Srbija nabavlja defanzivno oružje: Migovi nisu bombarderi, već lovci presretači

28.03.2017. 09:27
Piše:
Tanjug
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug
"Moramo da brinemo o spostvenoj nezavisnosti, slobodi i odbrani"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je, po povratku iz zvanične posete Moskvi, da Srbija ne nabavlja ofanzivno, već oružje za odbranu svoje slobode i nezavisnosti.

Vučić odbacio kritike: Priča o autoputu Velike Albanije je GLUPOST

On je sinoć, gostujući na televiziji Pink, kazao da Mig 29 ne može da se poredi sa Mig-om 21, o čijim problemima je pisala hrvatska štampa.

- To je kao da ja igram šah sa nekim velemajstorom. Tako Mig 21 ne sme da poleti ako samo jedan Mig 29 poleti. To je nabolji avion u bliskoj borbi - poručio je Vučić dodajući da to nije ofanzivno oružje, nisu bombarderi, već lovci presretači.

Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug

On je ukazao da se radi o avionu čija vrednost je „golog" 45 miliona dolara, bez ijedne rakete, a pristojno opremljen ne postoji ispod 80 miliona dolara.

- Mi smo ih dobili na poklon - konstatovao je Vučić dodajući da je sada pitanje da li će predsednik Rusije Vladimir Putin potpisati ukaz o poklonu, što ne bi voleo, jer bi to značilo da bi njihov dolazak trajao nešto duže, ili ukaz o vojno tehničkoj saradnji što bi značilo da bi veoma brzo pristigli kod nas.

DAČIĆ I JOVANOV: Srbija može da bude stabilna samo ako Aleksandar Vučić pobedi na izborima

Sada Rusi već prizvode Mig 35 koji je avion pete generacije, i koji ćemo, ako budemo dalje uspešni finansijski imati. Preneo je da je Putin predložio da u Srbiji bude uspostavljen centar za helikoptere.

- Rusija trenutno modernizuje oko 600 helikoptera sa Poljskom i Češkom, a ako bi smo dobili samo 100, to bi bio ogroman posao za remontni zavod, i govori o drugačijoj vojnoj i političkoj moći - objasnio je Vučić.

VUČIĆ: Region pod pritiskom, i Rusi zabrinuti

Ukazao je da smo od Nemaca kupili devet helikoptera, koji su veoma važni za humanitarne misije.

- Bili smo tanki u helikopterskim jedinicama. To se menja kupovinom ruskih i nemačkih - podvukao je on.

Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug

Rekao je da niko ne može da sakrije vojne nabavke, kao što ni Hrvatska ne može da sakrije da ima pancer haubice, balističke rakete i lansirne rampe.

- Teško da je to pripremljeno za nekog drugog. To je ofanzivno oružje, i ako neko to ima moramo da brinemo o sopstvenoj nezavisnosti, slobodi i odbrani. Moramo da pripremimo defanzivno oružje - kazao je Vučić.

VUČIĆ ODLUČNO: Izađite i glasajte po svojoj savesti!

Kritikovao je uništenje 6.000 „Strela", koje su mogle da se obnove, jer se radi o oružju koje se koristi za borbu protiv helikoptera.

Ranija vlast ih je uništila sa 125 dolara po „Streli".

 

Piše:
Tanjug
28.03.2017. 09:27
Pogledajte više