ŠTA je pre 18 godina tražio VOKER na KOSOVU?

10.05.2017. 11:03
Piše:
Srbija Danas / RTS
Vilijam Voker / Izvor: Foto: Printscreen Youtube / Rrokum TV
Svojvremeno je "diktirao" finskoj forenzičarki kako treba d aizgleda izveštaj o obdukciji stradlih albanaca na Kosovu

Vilijam Voker, koji sada "promoviše" svoj predlog o ujedinjenju Albanaca, pre 18 godina predlagao je, tačnije "diktirao" finskoj forenzičarki Heleni Ranti kako treba da sačini izveštaj o obdukciji stradalih Albanaca u selu Račak na Kosovu.

Srbija će se obratiti UN zbog Vokerove izjave o Velikoj Albaniji!

VUČIĆ ODGOVORIO VOKERU NA PRIČE O VELIKOJ ALBANIJI: Nemoj više da nam pretiš!

Vilijam Voker / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/ AP Archive

Izveštaj o tom događaju, koji je u Vokerovoj interpretaciji kao srpski zločin nad albanskim civilima poslužio kao "opravdanje" za NATO bombardovanja Srbije, dovela je u pitanje upravo finska forenzičarka, koja je, međutim, kasnije svedočila da je radila pod velikim Vokerovim pritiskom.

Voker je, prenela je kasnije Ranta, insistirao, na primer, da u izveštaju koristi reč "masakr", a umeo je, navela je ona, i da prelomi olovku i da je gađa nezadovoljan njenim profesionalnim pristupom.

Ranta je u svojoj biografiji opisala da joj je Voker zamerao da uzveštaju nije koristila dovoljno "ubedljiv jezik", kojim bi opisala taj navodni zločin Srba.

MUAMER ZUKORLIĆ: Velika Albanija bi bila VELIKO ZLO!

Ona je prave navode sa obdukcije dostavila Haškom tribunalu, u kojima je izrazila sumnju u broj ispaljenih metaka kao i koliko je njih zaista bilo smrtonosno.

Osim toga, Ranta je pred kamerama pokazala originalan izveštaj iz Račka, prema kome je zaključeno da tela pripadaju borcima OVK, a ne albanskim civilima.

Kosovska Mitrovica / Izvor: Profimedia

Ranta je, naime, u svojoj biografiji navela da je Voker od nje tražio da u izveštaju "ubedljivije" govori o navodnim srpskim zločinima u Račku i da su trojica civilnih službenika finskog ministarstva tražila "dublje zaključke" u izveštaju.

STRAŠAN SCENARIO SE SPREMA ZA SRBIJU! Vehabije na Autokomandi se pripremaju za NAPAD!

U selu Račak, u januaru 1999. godine, ubijeno je 40 ljudi. Kao žrtve Vokerova misija označila je albanske civile, a kao počinioce zločina srpske snage. Ranta je ranije već nagovestila da će reći istinu o događajima u Račku, što se dogodilo u dokumentarnom filmu "Kraj – osuđeni na progonstvo".

Ruskim autorima Jevgeniju Baranovu i Aleksandru Zamislovu ispričala je da je "Voker bio užasnut rezultatima istrage".

- Bila sam zbunjena i nisam bila spremna da mu odgovorim. Ta tela su pripadala teroristima, srpskim vojnicima i stanovnicima sela. Ovaj izveštaj koji vam sada pokazujem nikada nije objavljen, a njegov sadržaj malo ko zna. Sada sam spremna da javno govorim o rezultatima istrage - kazala je Ranta u tom filmu, pokazujući originalni izveštaj pred kamerom.

Ona je, u intervjuu za nemački list Berliner cajtung 2004, između ostalog, rekla: "Svi znamo šta je govorio Vilijam Voker. On i danas govori da je to bio masakr i da iza njega stoje Srbi. A ja to nikada nisam rekla. Nikada nisam ni ukazala ko su bili izvršioci." Voker joj je, kazala je, "stavljao reči u usta", što nije bilo dozvoljeno.

SULUDI PLAN ALBANACA! Cilj im je da naprave Veliku Albaniju, a počeli su od Makedonije

- Nisam se složila s njim. Bio je ljut na mene - navela je Ranta i dodala da ga je najviše ljutilo to što je odbijala da upotrebi reč "masakr" i da kaže ko stoji iza onoga što se dogodilo u Račku.

OVK / Izvor: Profimedia

- Bio je strašno ljut zbog toga. Gađao me olovkom - ispričala je.

Inače, za svoje "zasluge" i simpatije koje i danas, nesumnjivo, iskazuje prema Albancima, Voker, bivši američki general, dobio je nedavno bistu u selu Račak. Vokera, koga još nazivaju i "kreatorom slučaja Račak", Albanci su više puta ovenčali raznim priznanjima.

Vilijam Voker je svojevremeno, na desetogodišnjicu slučaja "Račak", odlikovan zlatnom poveljom za doprinos čovečanstvu od strane tadašnjih premijera i predsednika Kosova, Hašima Tačija i Fatmira Sejdijua.

Erdoganova ŽENA pravi veliku Albaniju

Srpske vlasti, odnosno tadašnja Vlada SRJ proglasila je Vokera za "personu non grata" zbog monstruoznih laži o događajima u mestu Račak, što je bio direktan povod za bombardovanje Jugoslavije 1999. Nedelju dana posle te odluke, na zahtev Evropske unije i na intervenciju predsednika i premijera Ruske Federacije, Vlada SRJ kojoj je predsedavao Momir Bulatović donela je odluku o zamrzavanju te odluke.

Voker, koji danas ima više od 80 godina, jedan je od retkih svetskih zvaničnika koji se protivi osnivanju suda za zločine OVK. Danas Voker ide korak dalje i promoviše u Prištini predlog za stvaranje "Velike Albanije".

 

Piše:
Srbija Danas / RTS
10.05.2017. 11:03
Pogledajte više