"SRBI, SAMI VRATITE SVOJE KOSOVO! NEĆE VAM GA NIKO DATI!" Prof. dr Rafael Izraeli ekskluzivno za Srbiju Danas

24.03.2019. 19:09
Piše:
Saša Rajković
Rafael Izraeli / Izvor: Foto: Srbija Danas/ Saša Džambić/ SD ilustracija
Profesor dr Rafael Izraeli sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu rekao je u intervjuu za portal Srbija Danas da međunarodno pravo ne postoji za velike sile, da Srebrenica nije genocid i da je logično da Kosovo i Metohija ostanu u sastavu Srbije.

20 godina od NATO agresije situacija u svetu se postepeno menja. Rusija, zahvaljujući predsedniku Vladimiru Vladimiroviču Putinu postaje sve jača, Kina je nadolazeća sila kojoj mnogi stručnjaci predviđaju da će preuzeti presto sveta, a SAD se sve više povlače iz Evrope. Logika nalaže da dolaze i bolji dani za Srbiju, ali su Amerikanci ogromnu štetu već učinili, kako podržavanjem albanskog separatizma, tako i uništavanjem srpske privrede i ekonomije (koja nije ni bila jaka) uz pomoć svojih satelita od 5. oktobra 2000. godine.  

EKSKLUZIVNO ZA SD Ministar spoljnih poslova Venecuele: Ako nas Amerika napadne biće mnogo gore nego u Vijetnamu

EKSKLUZIVNO ZA SD Ministar spoljnih poslova Venecuele: Ako nas Amerika napadne biće mnogo gore nego u Vijetnamu

Košmarno podsećanje na ta vremena imali smo ne samo danas, već i pre nekoliko dana, kada je nelegalni i antirspski Mehanizam u Hagu osudio prvog predsednika Republike Srpske dr Radovana Karadžića na doživotni zatvor zbog navodnog genocida u Srebrenici. Izraeli je jasno naglasio da u Srebrenici nije bilo genocida i da se ubijanje ratnih zarobljenika u jednoj maloj opštini ne može porediti sa Holokaustom. 

OVAKO SMO SAZNALI DA POČINJE BOMBARDOVANJE: Obraćanje Slobodana Miloševića naciji (VIDEO)

OVAKO SMO SAZNALI DA POČINJE BOMBARDOVANJE: Obraćanje Slobodana Miloševića naciji (VIDEO)

Prof. dr Rafael Izraeli je govorio i o svojim predviđanjima za Venecuelu, a dotakao se i nemirne situacije na Bliskom istoku.

20 godina je prošlo od bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije od strane NATO pakta. Da li bombardovanje SRJ vidite kao agresiju ili kao humanitarnu intervenciju?

- Humanitarna intervencija sigurno ne. Kad neko uništava zgrade i ubija ljude, nema ništa humanitarno u tome. Kad je bombardovanje počelo, napisao sam članak za Jerusalem post i naslov je bio Kosovo - Piraterija na Balkanu, tako sam ja imenovao NATO bombardovanje. NATO i Amerikanci su iz "humanitarnih razloga" došli i ubili ljude. 

Rafael Izraeli / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić
1999. godine srpska vojska je napustila Kosovo i Metohiju. Da li postoji mogućnost da se regularna, srpska vojska vrati u južnu srpsku pokrajinu, na isti način kao Rusi na Krimu? 

- Ja sam i rekao Srbima da se suverenitet uzima, a ne dobija od nekoga. Ako želite da budete suvereni, pošaljete ljude na tu teritoriju i imate suverenitet. Da je Srbija zaista želela da sačuva Kosovo i Metohiju, ona bi pre mnogo godina poslala milion mladih ljudi da se nasele tamo i onda bi Kosovo i Metohija bile nesumnjivo Srbija. 

ODAJU POŠTU AGRESORIMA: Za Prištinu je "Milosrdni anđeo" - "oslobađanje"

ODAJU POŠTU AGRESORIMA: Za Prištinu je "Milosrdni anđeo" - "oslobađanje"

Ali, zar to daje pravo Albancima i Amerikancima da okupiraju tu teritoriju?

- Zašto da ne? Svi će iskoristiti situaciju. Ako Izrael dozvoli da Zapadna obala radi šta hoće, Palestinci će proglasiti nezavisnu državu. Pošto Izrael ne želi to, oni su tu, tamo su američke trupe. Srbija je mogla da uradi isto na Kosovu i Metohiji, ali to nije uradila. 

Ali, to je pravo jačeg, a ne međunarodno pravo?

- Kakvo pravo? Nema prava! Pravo je ono što radiš, to postaje pravo. Međunarodno pravo je za slabe. Rusiji i Americi ne treba međunarodno pravo, rade šta žele i drugi treba da uče od njih. Kad je Amerika želela da bombarduje Srbiju, nisu pitali nijednog advokata. Krenuli su i uradili to. Tako treba da deluju i male države, ali, naravno, mudro, ne da rade besmislene stvari, da ne idu u direktnu konfrontaciju sa velikim silama, ali treba da deluju mudro i prema svom interesu, a ne prema nekom "međunarodnom pravu" koje ionako ne postoji. 

Rafael Izraeli / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić
Da li je moguće da krajnji ishod dijaloga Beograda i Prištine bude takav da Kosovo i Metohija, bar formalno, ostanu teritorija Srbije?

- To zvuči vrlo logično, ali politika ne funkcioniše po principima logike, uglavnom radi suprotno. Mislim da Kosovo i Metohija moraju zadržati potpunu autonomiju i da budu federalna jedinica Srbije, a ne samo provincija. Razlog za to je što ako pogledate u budućnost, za par godina, možda čak za 10 godina, Sandžak će biti u istoj situaciji i kreirao bi se model u kom svaki deo Srbije u kom Albanci imaju većinu može ostati u federaciji Srbije, uz autonomiju, kako bi se sprečilo da i drugi delovi Srbije slede primer vlasti iz Prištine. To je, po mom mišljenju, najrazumniji scenario da Srbija ostane celovita. 

DECU VAM NEĆEMO OPROSTITI! Nemanja Matić podsetio Engleze na BOMBARDOVANJE 1999. pa im pomenuo Milicu Rakić (FOTO)

DECU VAM NEĆEMO OPROSTITI! Nemanja Matić podsetio Engleze na BOMBARDOVANJE 1999. pa im pomenuo Milicu Rakić (FOTO)

Upućeni ste dosta u rat u Bosni. Da li biste Srebrenicu opisali kao genocid?

- Postoji pogrešna koncepcija u terminologiji. Na Zapadnoj obali ili u Gazi, kad god dva Palaestinca stradaju, kaže se da je u pitanju genocid. Moramo da pazimo na reči ne izgube značenje i moramo napraviti gradaciju između ubistva, masovnih ubijanja, masakra i genocida. Takođe, u obzir se moraju uzeti i odnos između broja ubijenih pripadnika jedne nacije i  ukupnog broja pripadnika nacije. Ako neko ubije milion Jevreja, Jeremena ili Srba, to je genocid, ali ako neko ubije milion Kineza, Indijaca zbog njihovog ukupnog broja, to ne bi bio genocid, nego masakr. Ako ne zadržimo proporcije i graduaciju, onda gubimo značenje reči, u tom slučaju bi svako za bilo šta mogao da kaže da se radi o genocidu. Srebrenica je sigurno zločin, ali nije genocid. Radi se o vrlo malom broju muslimana u proporciji sa ukupnim brojem muslimana u celoj Bosni...

(VIDEO) SRAMNA HAŠKA PRESUDA: RADOVAN KARADŽIĆ OSUĐEN NA DOŽIVOTNU KAZNU ZATVORA!

(VIDEO) SRAMNA HAŠKA PRESUDA: RADOVAN KARADŽIĆ OSUĐEN NA DOŽIVOTNU KAZNU ZATVORA!

U celom svetu nacionalne stranke preuzimaju vlast, tako je i u SAD Donald Tramp pobedio na izborima. Da li ga duboka država, administracija ili neko treći sprečavaju da napravi krupne korake koji bi doveli do promena u američkoj spoljnoj politici? 

- Kao Izraelac, moram reći da cenim dobre stvari koje je uradio za Izrael. Već 70 godina svi američki predsednici su obećavali da će priznati Jerusalim kao glavni grad Izraela i niko to nije uradio, osim Trampa. Takođe je uradio mnogo toga da ispravi Obamine greške na Bliskom istoku. Obama je napustio Siriju i ostavio je Rusiji i Iranu. Tramp je uspeo avijacijom da slomi IS, a tomahavk raketama je uništavao baze Irana i IS. Rekao je da je spreman i pokazao to. 

Donald Tramp / Izvor: Profimedia
Mislio sam pre svega na Srbiju i Venecuelu. Tu deluje da Tramp nije značajno promenio američku politiku?

- Možda u budućnosti uradi nešto. Nije ništa uradio sa Krimom, Rusi su i dalje tamo i on se ponaša kao da je to u redu. Ja ne mogu da se brinem za ceo svet. Ako Tramp uradi nešto dobro za Izrael, ja sam dovoljno srećan.

SRBIJA DANAS SAZNAJE: Ovako je Venecuela reagovala povodom upada u njena predstavništva u SAD

SRBIJA DANAS SAZNAJE: Ovako je Venecuela reagovala povodom upada u njena predstavništva u SAD

Šta očekuje Venecuelu?

- Mislim da je Brazil velika i jaka sila, a dovoljno je i blizu Venecueli, te dve zemlje se graniče. Novo savezništvo SAD sa Brazilom će dovesti do vojne intervencije Žaira Bolsonara u Venecueli, bez potrebe da Amerikanci prljaju svoje ruke direktno. To je već počelo. Brazil može reći da situacija preti da izazove haos preko granice, te da je u interesu Brazila da vojno interveniše. Tramp će to podržati. Ako bude diskusija u UN, u kako ga mi zovemo, Savetu nebezbednosti, Amerika bi uložila veto na bilo kakvu mogućnost da se Brazil sankcioniše.

Rafael Izraeli / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić
Koja je uloga Izraela u sirijskom paklu?

- Izrael je jasno objasnio da je problem što Iran ne preti samo putem svog nuklearnog programa, već žele da formiraju front sa Izraelom na Golanskoj visoravni. Izrael i Benjamin Netanijahu ne žele to da dopuste i kad god postoji iranska baza, Izrael je bombarduje i uništi. Za vlast u Izraelu je bitno da zadrži dobre odnose sa Putinom. Ne samo da Izraelu nije u interesu da uđe u bilo kakav sukob sa Rusijom, već ni Vladimiru Putinu to nije u interesu jer je Rusija velika sila. Zamislite da izraelski avioni obore par sovjetskih aviona, Putin ne bi mogao da istrpi to poniženje od malog Izraela, pa bi obe strane želele da izbegnu sukob. Videćemo da li će se i posle aprilskih izbora u Izraelu nastaviti bombardovanje iranskih trupa. 

Koja su Vaša predviđanja za predstojeće izbore u Izraelu?

- Ne znam. Da znamo ishod unapred, ne bi bilo potrebe da se održe izbori.

Rafael Izraeli / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić
 Šta mislite o procesu koji je pokrenut protiv predsednika Izraela Benjamina Netanijahua zbog sumnje da je umešan u korupciju? 

- Ako je korumpiran, treba da ide u zatvor. Pravni proces traje, i čak iako je odličan premijer, posebno u spoljnoj politici, može biti najbolji premijer, ako je moralno nepodoban, mora da ide. Moral dolazi pre svega. 

USPON I PAD ISLAMSKE DRŽAVE: Od moćnog kalifata veličine Velike Britanije do malog seoskog uporišta (FOTO)

USPON I PAD ISLAMSKE DRŽAVE: Od moćnog kalifata veličine Velike Britanije do malog seoskog uporišta (FOTO)

General Beni Ganc je jedan od kandidata na izborima. Vaše mišljenje o njemu?

- Bio je dobar, ne odličan, ali dobar general, međutim, nema iskustva u politici. Morate negde početi da biste stekli iskustvo, ali ne želim da nas puškama uče da se brijemo. Vrlo sam skeptičan u pogledu puštanja potpunog novajlije da se bavi vrlo komplikovanom politikom Izraela. 

Darko Mladić otvoreno o ocu: Putin pročitao knjigu o Ratku! Moj otac će dočekati slobodu! (VIDEO)

Darko Mladić otvoreno o ocu: Putin pročitao knjigu o Ratku! Moj otac će dočekati slobodu! (VIDEO)

Srbi imaju grozna iskustva sa federacijom, međutim, treba napomenuti da sadašnja situacija u kojoj se nalazimo nije nimalo bolja.

Odmetnička vlast u Prištini se ponaša kaubojski (po uzoru na svoje kreatore), Kfor ne predstavlja nikakvu garanciju za bezbednost Srba, a od stare američke administacije i EU (koja nikako da se raspadne) stižu sve snažniji pritisci na Srbiju. Uvode se takse, govori se o uzajamnom priznanju na kraju dijaloga, a termin "ukidanje taksi" menja novi perfidno smišljeni izraz "suspenzija taksi".

"NEMA NAZAD, IZA NAS JE SRBIJA!" Ovako je vođena NAJTEŽA BITKA rata na Kosovu - PAŠTRIK NIJE PAO (FOTO/VIDEO)

"NEMA NAZAD, IZA NAS JE SRBIJA!" Ovako je vođena NAJTEŽA BITKA rata na Kosovu - PAŠTRIK NIJE PAO (FOTO/VIDEO)

Mimo Ustava Republike Srbije niko ne može postupati, te Kosovo i Metohija moraju ostati u celini u sastavu Srbije, o ostalim opcijama se može otvoreno govoriti, ali kako urazumiti vlasti u Prištini ostaje pitanje na koje još uvek nema odgovora. 

 

Piše:
Saša Rajković
24.03.2019. 19:09
Pogledajte više