OBAVEŠTAJNI PODACI OTKRILI: Veterani OVK pripremaju otmice SRPSKIH POLITIČARA

13.01.2017. 08:20
Piše:
Srbija Danas/Novosti
Ramuš Haradinaj / Izvor: Profimedia
Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun ne isključuje mogućnost incidenata na Kosmetu

ERMININ APEL EVROPOSLANICIMA

POSLANICA albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenačke nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Ermina Lekaj Prljaskaj zamolila je u sredu hrvatske poslanike u Evropskom parlamentu da, budući da Kosovo nema svoje predstavnike u toj instituciji, u skladu sa svojim mogućnostima "senzibilišu svoje kolege" o slučaju Haradinaj, koji otvara pitanje zadiranja srpskog pravosuđa u unutrašnje stvari susednih država, a time i negiranje suvereniteta kako Hrvatske, tako i Kosova.

Veterani terorističke OVK kuju planove za otmice predstavnika srpskih vlasti koji bi posetili Kosmet, ne bi li ucenama izdejstvovali puštanje na slobodu Ramuša Haradinaja i povlačenje optužnice koju je protiv njega podigao Beograd.

ALARMANTNO STANJE U BRISELU: Srpska ambasadorka meta albanskih otmičara

Prema obaveštajnim podacima, nekadašnje perjanice OVK su komunicirale preko društvenih mreža, a neki od njih su poreklom iz Preševa i Bujanovca. Na ovu opasnost ukazano jeizmeđu ostalog, u sredu na sednici skupštinskog Odbora za KiM koja je bila zatvorena za javnost i na kojoj se situacija u južnoj pokrajini razmatrala puna tri sata.

PREOKRET: Haradinaj sproveden u francuski sud, razmatra se zahtev da bude pušten uz kauciju

Po završetku sednice, predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da se u narednom periodu ne mogu isključiti incidenti na Kosmetu, posebno imajući u vidu hapšenje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja, kao i da je opasnost od izvođenja terorističkih akcija na KiM - visoka.

- Ima nagoveštaja da bi ekstremni Albanci, a posebno bivši pripadnici terorističke OVK mogli da preduzmu neke nasilne akcije - ocenio je Drecun.

Na pitanje iz kojih izvora dolaze takvi "nagoveštaji", odgovara da analiza nije izvedena na osnovu paušalnih ocena i da je bezbednosna situacija veoma osetljiva, pogotovu zbog prisustva pripadnika radikalnih islamista na KiM.

Milovan Drecun / Izvor: Srbija Danas

U PROGLASU KARAĐORĐE, VUČIĆ I STRAH OD RUSA

Nema razlike u politici Nikolića, Vučića i Dačića, sa onom Karađorđevića, Pašića i Miloševića. Srpska politika danas, potkrepljena od SPC je antizapadna i proruska. Srbija, politički satelit Rusije, nastavlja da bude glavni faktor krize u regionu. Hapšenje Haradinaja preti i prekidom razgovora između Prištine i Beograda. Vašington i Berlin treba hitno da se umešaju u ovaj slučaj i od francuskih vlasti da zatraže hitno oslobađanje Haradinaja. Srbija je domaći ljubimac Francuske još od 1914, odnosno od Prvog svetskog rata. Međutim, francuske vlasti treba da znaju da današnji njihovi učenici vode retrogradnu i antidemokratsku politiku - precizira se u proglasu sa protesta Albanaca u Skoplju.

Zbog privođenja Haradinaja, prema srpskoj poternici, u sredu su - kako na KiM, tako i u nekoliko evropskih gradova - održani protesti Albanaca ispred francuskih ambasada sa zahtevom da se on oslobodi. Tako je nekoliko desetina albanskih studenata, intelektualaca i veterana tzv. Oslobodilačke nacionalne armije (krilo OVK) ispred Ambasade Francuske u Skoplju iznelo zahtev da se Haradinaj hitno oslobodi, kako Pariz "ne bi narušavao prijateljske odnose sa Albancima", a u napisanom proglasu govori se i o "vekovnoj genocidnoj politici Srbije u odnosu na Albance".

VULIN O PUŠTANJU HARADINAJA: Ako pravo bude iznad politike, onda će i pravda za njegove žrtve biti dostižna

Zbog demonstracija u Briselu, zaposlenima u našoj ambasadi u Belgiji, ali i pri misijama EU i NATO, čije se kancelarije nalaze u istoj zgradi, bilo je sugerisano da iz predostrožnosti ne dolaze na posao. Naime, ovaj objekat nalazi se nadomak francuske ambasade, a između 80 i 100 demonstranata došlo je blizu ove zgrade, sa druge strane bulevara. Tamo su stajali oko sat, dva, posle čega su se razišli.

- U saradnji sa našom ambasadom i vlastima zemlje domaćina preuzeli smo sve neophodne mere bezbednosti o kojima je govorio i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić - izjavila je ambasador Srbije pri EU Ana Hrustanović.

Protesti u Beču počeli su u sredu oko 13 časova, uz pojačano obezbeđenje u kvartu gde je naša ambasada.

Piše:
Srbija Danas/Novosti
13.01.2017. 08:20
Pogledajte više