STIŽU NA NAPLATU SVE UVREDE KOJE JE IZGOVORIO NA PREDSEDNIKOV RAČUN! Vučić podnosi protivtužbu protiv Ðilasa

01.06.2021. 16:13
Piše:
Tanjug
Dragan Đilas / Izvor: Profimedia/ilustracija
Vučić se na podnošenje protivtužbe odlučio po savetu Palibrka

Punomoćnik predsednika Srbije Aleksansdra Vučića, advokat Dragan Palibrk, najavio je danas da će podneti protivtužbu u ime svog klijeta, protiv predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Ðilasa, zbog niza uvreda koje izgovara godinama na njegov račun.

Predsednik Srbije sastaće se sutra sa delegacijom Republike Srpske: Vučić razgovara sa Dodikom i Cvijanović

Predsednik Srbije sastaće se sutra sa delegacijom Republike Srpske: Vučić razgovara sa Dodikom i Cvijanović

Predsednik Srbije sastao se sa delegacijom kompanije Šandong: Vučić razgovarao sa Meng Jan i Čen Bo (FOTO)

Predsednik Srbije sastao se sa delegacijom kompanije Šandong: Vučić razgovarao sa Meng Jan i Čen Bo (FOTO)

VUČIĆ SA DELEGACIJOM KOMPANIJE RIO TINTO: Predsednik Srbije na bitnom sastanku (FOTO)

VUČIĆ SA DELEGACIJOM KOMPANIJE RIO TINTO: Predsednik Srbije na bitnom sastanku (FOTO)

Suđenje po tužbi koju je ranije Ðilas podneo protiv Vučića zbog njegovih izjava u vezi sa Ðilasovim poslovima i pljačkanjem građana Srbije u vreme dok je bio na vlasti, odloženo je danas u Trećem osnovnom sudu u Beogradu za 3. septembar.

Do odlaganja je došlo zbog izostanka Vučićevog punomoćnika, koji je u izjavi za Tanjug pojasnio razloge zbog kojih je još početkom maja tražio odlaganje suđenja, a istovremeno je najavio da će podneti protivtužbu u istom postupku.

- Protivtužbu u ovom postupku ćemo podneti, jer smatramo da ne može neko da tuži za povredu svoje časti i ugleda ako grubo vređa tuđu čast i ugled - rekao je Palibrk, ukazujući da je ne samo minulih dana i meseci, već i godinama unazad, Ðilas javno izrekao tokoliko grubih uvreda na račun Aleksandra Vučića da je, kako kaže, "apsolutno nerealno i nepošteno da moj klijent u odbrani svog prava i taj adut ne uzme u prilog".

Vučić se na podnošenje protivtužbe odlučio po savetu Palibrka, koji ukazuje da će na ovaj način pokušati da odbrani čast i ugled klijenta, jer smatra da sud treba u ovakvim stvarima mora da ima iste aršine.

Dragan Đilas / Izvor: Profimedia

- Zato ćemo insistirati da se ova protivtužba, koja će biti podneta u istom predmetu, raspravlja pred istom sudijom, kao i Ðilasova tužba - precizirao je Palibrk, ističući da sudska zaštita prava na čast i ugled pripada i predsedniku Republike, a ne samo opoziciniom liderima koji ovo pravo koriste u političke svrhe.

Što se tiče odlaganja današnjeg suđenja, Palibrk ukazuje da je razlog njegovog izostanka od ranije zakazano suđenje pred Apelacionim sudom u Beogradu, gde je danas obrazlagao žalbu na presudu Specijalnog suda.

- O tome sam obavestio sud pre skoro mesec dana pisanim putem, baš zato da bi se ovo suđenje blagovremeno prezakazalo, ali je sudu očigledno bilo lakše da čeka poslednji dan i da moram da šaljem po mom zameničkom punomoćju nekog iz moje kancelarije, da bi od suda dobio novi termin za suđenje - naglasio je advokat.

Smatra da je potpuno neopravdano od strane "protivnog tabora" u javnosti izrečeno mnogo neistina, poput toga da on i Vučić vrše opstrukciju ovog suđenja.

- To je samo jedna od neistina izrečenih u poslednje tri godine, koliko traje ovaj postupak, jer ta konstatacija ne stoji - decidan je Vučićev punomoćnik.

- Kao punomoćnik Aleksandra Vučića sam se do prethodnog suđenja, 26. februara, uvek pojavljivao u sudu, a bilo je mnogo zakazanih ročišta. Prvi put se desilo da sam tada izostao, jer sam imao pritvorski predmet u Leskovcu, a i tada sam, blagovremeno obavestio sud i tražio odlaganje - ukazao je Palibrk.

Tada je, kaže, u podnesku sudu napisao da ne može pre jula da pristupi na suđenje zbog već ranije zakazanih suđenja, ali je sudija ipak suđenje zakazala za danas, 1. jun.

Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Takođe, kako je dodao, njegovom klijentu sud je pravio dvostruku grešku kada je u pitanju slanje poziva.

Najpre je, prema rečima advokata, Vučiću u nekoliko navrata sud pozive slao naslovljeno na organ koji uopšte ne postoji, tako da poziv nije ni mogao da mu se uruči.

Kada mu je konačno poziv uredno poslat i uručen - uručen mu je sa deset dana zakašnjenja. Poziv mu je uručen 6. marta, za suđenje koje je zakazano za 26. februar, napomenuo je Palibrk ističući da nema govora o opstrukciji suđenja.

- Mi ćemo tokom ovog suđenja dokazati da su navodi iz Ðilasove tužbe neosnovani i nemamo razlog da bilo šta izbegavamo ili da se nečega plašimo. Ovde se apsolutno radi o zloupotrebi protivnog tabora da određene situacije u procesu, oni zarad političkih poena koriste u svojoj političkoj borbi - zaključio je Vučićev advokat.

Piše:
Tanjug
01.06.2021. 16:13
Pogledajte više