Srbi KUPAJU MRTVE jer veruju da će to oterati SMRT: Jedan potez menja sudbinu

18.02.2018. 19:00
Piše:
Srbija Danas/Telegraf.rs
sahrana / Izvor: Srbija Danas
Ne sme se propustiti!

Verovanje u zagrobni život duboko je usađeno u srpskom narodu i ono se možda i najbolje prepoznaje u detaljima spremanja pokojnika za sahranu. Samo spremanje pokojnika vrlo je potresan čin, pogotovo jer se takav obred vrši u domu preminulog, pred njegovim ukućanima.

Čim pokojnik ispusti dušu, pristupa se pripremanju za ukop. Najpre se izvrši kupanje, brijanje i oblačenje pokojnika u svečano ukopno odelo. Kupanje vrši neki stariji čovek iz komšiluka ili žena ukoliko je umrla ženska osoba. Obično se telo opere vlažnim peškirima, muškarac se obrije, poseku nokti i obuče se novo odelo, koje pokojnik spremi još za života. Nekada se ovaj običaj kupanja pokojnika vršio isključivo napolju.

Spomenik krajputaš poginulom u saobraćajnoj nesreći / Izvor: Profimedia

Precizno određivanje DATUMA VAŠE SMRTI! Tačnost sistema koji su naučnici napravili je 90%

Kupanjem da se otera smrt 

Pritom, sam čin kupanja obavezan je da ide smerom od glave ka nogama, jer se u narodu veruje kako će takvim činom "oterati smrt". Pokojnik se potom, oblači slojevito, a u njegov džep se stavljaju sitne pare, ogledalo i češalj, na ruku sat. Pored tela često se stavlja i dodatno odelo i obuća.

JEZIVO: Jecao nad MRTVIM sinom (2), a onda se začuo glas iz kovčega - Tatice, mogu li...

sahrana / Izvor: Srbija Danas

Tako opremljen pokojnik se postavlja na sto u nekoj velikoj sobi, ili ostaje u postelji u kojoj je preminuo, dok se ne pripremi kovčeg.

Postavi mu se desna ruka preko leve na grudima, i ruke mu se svežu maramicom, tanjim peškirom ili debljim vunenim koncem, vežu mu se noge oko članaka, i glava ispod brade i preko temena, a oči mu se sklope.

 

Piše:
Srbija Danas/Telegraf.rs
18.02.2018. 19:00
Pogledajte više