Šta se krije iza Političke deklaracije koju su usvojili Albanci sa juga Srbije? Krvoproliće ili politički poeni?

14.07.2018. 16:58
Piše:
Tanjug
Albanci / Izvor: Profimedia/ilustracija
Žele da otmu Preševo, Bujanovac i Medveđu

Albanci sa juga centralne Srbije nisu tema razgovora u Briselu i činjenica da su usvojili "Političku deklaraciju" kojom traže da budu uključeni u dijalog Beograda i Prištine više je političke prirode zbog predstojećeg izbora za nacionalni Savet Albanaca, kaže Zoran Stanković, predsednik Koordinacinog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

- Međunarodna zajednica je jasno i glasno rekla - opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa ni u jednom trenutku nisu tema za razgovor u Briselu i to je decidirano i jasno rečeno. Prema tome, ne vidim šta je taj recprirocitet, ko ga traži i zašto ga traži - rekao je Stanković novinarima.

Zoran Stanković / Izvor: Srbija Danas

Skupština albanskih odbornika iz tri opštine juga centralne Srbije, usvojila je danas "Političku deklaraciju", kojom traži od privremenih kosovskih institucija i vlasti u Beogradu da u dijalog o normalizaciji odnosa bude uključen i, kako kažu, politički status Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe, teritorije koju oni nazivaju "Preševska dolina".

To rešenje oni vide kao primenu, kako kažu, principa reciprociteta u odnosu na prava Srba na severu "Republike Kosovo", stoji, između ostalog, u tom dokumentu.

Stanković je istakao da je prošle godine imao razgovore sa odlazećim i novoizbranim odnosno sadašnjim predsednikom Albanije prilikom njihovog boravka u Preševu i da su oni, kao i premijer Albanije Edi Rama, u prisustvu Albanaca sa prostora tri opštine na jugu centralne Srbije, jasno rekli da sve probleme koje lokalni Albanci u tim opštinama imaju moraju da rešavaju u okviru organa Srbije.

- To je mesto gde oni treba da rešavaju sve svoje probleme. Sve drugo je van zakona i institucija sistema i nije prihvatljivo ni sa njihove strane - naglasio je Stanković.

Kaže da ta deklaracija predstavlja nastavak njihovog donošenja deklaracija podsetivši da je prva doneta 2006, pa 2013. i sada 2018. godine.

- U toj deklaraciji ima stvari koje ćemo analizirati, ali ima mnogo neprihvatljivih stvari koje se zasnivaju na opštoj proceni koje ne sadrže istinu. 

Albanci / Izvor: Profimedia/ilustracija

Kako je rekao Stanković, ta deklaracija možda koristi nekome u predizbornim aktivnostima pošto je izbor za Nacionalni savet Albanaca 4. novembra i s obzirom na neke druge političke poene.

- Ali, to nije naše da se o tome izjašnjavamo, s obzirom na ulogu Koordinacionog tela - kazao je Stanković.

Kako je rekao, najbitnije je da oni poštuju zakone Srbije i u praktičnom životu da ih primenjuju, a ti govori i deklaracije su političke prirode.

Govoreći o opštim procenama u deklaraciji koje nisu istinite, Stanković je kao primer naveo deo u kome se "govori o pitanjima vezanim za preuzimanje odgovornosti vlasti iz Prištine da zastupaju Albance iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa".

- Moram da kažem da je u donošenju zakona u Srbiji učestvovao legalno izbrani predstavnik Albanaca sa teritorije Preševa i da je imao puno pravo glasa u donošenju zakona. Sada on mora da kaže šta je to što je on predlagao kao predstavnik zakonodavne vlasti u Skupstini Srbije, šta je od toga usvojeno, a šta ne. Mi to nemamo, on jednostavno priča jedno, radi drugo, a ponaša se na neki treći način. To nije prihvatljivo, ali to je neka realnost koju mi trpimo već godinama.

Stanković, takođe, kaže kada su u pitanju neki zakoni koji se primenjuju kao što su zakoni o spomenicima ili kao zakon koji je donet pre mesec dana da njegova primena još nije ni počela i da nijedan spomenik nije uklonjen, a da se već priča o tome kako se uklanjaju spomenici, skrnave groblja i tome slično.

- Prema tome, ajde da govorimo o onome što je realnost na terenu i onome što je interes Albanaca na tom prostoru - naveo je on.

Kada su u pitanju udžbenici o kojima oni stalno govore, ističe Stanković, zašto u protekle tri i po godine prethodnom rukovodstvo nacionalnog saveta Albanaca nije predložio nijedan novi udžbenik na albanskom jeziku niti je on donet da se upotrebljava u nastavi za učesnje učenika koji školu pohađaju na albanskom jeziku.

- Zašto od februara 2018. novo rukovodstvo Nacionalnog saveta Albanaca nije ni na jedan način dogovor koji je postignut u Ministarsatvu prosvete realizovalo i šta predlažu oni da se od 36 udžbenika i osam učila sa obeležjima nacionalne kulture Albanaca, koje je potpisao prethodni predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, stavi u proceduru s obzirom da su sredstva za prevod i štampanje tih udžbenika obezbeđena i čekaju u budžetu Srbije - pita Stanković.

Albanci / Izvor: Profimedia/ilustracija

Napominje da se od Albanaca u prethodne tri i po godine samo tražilo da obezbede prevodioca za udžbenike i pita zašto ga nisu predložili.

Stanković kaže da nije nikakav problem da se primenjuje sve ono što albanska nacionalna manjina zahteva za sebe, ukoliko je to sadržano u Ustavu i zakonima Srbije, kao i u delaracijama koje regulišu položaj nacionalnih manjina, a koje su usvojene u Skupštini Srbije.

Vulin o izjavama zločinca Orića: Zabrinjava ćutanje međunarodne zajednice

- Ne znam šta Srbi na KiM imaju, pošto mnoge stvari nisu regulisane, ali Albanci koji žive na teritoriji Preševa, Bujanovca i Medveđe, imaju sva prava predviđena Ustavom i zakonima ove zemlje i konvencijama koje regulišu prava nacinalnih manjina u Srbiji - zaključio je Stanković.

Piše:
Tanjug
14.07.2018. 16:58
Pogledajte više