Šarčeviću u emisiji pokazali snimak VRŠNJAČKOG NASILJA, a on na sve to zbijao šale! (VIDEO)

25.11.2017. 23:04
Piše:
Srbija Danas
Mladen Šarčević / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić
Izgleda da ministar prosvete nije shvatio suštinu gorućeg problema u Srbiji

Vršnjačko nasilje u školama je goruća tema poslednjih nedelja, nakon novih snimaka zlostavljanja vršnjaka. U svemu tome, ministar prosvete Mladen Šarčević vidi povod za šalu.

Gostovanjem u emisiji "Upitnik" na RTS-u Šarčević je pokazao da problem ne shvata suštinski, a rešenja kao da je smišljao tokom same emisije. Nakon što je pušten snimak u kome nekoliko nasilnika udara svog druga iz razreda, dok ostali snimaju i smeju se, Šarčević je imao sledeću reakciju:

  • Šarčević: Kada pogledate ovoga krupnog momka i ovoga sitnog momka, ovome piše na čelu "muči me". Otprilike se oni tako zadevaju, snimaju i nekada fingiraju takve stvari.
  • Olivera Jovićević: Kako može nekome na čelu da piše?
  • Šarčević: Pa šalim se.

Užas u školi u Čačku: Drug pogodio vršnjaka ZAŠILJENOM olovkom u oko

Sve to sa nečim što verovatno u glavi Mladena Šarčevića deluje kao "šarmantan osmeh" na licu.

Sama pomisao na to da deca poput Alekse svakodnevno trpe jezive batine dok direktori, nastavnici i kojekakvi psiholozi žmure kod svakog normalnog izaziva jezu. Ali, ne i kod ministra.

tuča mladića / Izvor: Profimedia/ilustracija

Dok je autorka pokušavala pitanjima da ukaže da je njegova teza apsurdna, on je umesto izvinjenja za nespretni iskaz, nudio objašnjenja i nastavio da produbljuje svoju izjavu. Nažalost, to nije bio kraj. U narednim minutima ministar je ponudio da se nasilje rešava postavljanjem nadzornih kamera i većom kontrolom nastavnika. Znači, više neće morati sami vršnjaci da snimaju, nego će nasilje zabeležiti nadzorne kamere.

Otac pretučene devojčice iz Aranđelovca odlučio: Ćerku ispisujem iz škole!

Naučite decu da nasilje nije igra!

Dobro je da se u emisiji našla i Tijana Sovilj, školski psiholog i psihoterapeut. Inače, nakon svih Šarčevićevih reči, ona je ukazala da naša deca ne umeju da komuniciraju i da ih tome niko nije učio. Umesto nadzora, predlaže časove i radionice na kojima će se deca učiti toleranciji. Još važnije je da nauče šta je sve nasilje, jer mnoga od njih nisu ni svesna toga. Poput ministra i oni često sve doživljavaju kao šalu, a moraju da budu svesni da je "takva" šala ubila njihovog vršnjaka Aleksu Jankovića.

 

Piše:
Srbija Danas
25.11.2017. 23:04
Pogledajte više