Šta studenti piju da bi POVEĆALI KONCENTRACIJU i koliko GREŠE u tome!

14.05.2017. 14:03
Piše:
Srbija Danas / Blic
studenti / Izvor: Profimedia
Apotekari kažu da je najveća navala u vreme ispitnih rokova, a najprodavaniji su u sezoni, odnosno, od početka juna pa sve do septembra.

Zarad položenog ispita, pojedini studenti su spremni da isprazne novčanike, ali i da unište svoje zdravlje, pa kad uđu u apoteku prvo pitaju šta je najjače za koncentraciju.

Srbija je na Harvardu ocenjena kao NAJMANJE RASISTIČKA zemlja. To je tačno, evo i ZBOG ČEGA!

Po TRI KANDIDATA na JEDNO MESTO! Maturanti se OTIMAJU za indeks na OVOM FAKULTETU!

Devojke uče / Izvor: Profimedia

Apotekari kažu da je najveća navala u vreme ispitnih rokova, a najprodavaniji su u sezoni, odnosno, od početka juna pa sve do septembra. Cene ovih preparata su od 300 do 2.000 dinara, a doze koje su propisane nisu štetne za organizam. Problem, međutim, nastaje kada studenti, u želji da budu bolji, popiju mnogo više od doze koju bi smeli.

Doktorka Branka Lazić, načelnik opšten prakse Doma zdravlja “Stari grad”, potvrđuje da naši studenti u ispitnim rokovima inače koriste preparate za koncentraciju i objašnjava kako oni deluju.

– Studenti se osećaju sigurnije, posebno ako je u pitanju neki teži ispit, kada popiju tabletu. Pribegavaju oni različitim načinima da održe budnost i što veću koncentraciju, pa pored kafe piju i ove preparate koji imaju gotovo isti efekat. Preparati za koncentraciju sadrže vitamine koji su našem organizmu potrebni, posebno pri umnom radu, a taj osećaj veće koncentracije uglavnom je samo placebo efekat. Vrlo je važno da se ne prekorači propisana doza jer može doći do ubrzanog lupanja srca i promene krvnog pritiska – objašnjava doktorka Lazić.

U upustvima za upotrebu ovih stimulativnih sredstava stoji da poboljšavaju koncentraciju i moždanu cirkulaciju, utiču na budnost… Ali, njih ne bi smele da piju osobe koje su imale ozbiljnih zdravstvenih problema, moždani udar. Doktorka Lazić ipak ističe da ove tablete ne bi trebalo da piju ni studenti koji su zdravi i normalno pamte.

 

Piše:
Srbija Danas / Blic
14.05.2017. 14:03
Pogledajte više