Garantovali zaštitu, a dobili smo ZLOČINE: U utorak JEDAN slučaj ili ulazi ili postaje istorija, a tiče se KOSOVA

05.09.2017. 11:07
Piše:
Srbija Danas/RTS
Kosovo / Izvor: Profimedia
Hoće li iko odgovarati?

Britansko ministarstvo odbrane našlo se pred sudom. Pravnica Jovanka Savić pokušava da pozove na odgovornost britanski deo Kfora jer, posle ulaska trupa NATO-a na Kosovo i Metohiju, građanima nije pružio sigurnost. Postavlja i pitanje odgovornosti Unmika i Euleksa zbog inertnosti u istraživanju zločina nad civilima.

Bombardovanje JUGOSLAVIJE pokazalo da NATO izmišlja KRIZE kako bi intervenisali po svetu

Baka strane turiste ostavila bez reči : Vi niste gledali kako ljudi VISE SA ZGRADA, vi samo vidite ruševine

Kada su trupe NATO-a u junu 1999. godine ušle na Kosovo, međunarodna zajednica pravno je preuzela odgovornost za bezbednost tamošnjih građana. Međutim, pokazalo se da ih Kfor, Unmik i Euleks nisu zaštitili od zločina, niti su ih istražili.

- Savetodavni odbor Unmika za ljudska prava navodi 235 ovakvih slučajeva. Devedeset osam odsto su Srbi. Unmik je podrobno istražio samo jedan - kaže Jovanka Savić.

Da bi prikupila potrebna dokumenta za samo osam klijenata Jovanki Savić je bilo potrebno čak pet godina.

Kfor / Izvor: Profimedia/ilustracija

Sud je prvobitno odbacio predmet uz obrazloženje da su britanske trupe ne pod njegovom, već jurisdikcijom Ujedinjenih nacija. Slučaj se preselio pred Apelacioni sud. Evropska unija se odrekla imuniteta u ovom postupku. Čeka se da to učine i Ujedinjene nacije, koje priznaju da je prekršena Povelja o ljudskim pravima.

- Moji klijenti su se žalili i organima Ujedinjenih nacija i Euleksa za nadzor poštovanja ljudskih prava. Oba tela su zaključila da su njihova prava narušena, posebno ona iz člana 2, koja se odnose na pravo na život, i člana 3, koji se odnosi na nehumano postupanja - kaže Savićeva.

Međutim, ova međunarodna tela ne nude nikakav pravni lek. Zato bi ovaj proces mogao bi da se odrazi na celokupno međunarodno pravo.

- Ako uspemo, države članice Evropske unije i Ujedinjenih nacije morale bi, kada upravljaju stranim teritorijama, da primenjuju one standarde koje im nalažu njihovi sopstevni zakoni i ustavi. U suprotom bi morali da ponude pravni lek u skladu sa sopstvenim standardima i to svuda u svetu, ne samo na Kosovu i ne samo u odnosu na kosovske Srbe - kaže Savićeva.

Jovanka Savić i njen tim rade besplatno. Bore se sa vremenom kako bi sakupili 16.200 funti za sudske troškove. Tražili su odlaganje plaćanja do 22. septembra.

- Ne znam da li će naš zahtev biti usvojen. Nadam se da ću znati do 4. septembra. Ako nas odbiju, moraću u utorak 5. septembra da obavestim sud da ne možemo da nastavimo. Mislim da bi to bila vrhunska ironija - kaže Savićeva.

Vreme polako ističe. U utorak će ovaj slučaj ili ući u istoriju ili postati istorija. 

Piše:
Srbija Danas/RTS
05.09.2017. 11:07
Pogledajte više