Srbija dobila NAJVREDNIJU priliku u pregovorima sa Prištinom: Mogućnost uključivanja Rusije u razgovore o Kosovu

15.02.2018. 22:06
Piše:
Srbija Danas/Sputnjik
kosovo / Izvor: Profimedia
Na Beogradu je da li će iskoristiti "penal"

Ambasador Amerike Greg Delavi u nepriznatoj državi Kosovo samo je javno rekao ono što već svi znamo, a to je da je Amerika uključena u proces dijaloga Beograda i Prištine. 

Ovako politikolog Aleksandar Pavić komentariše izjavu američkog ambasadora da će SAD uz podršku EU ubuduće biti deo pregovaračkog procesa Prištine i Beograda. 

Pavić kaže da je u stvari dobro što je Delavi javno priznao dosadašnju ulogu Amerike, jer to otvara vrata Srbiji da zatraži da se u proces uključi i nama bliska strana.

Tramp i Putin / Izvor: Srbija Danas

- Amerika je kroz njegove reči priznala da je ona već bila sve vreme deo tog formata i da će nastaviti u tom pravcu. Prema tome, to bi za Srbiju značilo da ubuduće treba da insistira da u daljim pregovorima bude neko ko je na njenoj strani, a to je na prvom mestu Rusija - kaže Pavić.

Ministar Vulin poručuje: Vučić ne reaguje na ucene i pritiske, SAČUVAĆEMO Kosovo i Metohiju (VIDEO)

On napominje da Delavi nije rekao samo da će se Amerika uključiti, već i da je bila uključena u sve faze dijaloga, kao i da je uticala na mnoge od delova tih pregovora između Prištine i Beograda, posebno što se tiče povlačenja granice i ukidanja institucija države Srbije na severu Kosova. Činjenica da je Delavi izbegao da odgovori na pitanje da li to znači i formalnu promenu formata razgovora, Pavić ne vidi kao problem.

- Nema problema da Rusija ima istu ulogu kakvu ima Amerika. Ne mora to da bude formalno deo toga, može to i dalje da se vodi na relaciji Brisel - Beograd -Priština, ali da imamo sekundante iz Rusije. To bi bila prava simetrija. Znači, onako kako je Amerika uključena u taj format, da tako bude uključena i Rusija - napominje on.

Američki voditelj: Krim je Rusija, a Kosovo je Srbija (VIDEO)

Podseća da su i sami zvaničnici Srbije svojevremeno izjavili, da ako će se Amerika uključiti u te pregovore, mi ćemo tražiti da se uključi i Rusija.

- Evo sada prilike za to. Sada nam je Delavi dao tu priliku. Prema tome, odlično je što je on samo priznao ono što je svima bilo očigledno - zaključuje Pavić.

Delavi je rekao da će učestvovati u daljim pregovorima bez obzira na format i da će podsticati kompromis koji je koristan za obe zemlje.

 

Piše:
Srbija Danas/Sputnjik
15.02.2018. 22:06
Pogledajte više