Srpska diplomatija uspela u nemogućem: Vučić ostvario dobre odnose sa svim svetskim silama

21.08.2018. 07:17
Piše:
Srbija Danas/Kurir
Aleksandar Vučić / Izvor: Profimedia
Nikad veći ugled na međunarodnoj sceni

Srbija je jedina zemlja u svetu koja je uspela da izgradi izuzetno bliske odnose sa svim ključnim centrima moći, što joj je, donelo nikad veći ugled.

Nijedna država u svetu ne može da se pohvali da ima čvrste odnose sa Palestinom i sa Izraelom i sa Rusijom i sa SAD, da Kini bude najbliži, a Turskoj glavni saveznik u Evropi, navodi Lili Linč, urednica Balkanlista.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

Ona podseća da je Beograd povezan i sa EU, NATO i Severnom Korejom, a sa nesvrstanima nikad nije ni prekidao odlične veze. Zaključuje da glavne zasluge za svestranu u balansiranu spoljnu politiku Srbije treba prepisati Aleksandru Vučiću, koji je tokom svog mandata uspeo što nije nijedan njegov prethodnik.

- Možete reći šta hoćete, ali je srpska diplomatija pod Vučićem maestralna - navela je Linčova.

Bivši diplomata Vladislav Jovanović smatra da je diplomatija najpozitivnjiji deo politike Srbije, jer je zaista uspela da uspostavi ravnopravne odnose sa suprostavljenim zemljama.

- To se u diplomatiji zove umetnost mogućeg, a Srbija je uspela da i nemoguće učini mogućim. To je najbolje za svaku zemlju, a za malu pogotovo. Takva država ne može baš da se prsi sa svetskim silama, ali neće ni da pogne glavu. Može da se kaže da ugled Srbije nikada nije bio bolji, ali preciznije je reći da srpska diplomatija nikada nije ovako svestrano delovala. Našli smo pravu meru i ne bi trebalo da napuštamo ovaj kurs - navodi Jovanović.

 

Piše:
Srbija Danas/Kurir
21.08.2018. 07:17
Pogledajte više