SRBI NA DELU U VLADI PRIŠTINE: Evo šta je bio PRVI CILJ Srpske liste i KAD će biti ostvaren

12.09.2017. 14:04
Piše:
Srbija Danas
skupština Kosova / Izvor: Profimedia
Priština će morati da ispuni svoje obaveze prema Srpskoj listi

Poslanici Srpske liste odlučili su se nakon sastanka sa direktorom kancelarije za KiM Markom Đurićem da uđu u buduću vladu Kosova, na čijem će čelu biti Ramuš Haradinaj.

Zauzvrat, kako je dogovoreno, Srpska lista će dobiti ministarstva za povratak i zajednice, za poljoprivredu i ruralni razvoj i za lokalnu samoupravu, kao i šest pomoćnika ministara.

OBEĆANE REČI PRETVORIĆE U DELO: Zašto je opcija Srpske liste uz Haradinaja ipak najbolji scenario?

PRIŠTINA ĆE MORATI DA ISPUNI OBAVEZE: "Zajednica srpskih opština će biti formirana VRLO BRZO"

Kako je najavio Goran Rakić, predsednik Srpske liste, ova stranka se "neće ponašati ucenjivački niti gurati prst u oko Albancima, ali će biti kamen u cipeli koji će stalno podećati Prištinu na svoje obaveze".

Goran Rakić / Izvor: Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

Između ostalog, ova stranka je predala svoje zahteve Haradinaju, a oni su:

  • formiranje Zajednice srpskih opština,
  • sprečavanje da se formira "vojska  Kosova",
  • zaustavaljanje transformacije Trepče,
  •  formiranje dve nove opštine - Prilužje i Gora.

Janjić: ZSO se formira na proleće

Povodom ostvarljivih ciljeva, srpski političar Dušan Janjić kaže za SrbijaDanas.com da će jedan od glavnih zahteva biti uskoro i ostvaren, a to je konačno formiranje Zajednice srpskih opština, i to već na proleće.

- Ako uzmemo zahteve Srpske liste, oni su iste tražili i prošli put, nema novih zahteva izuzev onog za dve opštine. To je jedina novina, da se stavi kao jedinica koja spada pod ZSO - rekao je Janjić.

Dušan Janjić / Izvor: Media Centar

On je napomenuo da je na Srpskoj listi kao stranci koja ulazi u sastav Haradinajeve vlade da izloži svoje zahteve, ali i da radi na tome, da vrši pritisak zbog ažurnog izvršenja ciljeva koje je postavila. Ali, uz dodatni oprez.

- Predstavnici Srpske liste trenutno imaju moć, što je opet uslovno tačno. Oni su dali većinu, uz asistenciju Beograda.  Ono što je neophodno, to je da Srpska lista ne sme da bojkotuje rad parlamenta. Treba da rade u parlamentu dok mogu, da na čistinu isteraju svoje zahteve u prvih pet-šest meseci, a ukoliko ne bude išlo, onda treba da izazivaju krizu i traže nove izbore - poručio je Janjić.

Kako kaže Janjić, ulazak Srpske liste u Haradinajevu vladu je najbolji moguć scenario, ali je svakako neophodno u daljem radu učestvovati u tim institucijama.

- Svejedno, nije bilo boljeg rešenja. Ako već živite na KiM neophodno je učestvovati u tim institucijama, a onda treba pokazati što veći interes za svoju zajednicu. Zajednica srpskih opština će se sigurno formirati, a eventualno i ideja o dve opštine. Ako Srbi budu izvršili potreban pritisak na parlament, ako bude delovalo Ministarstvo lokalne uprave, uz tehničke radnje do februara, aprila iduće godine bi trebalo da izađe statut i izglasavanje u Parlamentu - kazao je naš analitičar.

Piše:
Srbija Danas
12.09.2017. 14:04
Pogledajte više