SAMIT LIDERA EU-ZAPADNI BALKAN U SLIKAMA: Ovako je predsednik Vučić proveo dan u Briselu (FOTO)

23.06.2022. 14:44
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Profimedia/Reuters
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se nalazi u Briselu gde se održava samit lidera EU i Zapadnog Balkana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je jutros na Samit EU - Zapadni Balkan u Briselu.

"NI NE RAZMIŠLJAJTE O TOME" Vučićev odgovor na samitu glavna tema u Albaniji, mediji bruje o OVOJ REČENICI (FOTO)

"NI NE RAZMIŠLJAJTE O TOME" Vučićev odgovor na samitu glavna tema u Albaniji, mediji bruje o OVOJ REČENICI (FOTO)

ZAVRŠEN SAMIT LIDERA EU I ZAPADNOG BALKANA: Poznato koja tema je bila ključna

ZAVRŠEN SAMIT LIDERA EU I ZAPADNOG BALKANA: Poznato koja tema je bila ključna

HRVATI PONOVO IZVRĆU ISTINU! Licemerje ne prestaje: Napali Vučića zbog pitanja NJIHOVE novinarke (FOTO)

HRVATI PONOVO IZVRĆU ISTINU! Licemerje ne prestaje: Napali Vučića zbog pitanja NJIHOVE novinarke (FOTO)

U zgradu Evropskog saveta stigli su prethodno i predsednik Francuske Emanuel Makron premijeri Albanije Ediji Rama, član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani...

U Nacrtu zaključaka, koje bi lideri EU trebalo da usvoje o Zapadnom Balkanu, ponavlja se podrška "perspektivi EU članstva za zemlje regiona", poziva na nastavak reformi kao i na rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja, uključujući i normnalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Drugi dan samita EU tradicionalno je posvećen evrozoni, jačanju baknarske unije i zajedničkog tražista kapitala, a liderima će se na prepornevnom sastanku u Briselu priključiti i predsednici Evropske centralne banke i Evrogrupe.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, po dolasku na Samit EU, da je došao u Brisel da razgovara sa evropskim prijateljima o budućnosti Srbije i regiona.

Na pitanje šta očekuje od današnjeg sastanka, kazao je "ništa", a na to da li se uplašio dolaska u Brisel, kao što su neki tvrdili, poručio je da su prošla vremena u kojima neko može da slobodne i nezavisne države ucenjuje pristicima.

- Mi smo ovde došli kod prijatelja. Verujem u evropsku budućnost Srbije i Zapadnog Balkana. Zajedno ćemo se boriti na tom putu poštujući sebe i verujući da zajednički možemo mnogo toga da uradimo. To da smo uplašeni i da smo mnogo mali a neki mnogo veliki ostavite nekom drugom, to su priče za malu decu - poručio je on.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Na pitanje da li očekuje kritike od toga što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, kaže:

- Očekivao, ne očekivao, dobiće odgovor.

Želimo da ubrzano razvijamo prijateljske i bratske odnose. Verujem da ćemo na evropskom i svim drugim putevima biti zajedno - naglasio je Vučić.

Preneo je da je jutros razgovarao sa makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim, a na pitanje šta misli o bilateralizaciji pregovaračkog proces, ukazao je da je to Srbiji urađeno sa Prištinom, time što je dobila poglavlje 35.

Ne mogu da kažem da je Kovačevski srećan. Videćemo šta će biti - dodao je on.

Istakao je da je Severna Makedonija za Srbiju bratska i prijateljska zemlja i da sve što oseća Skoplje kao da osećamo u u Beogradu

Premijer Albanije Edi Rama rekao je danas, po dolasku na Samit EU-Zapadni Balkan, da je sramotno što je jedna zemlja NATO, Bugarska, "kidnapovala" dve druge članice, Severnu Makedoniju i Albaniju, na njihovom evropskom putu.

Rama je novinarima kazao da je ovo novi dan u Evropi, ali ne i u Bugarskoj.

On je rekao da Albanija zna da na evropskom putu uvek ima neka Bugarska, ali da neće menjati svoj kurs, da će nastaviti da gradi Evropu u svom domu.

Srdačan i prijateljski susret sa predsednikom Francuske

Nakon detaljnih i sveobuhvatnih konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije - Vučić, Edi Rama i Dimitri Kovačevski - juče su doneli odluku o zajedničkom odlasku na samit EU - Zapadni Balkan.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić susreo se sa predsednikom Emanuelom Makronom neposredno pre početka samita u Briselu.

Tom prilikom predsednik Vučić objavio je fotografiju na zvaničnoj Instagram stranici buducnostsrbijeav.

Samit lidera EU i Zapadnog Balkana, završen je pre nekoliko minuta.

Prema najavama, dve strane razmenile su mišljenja o mogućnostima ubrzanja pristupanja zemalja regiona u EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka razgovarao je u četiri oka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Očekuje se da će Vučić zajedno sa predsednicima Albanije i Severne Makedonije Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim na konferenciji za medije uskoro izneti detalje sa samita.

Podsetimo, samit lidera EU 27 završiće se u petak u ranim popodnevnim satima zajedničkom konferencijom za medije predsednika Evropskog saveta, Evropske komisije i Francuske, kao zemlje koja završava šetomesečno rotirajuće predsedavanje Unijom.

Piše:
Srbija Danas
23.06.2022. 14:44
Pogledajte više