženju i izlascima, komunikativan, odjednom se povlači i propušta sve omiljene aktivnosti. Već ovo može biti znak za uzbunu, odnosno pokazatelj  da sa tim mladim čovekom nešto nije u redu.

Piše:
Srbija Danas
22.05.2017. 22:52
Pogledajte više